Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat kannattaa koronarokotepatenteista luopumista – Serbia maksaa kansalaisille, jotka ottavat koronarokotteen

Yhdysvallat kannattaa koronarokotteiden patenteista luopumista, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön. Yhdysvallat aikoo käynnistää neuvottelut asiasta Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa.

Yhdysvaltojen kauppaedustajan Katherine Tain mukaan koronapandemian tapainen täysin poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia.

Serbiassa presidentti lupaa rokotusrahaa

Serbia maksaa kansalaisilleen, jos nämä ottavat koronarokotteen. Maan presidentin Aleksandar Vucicin mukaan jokainen ennen toukokuun loppua rokotettu saa 3 000 dinaaria (noin 25 euroa).

Vucicin mukaan arviolta kolme miljoonaa kansalaista saataneen rokotettua ennen kuun loppua.

Presidentin mukaan rahalla halutaan palkita ihmisiä vastuullisuudesta. Toisaalta Vucic uhkasi, ettei esimerkiksi virkamiehille tipu palkallista sairauslomaa, jos he eivät ota rokotusta ja saavat myöhemmin koronan.

Serbian terveysviranomaisten edustajan Zoran Radovanovicin mukaan idea on suorastaan vallankumouksellinen.

– En ole lääketieteellisestä kirjallisuudesta löytänyt tietoa siitä, että kenellekään olisi maksettu koronarokotuksesta. Joten ehkäpä olemme ensimmäisiä koko maailmassa, ei vain Euroopassa, Radovanovic sanoi.

Rokotteista ollut pulaa Intiassa

Intia on luvannut miljardeja dollareita koronarokotusohjelmansa tehostamiseen. Intian keskuspankin johtajan Shaktikanta Dasin mukaan raha ohjataan rokotteiden tekijöille, sairaaloille ja muille terveydenhuoltoyrityksille.

– Tuhoavalla vauhdilla leviävän viruksen vaikutuksiin eri puolilla maata on vastattava nopeilla ja laaja-alaisilla toimenpiteillä, sanoi Das uutistoimisto AFP:n mukaan.

Intian hallitus laajensi viime viikolla rokotusohjelmansa koskemaan kaikkia aikuisia, mutta monissa osavaltioissa rokotteista on ollut pulaa.

Koronatartuntojen määrä on kasvanut Intiassa räjähdysmäisesti. Asiantuntijat ovat varoittaneet, että jos tartuntamäärät jatkavat kasvuaan, saatetaan maassa toukokuun lopulla raportoida puoli miljoonaa tartuntaa päivässä.

Intian terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormittunut pahasti. Puutetta on muun muassa sairaalapaikoista ja lisähapesta.

Maan pääkaupungissa Delhissä ja muissa suurissa kaupungeissa on otettu käyttöön ulkonaliikkumiskieltoja ja muita rajoituksia. Hallitus on vastustanut opposition peräänkuuluttamaa koko maan kattavaa sulkutilaa yrittäessään välttää maan talouden heikkenemistä, kuten viime vuonna tapahtui laajojen rajoitusten seurauksena.

Lähes 1,4 miljardin asukkaan Intiassa on raportoitu yli 20,6 miljoonaa koronatartuntaa, kertoo Johns Hopkinsin yliopiston koronaseuranta. Virukseen liittyviä kuolemia maassa on raportoitu yli 200 000.

Kanada hyväksynyt koronarokotuksen lapsille

Kanada on hyväksynyt ensimmäisenä maana Pfizer-Biontechin koronarokotteen käyttöön myös lapsille 12 vuoden iästä ylöspäin.

Terveysviranomaisten mukaan tutkimustiedot osoittavat, että rokotteen käyttö lapsille on yhtä turvallista kuin aikuisillekin. Viranomaisten mukaan rokotteen käyttöönotto uusille ikäryhmille parantaa merkittävästi koronaviruksen vastaista taistelua.