Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapahtumatakuu etenee eduskuntakäsittelyyn tilanteessa, jossa monet kesätapahtumat on jo peruttu

Tapahtumien järjestämiseen taloudellista turvaa tuovan niin kutsutun tapahtumatakuun hakemisen on määrä aueta kesäkuussa, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo.

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle esityksen tapahtumatakuusta, jossa valtio korvaisi 85 prosenttia kustannuksista, mikäli tapahtuma jouduttaisiin viranomaispäätöksellä perumaan. Jos tapahtumaa jouduttaisiin rajoittamaan, korvattaisiin menetyksiä osittain.

Hallituksen esityksessä tuettaviksi esitetään vähintään 200 hengen yleisötapahtumia. Takuun piirissä ovat esimerkiksi taide- ja kulttuurifestivaalit, konsertit ja näyttelyt, urheilutapahtumat, musiikkifestivaalit ja messut.

– Haluamme tukea kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijoita, jotka ovat olleet jo pitkään vaikeassa tilanteessa, sekä tarjota ihmisille mahdollisuuden osallistua tapahtumiin. Toivon, että tapahtumatakuu rohkaisee järjestämään tapahtumia, vaikka koronaepidemia jatkuu edelleen, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo tiedotteessa.

Tapahtumatakuuseen on varattu 80 miljoonaa euroa, ja sitä voisi hakea tapahtumille, joita järjestetään kesäkuun alusta marraskuun loppuun ulottuvana aikana. Monet tulevan kesän festivaaleista ja muista kulttuuritapahtumista on kuitenkin ehditty jo perua ennen kuin taloudellista riskiä silottava lainsäädäntö ehti eduskunnan käsittelyyn.

Lainsäädännön arviointineuvostolta risuja

Esityksen mukaan takuut voidaan myöntää ammattimaisille tapahtumajärjestäjille, joilla tulee olla Y-tunnus, pysyvä organisaatio sekä yli 150 000 euron liikevaihto vuodelta 2019.

Lainsäädännön arviointineuvosto puuttui aiemmin tällä viikolla lain luonnosversioon, koska se muun muassa oli vaikutusarvioiltaan suppea ja puutteellinen. Arviointineuvosto kiinnitti huomiota myös siihen, että luonnos näytti rajaavan tuen piiristä pois uudet tai vasta viime vuosina kasvaneet yritykset.

Arviointineuvosto edellytti, että lakiluonnosta korjataan ennen kuin se annetaan eduskunnan käsiteltäväksi.