Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanoma sai 20 miljoonan mätkyt Norjan kautta jaetuista aikakauslehdistä – yhtiö kiistää verokikkailun ja aikoo valittaa hallinto-oikeuteen

Mediayhtiö Sanomalle on tulossa muhkeat arvonlisäveromätkyt sen Norjan kautta jaettujen aikakauslehtien takia. Sanoma on eri mieltä verotuksen oikaisulautakunnan päätöksestä ja aikoo valittaa asiasta hallinto-oikeuteen.

Sanoma on päätöksen perusteella velvollinen maksamaan noin 20 miljoonaa euroa arvonlisäveroa vuosina 2015–2018 jaetuista aikakauslehdistä.

Tapauksen ytimessä on, että Sanoman Suomessa ja muualla Euroopassa painetut aikakauslehdet on viety logistiikkakeskukseen Norjaan, josta ne on toimitettu tilaajille Suomeen. Norjassa lehtiin on muun muassa lisätty osoitteet ja ne on niputettu jakelua varten.

Koska lehdet on tuotu Suomeen EU:n ulkopuolisesta Norjasta, Sanoma on soveltanut niihin vähäarvoisten lähetysten poikkeusta, jossa korkeintaan 22 euron arvoisista lähetyksistä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Verottajan mielestä vero olisi tässä tapauksessa kuitenkin pitänyt maksaa.

Sanoma Media Finlandin toimitusjohtajan Pia Kalstan mukaan Norjassa sijaitsevalle logistiikkakeskukselle on liiketoiminnalliset perusteet eikä kyse ole ollut verokikkailusta.

– Se on kokonaisratkaisu, jossa olemme katsoneet sitä, mikä on ollut kokonaisuuden kannalta toimivinta. Logistinen ketjuhan on jatkuvaa optimointia. Välillä yksi paino muuttuu toiseksi ja yksi jakelija toiseksi, meidän osto- ja logistiikkayksikkömme jatkuvasti optimoivat sitä ketjua, Kalsta kertoo.

– Olemme kilpailuttaneet tämän ja löytäneet tahon, joka pystyy tämän tehokkaasti tekemään. Katsomme, että se on täysin kaikkien taiteen sääntöjen mukainen, emme me sitä muuten olisi tehneet.

"Todella iso summa"

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö oli tehnyt Sanoman verotuksesta valituksen, jonka verotuksen oikaisulautakunta hyväksyi.

Myös muilla aikakauslehtien kustantajilla on ollut vastaavia toimintatapoja, jotka ovat joutuneet verottajan hampaisiin. Hallinto-oikeus päätti esimerkiksi vuonna 2019, että Otavamedia on kiertänyt veroja kierrättämällä Suomeen tilattuja aikakauslehtiä Norjan kautta.

Kalstan mukaan verottaja on sitä mieltä, että Sanomalla ei olisi saanut olla sellaista kokonaisratkaisua kuin heillä on.

– (Verottajan mielestä) Norjassa ei ole tapahtunut arvonlisää tässä kokonaisuudessa, ja sitä kautta he sitten haluavat periä arvonlisäveroa takaisin, Kalsta selvittää.

– Summa on todella iso, ja sen takia me ilman muuta haluamme myös katsoa, että se on varmasti oikeudenmukainen.

Kalsta kertoo, että verotuksen oikaisulautakunnan ratkaisu ei ollut yksimielinen, vaan se äänesti asiasta.

– Ei tämä siinä mielessä niin selkeä keissi ole.

Erityislaatuinen tapaus

Verohallinto ei voi kommentoida yksittäistapauksia, mutta johtavan veroasiantuntijan Mika Jokisen mukaan lehtitalojen alv-tapaukset ovat melko erityislaatuisia. Yleensä 22 euron arvorajaan liittyvissä tapauksissa on ollut kyse siitä, että isompia lähetyksiä on pyritty jakamaan osiin verotuksen välttämiseksi.

– Tämäntyyppisiä tilanteita ei juurikaan ole ollut, näissä järjestelyissä on aika poikkeuksellinen tilanne käsillä, Jokinen kertoo.

Kysymys on Jokisen mukaan siitä, millaisissa järjestelyissä arvorajaa sovelletaan ja millaisissa ei.

Jokisen mukaan arvonlisäverolainsäädännön soveltaminen on useimmissa tapauksissa yksinkertaista. Jos yksittäinen kuluttaja esimerkiksi tilaa alle 22 euron arvoisen lehden EU:n ulkopuolisesta maasta, arvonlisäveroa ei tällä hetkellä tarvitse maksaa, koska se jää pienlähetyksen arvorajan alle.

– Monimutkaisemmissa järjestelyissä tulee sitten kysymykseksi, että onko se tämäntyyppinen vai ei.

Jokinen muistuttaa, että pian tätä ongelmaa ei enää ole, sillä 1. heinäkuuta arvoraja poistuu, ja sen jälkeen kaikista EU:n ulkopuolisistakin lähetyksistä täytyy maksaa arvonlisävero.

– Se on aivan valtava muutos veroneutraaliin suuntaan, ja nämä lehdet ovat tässä sivujuonne.

Sanoma on STT:n suurin omistaja.