Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Itseohjautuva työnteko lisää kiistatta työntekijöiden hyvinvointia

Mahdollisuus vaikuttaa työn tekemiseen itseohjautuvasti lisää kiistatta hyvinvointia, ilmenee Aalto-yliopiston ja Työsuojelurahaston tutkimuksesta. Sen sijaan työpaikalla vallitseva hierarkkisuus on omiaan aiheuttamaan oireita työuupumuksesta.

– Tutkimus osoittaa selkeästi, että vahvempi kokemus itseohjautuvuudesta on yhteydessä suurempaan työn imuun ja alhaisempaan työuupumukseen. Itseohjautuvuutta kokevat työntekijät tuntevat myös palautuvansa paremmin ja kokevat vähemmän stressiä, kertoo psykologian dosentti Frank Martela tiedotteessa.

Vahva itseohjautuvuus tarkoittaa, että työntekijä pystyy itsenäisesti päättämään, miten työtään tekee, miten tekemisiään priorisoi ja miten tavoitteensa asettaa.

Itseohjautuvuus on vahvempaa pienissä kuin suurissa organisaatioissa. Martelan mukaan nuorimmat työntekijät kokevat yllättäen hieman enemmän itseohjautuvuutta kuin vanhimmat työntekijät. Heikoimmin itseohjautuvuutta koetaan keski-ikäisten keskuudessa.

Organisaatioiden sisällä korkeammassa asemassa olevat, enemmän palkkaa saavat ja korkeammin koulutetut työntekijät kokivat enemmän itseohjautuvuutta.

– Uskon, että koronan aikainen etätyö on pakostikin lisännyt itseohjautuvuutta, ja esihenkilöt ovat joutuneet antamaan tilaa alaistensa itseohjautuvuudelle. Autonomian kannalta tämä on hyvä asia, Martela arvioi.

Työuupumus ei ole lisääntynyt etätyöntekijöillä

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori ja työhyvinvoinnin asiantuntija Jari Hakanen kertoo, että ”Miten Suomi voi?” -tutkimushankkeessa on samansuuntaisia tuloksia.

– Työuupumus ei ole lisääntynyt etätyöntekijöillä, mutta työssä tylsistyminen sen sijaan on. Etätöitä tehdään samalla välineellä samalla paikassa, ja maailma tuntuu supistuvan, Hakanen sanoo.

Hän korostaa Aalto-yliopiston ja Työsuojelurahaston tutkimusaineiston laajuutta. Mukana oli monenlaisissa työpaikoissa ja eri aloilla töitä tekeviä ihmisiä. Vastauksia saatiin 2 000 suomalaiselta viime syyskuussa.

Vastaajista 400 osallistui jatkotutkimukseen tämän vuoden tammikuussa. Myös silloin yhteys itseohjautuvuuden ja työn imun välillä oli myönteinen.