Helsingissä poliisi tyhjensi yöllä Kaivopuiston vapunviettäjistä, Töölönlahdella mies meni istumaan kaislikkoon – aatto sujunut pääosin rauhallisesti

Helsingissä useisiin puistoihin oli kerääntynyt satoja vapunviettäjiä pienissä ryhmissä. Eniten ihmisiä kerrottiin olevan Kaivopuistossa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Mari Areva, Milja Rämö, Iiro-Matti Nieminen / STT

Helsingissä poliisi tyhjensi myöhään perjantaina Kaivopuiston vappua juhlivista ihmisistä. Helsingin poliisi kertoo asiasta Twitterissä .

Puiston tyhjentäminen aloitettiin yhdentoista tienoilla, ja se sujui rauhallisesti, päivystävä komisario Teemu Lappalainen Helsingin poliisista kuvaili STT:lle.

Lappalaisen mukaan aiemmin illalla arvioitiin, että Kaivopuistoon oli kokoontunut toistatuhatta ihmistä. Sitä, kuinka paljon ihmisiä oli paikalla vielä pimeän laskeuduttua, on hänen mukaansa vaikeampi arvioida.

Tilanne Helsingin keskustassa oli noin yhdeltä yöllä rauhallinen, ja poliisi jatkoi näkyvää valvontaansa, Lappalainen kertoi.

Tviitissään Helsingin poliisi perusteli Kaivopuiston tyhjentämistä sillä, että häiriöt lisääntyvät pimeydessä. Myös joitakin pulloja oli lennellyt ilmassa, tviitissä kirjoitettiin.

Poliisi tviittasi aiemmin päivällä, että Helsingissä ihmisiä oli liikkeellä jonkin verran pienissä porukoissa. Useisiin puistoihin oli kerääntynyt satoja vapunviettäjiä pienissä ryhmissä. Eniten ihmisiä kerrottiin olevan Kaivopuistossa.

Ihmisiä oli suhteellisen runsaasti liikkeellä myös esimerkiksi Turun ja Tampereen keskustoissa. Lounais-Suomen poliisi kertoi kahden aikoihin yöllä, että ilta oli ollut yleisesti ottaen rauhallinen. Yön edetessä esimerkiksi kotihälytystehtävät olivat kuitenkin runsastuneet, poliisi tviittasi .

Pintapelastaja haki miehen kaislikosta

Helsingissä pelastuslaitos sai aamuyöllä puoli kuudelta vesipelastustehtävän Töölönlahdelle, kun poliiseilta karkuun päässyt mies oli mennyt istuskelemaan kaislikkoon.

Päivystävä palomestari Sami Lindberg kertoo STT:lle, että pintapelastaja kävi hakemassa miehen pois kaislikosta Töölönlahden eteläpäästä, melko läheltä Finlandia-taloa. Mies ei vastustellut pelastajaa eikä käyttäytynyt aggressiivisesti.

Arviolta keski-ikäisellä miehellä ei palomestarin mukaan ollut vaaraa missään vaiheessa. Ensihoitajat kuljettivat miehen tarkistettavaksi.

Lindbergin mukaan mies oli ilmeisesti nauttinut alkoholia. Tiedossa ei ole, miksi mies oli mennyt kaislikkoon istumaan.

– Ei minun käsittääkseni ihan tarkkaa tietoa ollut, mistä hän kimpaantui niin paljon, että hän sinne lähti.

Lindbergin mukaan pelastuslaitoksella on ollut Helsingissä kokonaisuudessaan varsin rauhallinen yö.

Helsingissä auttajat kohtasivat lähes 3 000 nuorta

Helsingin kaupungin nuorisopalvelut kertoo, että vappuaaton illan ja yön aikana järjestetty alle 18-vuotiaiden nuorten auttamisoperaatio sujui hyvin.

Operaation tarkoituksena oli kohdata ulkona liikkuvia nuoria ja tarjota heille tarvittaessa keskusteluapua tai muuta apua. Operaatioon osallistui 124 nuoriso-ohjaajaa ja 68 yhteistyökumppania, jotka kohtasivat lähes 3 000 nuorta.

– Tänä vappuna nuoria pystyttiin auttamaan niin, että ketään ei tarvinnut viedä ensihoitoon, kertoo Helsingin nuorisopalveluiden aluepäällikkö Heidi Hållman tiedotteessa.

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi aamukuuden jälkeen Twitterissä , että vapun juhlinta on heidän alueellaan sujunut poliisin näkökulmasta pääosin hyvin.

Hälytystehtäviä on ollut viimevuotista enemmän, Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi. Poliisin mukaan kotihälytystehtävien määrä kasvoi viime vuodesta hieman. Yleisten paikkojen häiriö- ja juopumustehtävissä oli selvää kasvua.

– Vappua vietettiin ulkona viime vuotta enemmän. Vakavia rikoksia ei poliisin tietoon tullut, Länsi-Uudenmaan poliisi kirjoitti.

"Musiikki maltillisille volyymeille ja nukkumaan"

Erilaisten koronavirusrajoitusten ja -ohjeistusten keskellä vappuaattoa on poliisin tiedotteissa kuvailtu pääosin rauhalliseksi.

Esimerkiksi Hämeen poliisi kertoi Twitterissä puolilta öin, että nuorisoa on ollut liikkeellä normaalia perjantai-iltaa enemmän. Vapunviettoa Hämeessä kuvattiin rauhalliseksi. Erilaisia suosituksia on poliisin mukaan noudatettu hyvin.

Lounais-Suomen poliisi puolestaan tviittasi havaintojaan Porista, jossa nuoret ovat poliisin mukaan viettäneet vappua suositusten mukaisesti pienissä porukoissa.

Itä-Uudellamaalla poliisi kantoi huolta rauhan säilymisestä myös kodeissa.

– Musiikki siis maltillisille volyymeille ja nukkumaan, ennen kuin tulee mielipahaa! se ohjeisti Twitterissä .

Pitkästä aikaa runsaasti ihmisiä liikkeellä

Itä-Suomessa poliisipartiot selvittelivät kotihälytyksiä, nujakoita, rattijuopumuksia ja häiriökäyttäytymistä aina aamuyön tunteihin asti, poliisi kertoo tiedotteessa.

Itä-Suomen poliisin mukaan ihmisiä oli pitkästä aikaa runsaasti liikkeellä ja ravintoloiden terasseille muodostui paikoin jonoja. Poliisitehtävien määrä kasvoi Itä-Suomessa noin kolmanneksen viime vuoden vapun tasolta. Tehtävämäärä kohosi jo lähelle vuoden 2019 vapun eli koronaa edeltäneen ajan lukemia.

Itä-Suomen poliisi otti vappuyönä rikosperusteisesti kiinni seitsemän ihmistä. Pelkän päihtymyksen vuoksi putkaan joutui 20 ihmistä.

– Pääsääntöisesti vappua vietettiin maltillisesti ja juhlinta tapahtui pienissä piireissä, kuten oli etukäteen kehotettu, Itä-Suomen poliisi kertoi.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut