Kelan chattipalvelu uudistui, kun laitos otti käyttöön uutta teknologiaa edustavan chattirobotin. Botti on ristitty Kela-Kelpoksi, ruotsiksi FPA-Folkeksi. Se edustaa huomattavasti kehittyneempää teknologiaa kuin kansaneläkelaitoksen vanhat chattiavustajat. Kela-Kelpo otettiin käyttöön maaliskuun lopussa.
Botti perustuu keskustelevan tekoälyn Boost.ai -alustalle. Sen tekninen kyvykkyys on parempi kuin vanhoilla tekoälyavustimilla, mikä tekee sen kanssa keskustelemisesta luontevampaa.
– Sen on tarkoitus antaa yleistä tietoa etuuksista ja vastata esimerkiksi liitteisiin liittyviin kysymyksiin. Kela-Kelpolle on opetettu kahdeksan eri chattirobotin sisältö. Se osaa vastata Kela.fi:n avoimilla sivuilla lapsiperheisiin liittyviin kysymyksiin suomeksi ja ruotsiksi. Toimeentulotuen kysymyksiin se vastaa vielä vain suomeksi, Kelasta kerrotaan.
Vuonna 2020 Kelan palvelupisteissä ja puhelinpalvelussa asioitiin noin 3 miljoonaa kertaa. Lisäksi verkkopalveluihin tunnistauduttiin 64,4 miljoonaa kertaa.
– Kaikista hakemuksista 72 prosenttia tehtiin verkossa. Chattirobotti on tärkeä osa asiakaspalvelua, ja sen avulla Kela voi saada nopeasti ensimmäiset asiat ratkottua, kuten Kelassa käytettävät termit tai mistä asiakkaan tarvitseman etuuden tiedot ovat saatavilla. Chattirobotteja on kehitetty Kelassa pitkäjänteisesti jo usean vuoden ajan. Kehitystyötä jatketaan asiakkailta saadun palautteen mukaan, projektipäällikkö Riikka Lindroos-Järvitalo kertoo.