Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biontech toivoo, että sen rokotteella voitaisiin rokottaa 12–15-vuotiaita jo kesällä EU-alueella – Intiassa uusi murheellinen ennätys koronaan liittyvissä kuolemantapauksissa

Biontechin toinen perustaja Ugur Sahin kertoo Spiegel-lehdelle, että se odottaa Biontechin ja Pfizerin saavan luvan koronarokotteensa käyttöön 12–15-vuotiailla EU-alueella jo kesäkuussa.

Sahinin mukaan yrityksen hakemus Euroopan lääkevirastolle (EMA) on lähes valmis ja hakemus on määrä jättää ensi keskiviikkona.

Sahin kertoi lehdelle myös, että yritys testaa myös parhaillaan, voisiko sen rokote soveltua myös alle 12-vuotiaille ja jopa vauvaikäisille. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan kesällä.

Vaikka lapsien ja nuorten on katsottu sairastavan koronan aikuisia useammin lievänä, lasten rokottamista on pidetty tärkeänä pandemian taltuttamisen kannalta.

Intia aikoo aloittaa kaikkien yli 18-vuotiaiden rokotukset lauantaina, mutta rokotepulan vuoksi asian ei uskota onnistuvan

Intiassa on raportoitu yli 3 600 uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta, mikä on uusi päivittäinen ennätys. 1,3 miljardin asukkaan maassa on kuollut koronaan yhteensä yli 200 000 ihmistä.

Maassa on todettu reilut 18 miljoonaa koronatartuntaa. Niin tauti- kuin kuolemantapausten määrän on kuitenkin arvioitu olevan rajallisen testauksen vuoksi virallisia lukemia suurempia, ja maan koronatilanne on äitynyt äärimmäisen pahaksi. Niin sairaalapaikoista kuin esimerkiksi lisähapesta on huutava pula maassa.

Monet ulkovallat ovat lähettäneet Intiaan apua koronakriisin vuoksi. Yhdysvalloista on määrä saapua tänään muun muassa kasvomaskeja ja koronan pikatestejä.

Kehitysyhteistyöjärjestö World Vision kuvaili tiedotteessaan Intian pandemiatilannetta kaoottiseksi. Sairastuneet eivät useinkaan saa tarvitsemaansa apua, ja ihmiset pelkäävät koronatesteihin menemistä.

– Koronan ympärille on syntynyt valtava stigma. Ihmiset eivät mene koronatesteihin, sillä he pelkäävät testauskäynnin johtavan sairastumiseen. Ilmassa on paniikkia, Intian World Visionin hanketyöntekijä Sanal Pawar kertoo.

Pawarin mukaan maassa on nyt eniten tarvetta maskeista, käsidesistä, suojavarusteista, happisaturaatiomittareista sekä hapesta.

Ainakin 13 miljoonaa rekisteröitynyt rokotettavaksi

Tilanteeseen toivotaan helpotusta muun muassa rokotuksista. Intian on määrä aloittaa kaikkien aikuisten rokotukset lauantaina, ja ainakin 13 miljoonaa ihmistä on rekisteröitynyt jo rokotettavaksi.

Monet osavaltiot ovat kuitenkin varoittaneet, ettei niillä ole varastossa riittävästi rokotteita kaikkien yli 18-vuotiaiden rokottamiseksi. Tämä on tilanne esimerkiksi Maharashtran osavaltiossa, jossa sijaitsee suurkaupunki Mumbai.

– Yli 18-vuotiaiden rokotukset alkavat vasta silloin, kun rokotteita on riittävästi, eivät toukokuun ensimmäisenä päivänä, sanoi Mumbain paikallishallinnon edustaja Ashwini Bhide intialaiskanava NDTV:lle.

Lisäksi rokotteiden jakeluun on liittynyt hallinnollisia selkkauksia, minkä vuoksi osavaltiot ja yksityissairaalat joutuvat ostamaan rokotteita kalliimmalla hinnalla. Tilanne on ajanut pääministeri Narendra Modin ja hänen valtapuolueensa BJP:n kiistoihin maan opposition kanssa.

Intian lääketieteellisen komission epidemiologian osaston entinen johtaja Lalit Kant sanoo uutistoimisto AFP:lle, että Intian ei tulisi edes pyrkiä rokottamaan kaikkia yli 18-vuotiaita nyt, vaan rokotteita tulisi keskittää koronaviruksesta pahiten kärsineille alueille ja riskiryhmille.

– Keskushallinnon tulisi määritellä tärkeimmät rokotusalueet, ja osavaltioiden tulisi taas tarkastella epidemiologista tilannetta päättääkseen, kuka tarvitsee rokotteita ensin, hän sanoi.

Tällä hetkellä Intian väestöstä noin 11,5 prosenttia on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen.

Ranskassa pääsee ravintolaan syömään sisätiloihin 9. kesäkuuta, terassille jo toukokuussa

Ranskassa ravintolat ja kahvilat saavat ottaa asiakkaita sisätiloihin 9. kesäkuuta lähtien, kertoo presidentti Emmanuel Macron. Macron linjasi Ranskan suunnitelmia koronavirusrajoitusten purkamiseksi.

Kahviloiden terassit avautuvat jo 19. toukokuuta. Samana päivänä saavat avata ovensa myös museot, elokuvateatterit ja erikoisliikkeet. Ravintolat ja kahvilat ovat olleet Ranskassa kiinni lokakuun lopulta saakka.

Öisestä ulkonaliikkumiskiellosta on presidentin mukaan tarkoitus luopua kokonaan 30. kesäkuuta. Jo sitä ennen kiellon voimassaoloaikaa supistetaan. Tällä hetkellä kielto astuu voimaan iltaseitsemältä, mutta 19. toukokuuta sen alkua myöhäistetään kello 21:een, ja 9. kesäkuuta kello 23:een.

Ulkonaliikkumiskielto on ollut Ranskassa erittäin epäsuosittu.

Macronin mukaan nyt on aika alkaa palata takaisin "ranskalaiseen elämäntapaan". Hän kuitenkin muistutti, että ihmisten on edelleen oltava varovaisia ja vastuullisia.

Tautitilanne parantunut hieman

Osaa tiukimmista rajoituksista on alettu jo purkaa. Koulut palasivat maanantaina lähiopetukseen kolmen viikon tauon jälkeen, ja ensi viikolla maan sisäiset liikkumisrajoitukset poistuvat.

Rajoitustoimien tarkoituksena on ollut saada kuriin maata piinaava kolmas tartunta-aalto. Tartuntamäärät lähtivät selvään nousuun maaliskuussa, ja huhtikuun alussa tartuntoja todettiin keskimäärin 40 000 päivässä. Viime viikkoina tilanne on hiljalleen ollut paranemaan päin, ja viimeisen viikon aikana tartuntoja on todettu keskimäärin noin 27 000 päivää kohden.

Tautitilanne on silti yhä vakava, ja kuolemantapauksia raportoidaan kolmisensataa päivässä. Yhteensä koronavirukseen liitettyjä kuolemia on kirjattu Ranskassa lähes 104 000.

Tehohoidossa on yhä lähes 5 900 ihmistä, mikä on enemmän kuin toisen tartunta-aallon huipulla marraskuussa.

Kiihtyvän rokotustahdin on toivottu nopeuttavan tilanteen paranemista. Tällä hetkellä noin 22 prosenttia ranskalaisista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.