Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Terveydenhuollon ammattilaisten rokotuskattavuus vaihtelee ammattiryhmittäin ja alueittain

Terveydenhuollon ammattilaisten rokotuskattavuudessa on vaihtelua ammattiryhmittäin ja alueittain, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Määrällisesti eniten koronarokotteen saajia oli lähi- ja sairaanhoitajissa. Heistä rokotteen oli saanut 95 600. Lääkäreistä oli rokotettu noin 13 900.

Kuitenkin suhteellisesti lääkäreitä oli rokotettu hoitajia enemmän. Lääkäreistä koronarokotteen oli saanut liki 60 prosenttia, kun taas röntgenhoitajista rokotteen saajia oli puolet, laboratoriohoitajista ja sairaanhoitajista reilut 40 prosenttia sekä kätilöistä ja terveydenhoitajista vajaat 40 prosenttia.

THL:n selvityksessä on otettu huomioon 15. huhtikuuta mennessä annetut koronarokotukset. Se tehtiin terveydenhuollon ammattihenkilörekisterin ja rokotusrekisterin tietojen pohjalta.

– Ammattihenkilörekisteriin ei kirjata tietoa työssäolosta, joten selvityksessä on mukana myös henkilöitä, jotka eivät toimi rekisteriin merkityssä ammatissa esimerkiksi alanvaihdoksen vuoksi. Voimme olettaa, että lyhyemmän koulutuksen saaneissa on alaa vaihtaneita suhteellisesti eniten. Se voi osaksi selittää hoitajien matalampaa rokotuskattavuutta, sanoo THL:n erikoistutkija Heini Salo tiedotteessa.

"Lähiviikkojen tavoitteena tasata alueellisia eroja"

Rokotuskattavuudessa on THL:n mukaan suuria eroja myös eri sairaanhoitopiirien välillä.

Sairaanhoitajilla rokotuskattavuus vaihteli 34–61 prosentin välillä ja lähihoitajilla 18–40 prosentin välillä. Lääkärien kohdalla rokotuskattavuus vaihteli puolestaan alueesta riippuen 48:sta 77 prosenttiin.

Suurimmat alueelliset erot olivat kätilöiden ja hammashuollon rokotuskattavuudessa. Kätilöistä rokotuksen oli saanut 15–74 prosenttia ja hammaslääkäreistä 8–67 prosenttia.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä pyrittiin alussa rokottamaan hyvin rajoitetusti, jotta rokotteet saatiin riittämään ikääntyneille. Alueet ovat voineet tulkita rokotusohjeita ja järjestää rokotuksia hieman eri tavoin. Lähiviikkoina tavoitteena on tasata näitä alueellisia eroja ja tarjota koronarokotusta esimerkiksi synnytyksiä hoitavalle henkilökunnalle koko maassa, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino tiedotteessa.