Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useita parikymppisiä miehiä kuollut lyhyen ajan sisällä Turussa, poliisi epäilee nuorten keskuudessa leviävän poikkeuksellisen vaarallista huumetta

Turussa on huhtikuun aikana kuollut yllättäen viisi parikymppistä miestä yliannostukseen, kertoo Lounais-Suomen poliisi. Poliisin mukaan kyse on todennäköisesti huumeiden, alkoholin ja lääkkeiden yliannostuksesta. Kuolemat ovat tapahtuneet yksityisasunnoissa eri puolilla Turkua, eikä niiden epäillä liittyvän välittömästi toisiinsa.

– Useiden nuorten henkilöiden kuolemat näin lyhyellä aikavälillä antavat aihetta epäillä, että Turun seudulla leviää nyt nuorten keskuudessa poikkeuksellisen vaarallista lääke- tai huumausainetta, sanoo tiedotteessa rikosylikomisario Jari Riiali.

A-klinikkasäätiö varoitti hiljattain katukaupassa liikkuvista mahdollisesti hengenvaarallisista tableteista. Rauhoittavia alpratsolaami-valmisteita epäillään terästetyn fentanyylilla. Alpratsolaami on bentsodiatsepiineihin kuuluva lääkeaine ja fentanyyli erittäin voimakas opioidi.

Poliisin mukaan ainakin Ksalol-nimisen katukaupassa myytävän alpratsolaamin epäillään johtaneen kuolemiin ja sairaalahoitojaksoihin kevään aikana.

Etenkin nuorten ongelmakäyttö lisääntynyt

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi viime marraskuussa raportissaan, että huumeiden ongelmakäyttö on yleistynyt erityisesti nuorilla. Arvion mukaan amfetamiineja ja opioideja ongelmallisesti käyttäviä oli vuonna 2017 kaikista 15–64-vuotiaista suomalaisista 0,9–1,3 prosenttia. Ongelmakäyttö oli yleisintä 25–34-vuotiailla ja toiseksi yleisintä 35–44-vuotiailla.

Raportissa kiinnitetään huomiota siihen, että nuorimmassa ikäryhmässä 15–24-vuotiailla ongelmakäyttö oli lähes yhtä yleistä kuin 35–44-vuotiailla.

Vuonna 2019 THL:n myrkytyskuolematilaston mukaan huumeisiin kuoli 189 ihmistä, kun vuonna 2016 vastaava luku oli 133. Kokonaisuudessaan kuolemien määrä on 2000-luvulla kaksinkertaistunut.

Suurimman osan huumekuolemista Suomessa aiheuttaa Subutex, joka on opioideihin kuuluva buprenorfiini. Buprenorfiinikuolemiin liittyy lähes aina muiden huumeiden tai alkoholin yhteiskäyttöä.