Suomen sotilastiedustelun ensimmäinen julkinen katsaus näkee päivänvalon torstaina

Suuri osa toiminnasta ei ole julkista, mutta sotilastiedustelulaki kuitenkin edellyttää, että yleisistä periaatteista ja toimintatavoista kerrotaan, sanoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen. KIMMO MÄNTYLÄ / LEHTIKUVA

STT

Suomen sotilastiedustelu julkistaa torstaina raportin toiminnastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sotilastiedustelusta raportoidaan meillä julkisesti.

Katsauksessa kerrotaan muun muassa sotilastiedustelun tehtävistä, kohteista, suorituskyvyistä ja sotilastiedustelulakien vaikutuksesta tiedustelun toimintaan.

Sotilastiedustelun luonteesta johtuen esimerkiksi yksittäisistä tapauksista katsauksessa ei kerrota. Suuri osa toiminnasta ei ole julkista, mutta sotilastiedustelulaki kuitenkin edellyttää, että yleisistä periaatteista ja toimintatavoista kerrotaan, sanoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen.

– Verrattuna suojelupoliisiin voi sanoa, että suojelupoliisilla on ehkä hieman suurempi liikkumatila kuin mitä sotilastiedustelulla on kertoa asioistaan, Arhippainen sanoo.

Suomessa siviili- ja sotilastiedustelun laillisuutta valvoo tiedusteluvalvontavaltuutettu Kimmo Hakonen. Valtuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, joka työskentelee yhdessä tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa.

Valtuutettu valvoo suojelupoliisin, Pääesikunnan tiedusteluosaston ja Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen toimintaa.

Tiedustelulainsäädäntö otettiin Suomessa käyttöön kesäkuussa 2019.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut