Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pirkanmaalla poikkeuksellisen iso autojen kokoontumisajo vappuna – miltei tuhat autoa eri puolilta Suomea

Pirkanmaalla nähtiin vappupäivän iltana poikkeukselliset autojen kokoontumisajot, joihin osallistui eri vaiheissa yhteensä jopa lähemmäs tuhat autoa, Sisä-Suomen poliisista kerrotaan, mutta tarkan määrän arviointi on vaikeaa. Kokoontuminen alkoi Tampereella Lielahden Kuivaamolla, jonne kerääntyi 500–600 autoa iltakahdeksan aikoihin. Sieltä autoja liikkui muun muassa Ideapark- ja Realpark-kauppakeskuksien luo Lempäälään. Kokoontuminen päättyi noin yhden aikaan yöllä.

Autoja oli saapunut ainakin Turusta, Porista, Pohjanmaalta, pääkaupunkiseudulta ja Kuopion seudulta, kertoo komisario Jari Lindholm STT:lle. Kokoontumiseen liittyen epäillään ainakin kuutta ylinopeuksista johtuvaa törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista ja seitsemää vakavaa piittaamattomuutta osoittavaa liikenneturvallisuuden vaarantamista.

– Se on ollut niin iso massa, että toki kaikkiin rikkomuksiin ei pystytty edes puuttumaankaan. Varmasti tätä on sosiaalisessa mediassa organisoitu, mutta tämä ei ollut sillä tavalla järjestetty tapahtuma, että sille löytyisi järjestäjä, Lindholm sanoo.

Keski-Suomessa kiireistä

Myös Keski-Suomessa vappuviikonloppu oli poliisin kannalta hyvin kiireinen, Lindholm kertoo. Varsinkin erityyppisiä kotihälytyksiä tuli selvästi tavallista runsaammin: vappuaaton yönä niitä oli 84 ja vappupäivän yönäkin vielä 55, kun vuonna 2019 vappuaattona niitä oli vain 26.

– On ollut ihmisiä liikkeellä ja tehtäviä erittäin paljon. (Vappupäivänä ja sen yönä) oli häiriökäyttäytymisiä ja rattijuopumuksia, ja valitettavasti myös törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia oli muutama enemmän kuin vappuaattona. Nopeudet ovat olleet huimia, hän sanoo.

Helsingissä kiinniotoista lähinnä sakkolappuja ja poistumiskäskyjä

Helsingissä vappupäivän juhlinta rauhoittui selvästi iltaa ja yötä kohden.

– Rauhallisempaa oli kuin keskimäärin. Poliisitehtäviä on ollut normaalisti kuten viikonloppuisin yleensä, eikä tietoon ole tullut mitään poikkeuksellista, kertoo päivystävä komisario Tomi Rajamäki Helsingin poliisista.

Koronarajoituksia vastustavassa mielenosoituksessa otettiin vappupäivänä kiinni 60 ihmistä, mutta Rajamäen mukaan heistä valtaosaa ei tarvinnut edes viedä putkaan.

– Kiinniotot taisivat olla sellaisia, että otettiin poliisin haltuun autoihin siksi aikaa, että kirjoitettiin sakko niskoittelusta ja vapautettiin poistumiskäskyn kera. Tämä yksi, joka syyllistyi väkivaltaiseen vastustamiseen, vietiin poliisivankilaan, Rajamäki kertoo

Rajamäki ei vielä tiennyt, onko kyseinen henkilö jo vapautettu, mutta piti todennäköisenä, että häntä on jo kuultu.

– Voisin kuvitella, kun kello on jo tämän verran. Sieltä on alettu perkaamaan, keitä aamuun mennessä koppiin kertyi, hän sanoi ennen yhtätoista sunnuntaiaamuna.

Turussa kylmyys hiljensi katuja

Lounais-Suomen poliisin mukaan Turun kaduilla ja puistoissa oli lauantaina liikkeellä selvästi vähemmän ihmisiä kuin vapunaattona perjantaina. Silti jotkut sinnittelivät Aurajoen rannalla varsin pitkään laskevasta lämpötilasta huolimatta, poliisi kertoi tviitissään puolenyön aikoihin.

Alueella riitti kuitenkin häiriökäyttäytymiseen ja pahoinpitelyihin liittyviä tehtäviä.

– Puistossa oli väljää, turvavälit kunnossa ja vapunviettäjät hyvällä ja yhteistyökykyisellä tuulella. Homma siis kaikin puolin kunnossa, poliisi luonnehti vappupäivää.