Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Hallituksen vaikeat neuvottelut jatkuvat seitsemättä päivää, tänään vietetään kansallista veteraanipäivää

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Hallituksen kehysriihi jatkuu jo seitsemättä päivää

Hallituksen vaikeat neuvottelut tulevien vuosien rahankäytöstä jatkuvat tänään seitsemättä päivää. Alun perin kehysriihen piti olla kaksipäiväinen.

Hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikko kokoontuu puoliltapäivin. Jo aamulla neuvottelutilannetta käsitellään eduskuntaryhmissä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi eilisiltana viisikon neuvottelujen jälkeen, että joissain asioissa on edistytty, mutta edelleen haetaan kokonaisuutta, joka olisi eri puolueille mahdollinen.

Poikkeusluvilla ammuttiin neljä ahmaa, luonnonsuojelujärjestöt valittivat kahdesta luvasta hallinto-oikeuteen

Kuluneena talvena metsästettiin poikkeusluvin neljä ahmaa. Kahdesta poikkeusluvasta Suomen luonnonsuojeluliitto valitti ympäristöjärjestö WWF:n avustamana Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Kaksi metsästettyä ahmaa linkittyi järjestöjen mukaan sellaisiin suojelualueisiin, jotka on perustettu ahman suojelulle.

Järjestöjen mielestä ahman suojelun ja porotalouden yhteensovittamiseen on haettava kestävämpiä ratkaisuja kuin erittäin uhanalaisen lajin metsästys.

Maa- ja metsätalousministeriö asetti marraskuussa ahmojen metsästyskiintiöksi kahdeksan yksilöä. Tammikuussa Suomen riistakeskus antoi neljä poikkeuslupaa.

Tänään vietetään kansallista veteraanipäivää

Tänään vietetään kansallista veteraanipäivää. Kansallista veteraanipäivää on juhlittu vuodesta 1987 lähtien Suomen sotaveteraanien kunniaksi. Historiallisesti juhlapäivä ajoittuu Lapin sodan päättymisen päivään 27. huhtikuuta 1945.

Veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa ei pystytä tänä vuonna koronaepidemian vuoksi järjestämään perinteisenä yleisötapahtumana. Tampereen kaupunki toteuttaa kuitenkin yhteistyössä Yleisradion kanssa Tampereelta lähetettävän veteraanipäivän juhlalähetyksen, joka on katsottavissa Yle TV1:ssä.

Juhlalähetyksessä valtiovallan tervehdyksen esittää presidentti Sauli Niinistö.

Tutkija: Biden on saanut sadassa päivässä paljon aikaan

Presidentti Joe Biden tulee tällä viikolla olleeksi virassa sata päivää. Ajanjaksoa on 1930-luvulta saakka pidetty Yhdysvalloissa tärkeänä osoituksena uuden presidentin kyvystä menestyä virassaan.

Väitöskirjatutkija Jani Kokon mukaan Biden on toteuttanut jo kolmanneksen ensimmäisille sadalle päivälle itse asettamistaan noin 60 tavoitteesta. Pääosa muistakin asioista on pantu liikkeelle, ja vain muutamia ei ole vielä aloitettu.

Tavoite sadasta miljoonasta koronarokotuksesta täyttyi jo etuajassa. Lisäksi merkittäviä ovat olleet Bidenin esittelemät tuhansien miljardien dollarien elvytys- ja infrastruktuuripaketit, Kokko sanoo.

Yhdysvaltain oikeusministeriö tutkii poliisilaitosten toimintaa Louisvillessä ja Minneapolisissa

Yhdysvaltain oikeusministeriö on ilmoittanut tutkivansa poliisilaitosten toimintaa Louisvillessä ja Minneapolisissa. Oikeusministeri Merrick Garland kertoi maanantaina, että Louisvillen tutkinnassa keskitytään muun muassa kohtuuttoman voimankäyttöön, laittomiin etsintöihin sekä mustien kohtaamaan syrjintään.

Tutkinnasta ilmoitettiin noin 13 kuukautta sen jälkeen, kun poliisit ampuivat ratsian yhteydessä mustan 26-vuotiaan Breonna Taylorin omaan sänkyynsä Louisvillessä.

Viime viikolla oikeusministeriö kertoi aloittavansa vastaavanlaisen tutkinnan Minneapolisin poliisilaitoksen toimintaan liittyen. Minneapolis nousi otsikoihin viime vuonna mustan George Floydin kuoltua pidätystilanteessa. (Lähde: AFP)

Kanariansaarten edustalla ajelehtineesta veneestä löytyi 17 kuollutta siirtolaista

Kanariansaarten edustalla ajelehtineesta veneestä löydettiin maanantaina 17 kuollutta siirtolaista, viranomaiset kertovat.

Espanjan asevoimien helikopteri pelasti veneestä kolme ihmistä, joista kaksi oli miehiä ja yksi nainen, kertoivat paikalliset pelastusviranomaiset Twitterissä. Heidät vietiin Teneriffan saarelle sairaalaan. Yhden miehen tilan kerrottiin olevan vakava ja hän kärsii muun muassa pahasta nestehukasta.

Euroopan etelärannikolla on lisätty partiointia, mikä vähensi selvästi Välimeren kautta tehtäviä ylityksiä ja lisäsi Kanariansaarille pyrkivien siirtolaisten määriä. Tammi-maaliskuun aikana Espanjalle kuuluville saarille on saapunut noin 3 400 ihmistä. (Lähde: AFP)

Myanmarin sotilasjuntta lykkää jälleen maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin oikeuskäsittelyä

Myanmarin sotilasjuntta on lykännyt jälleen maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin oikeuskäsittelyä. Asiasta kertovat hänen asianajajansa, joiden mukaan käsittelyä on lykätty toukokuun 10. päivään.

Suu Kyitä vastaan on nostettu useita rikossyytteitä muun muassa koronamääräysten rikkomisesta ja laittomista radiopuhelimista.

Helmikuun alun sotilasvallankaappauksen jälkeen maassa on ollut toistuvasti uutta sotilasjohtoa vastustavia mielenosoituksia, joita juntta on tukahduttanut kovin ottein.

Kriisin on pelätty pahimmillaan johtavan maassa pitkään hiljaisella liekillä kyteneiden etnisten konfliktien leimahtamiseen täysimittaiseksi sisällissodaksi. (Lähde: AFP)

Ottawa otti kotivoiton Vancouverista - Olli Juolevi teki Vancouverin ainoan maalin

Jääkiekon NHL-liigassa Ottawa Senators on ottanut kotivoiton Vancouver Canucksista maalein 2–1.

Vancouverin ainoaksi maalintekijäksi nousi suomalaispuolustaja Olli Juolevi, joka teki maalin ottelun ensimmäisessä erässä. Juolevi oli jäällä yhteensä 15 ja puoli minuuttia.

Toisaalla Calgary Flames hävisi kotijäällään Montreal Canadiensille. Ottelu päättyi Canadiensin hyväksi niin ikään 2–1.

Kummassakin kanadalaismittelössä peli oli aloituserän jälkeen tasaluvuissa ja ratkaiseva maali tehtiin toisessa erässä.

Canadiensin voiton varmistaneen maalin teki Tyler Toffoli. Montrealin suomalaishyökkääjä Joel Armia otti puolestaan Toffolin maalista syöttöpisteen.