Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laschet kehotti Saksan kristillisdemokraatteja kokoamaan rivinsä

Saksan kristillisdemokraattien (CDU) johtaja Armin Laschet kehotti tiistaina puoluetta yhdistämään voimansa, jotta menestystä syksyn liittopäivävaaleissa voidaan saavuttaa.

CDU:n sisarpuolueen Baijerin CSU:n johtaja Markus Söder ja Laschet kilpailivat toista viikkoa siitä, kumpi on puolueen ehdokas Saksan uudeksi liittokansleriksi Angela Merkelin jälkeen. Lopulta Söder ilmoitti tiistaina lehdistötilaisuudessa hyväksyvänsä Laschetin valinnan.

– CDU ei voita vaaleja ilman CSU:ta eikä toisinpäin, Laschet muistutti.

Söder vakuutti tiukasta kilpailusta huolimatta tukevansa nyt Laschetia.

– On keskustelun aika ja sitten on päätösten aika. Ne ovat nyt ohi, ja on katsottava yhdessä tulevaisuuteen, hän sanoi.

Vaikkei tullutkaan valituksi liittokansleriehdokkaaksi Söder on erittäin suosittu, joten Laschetilla on edessään täysi työ joukkojensa yhdistämisessä. Kiistely on myös vahingoittanut sisarpuolueiden asemaa Euroopan suurimmassa taloudessa.

Liittokansleri Merkel ei itse ottanut kantaa riitaisaan ehdokasasetteluun. Viime viikolla Merkel sanoi, että hän haluaa ja aikoo pysyä erossa asiasta.

Maanantain videokokouksen osallistujat kertoivat saksalaismedialle, että Merkel osallistui kokoukseen, muttei kokouksessa käytyyn keskusteluun. Osa oli kokenut Merkelin vaitonaisuuden kielivän tuen puutteesta Laschetille.

"Intohimoinen eurooppalainen"

Laschet on ollut Merkelin vannoutunut tukija, ja hän piti liittokanslerin puolia myös vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkimainingeissa. Ikävästä ilmapiiristä huolimatta Laschet onnistui vuonna 2017 voittamaan aluevaalit Nordrhein-Westfalenissa, joka on perinteisesti ollut sosiaalidemokraattien aluetta.

Sujuvaa ranskaa puhuva ja itseään "intohimoiseksi eurooppalaiseksi" kuvaileva Laschet selvisi voittajana myös CDU:n johtajakisasta tammikuussa.

Maaliskuussa hän vaikutti ottavan askeleen etäämmäs Merkelistä vastustaessaan liittokanslerin osavaltiojohtajille esittämiä toiveita koronavirusrajoitusten tiukentamisesta. Tuolloin Laschet penäsi enemmän vapautta ja joustavuutta.

Vihreät nimesi ensimmäisen liittokansleriehdokkaansa

Saksan vihreä puolue on noussut mielipidekyselyissä aivan kristillisdemokraattien kantaan, ja ympäristö- ja rauhanliikkeestä 1980-luvulla alkunsa saanut puolue nimesi maanantaina historiansa ensimmäisen liittokansleriehdokkaan.

Puolueen liittokansleriehdokas on sen 40-vuotias puheenjohtaja ja kansainvälisen julkisoikeuden asiantuntija Annalena Baerbock.

Valinta Baerbockin ja toisen puheenjohtajan Robert Habeckin välillä oli kuin eri planeetalta verrattuna Saksan suurimman poliittisen ryhmän kristillisdemokraattien riitelyyn.

Seuraavat vaalit järjestetään syyskuun 26. päivänä. Tuolloin Merkel jättää tehtävänsä 16 liittokanslerivuoden jälkeen. Kristillisdemokraattien kannatus on laskenut viime aikoina hallituksen koronatoimien vuoksi.