Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Itä-Suomessa pyryttää sakeasti lunta ja ajokeli on erittäin huono, MT:n kysely: EU:n elpymispaketille eniten kannatusta pääkaupunkiseudulla, EU-johtajat keskustelevat Portossa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Itä-Suomessa pyryttää sakeasti lunta ja ajokeli on erittäin huono

Lumisadealue on ehtinyt kerryttää itäiseen Suomeen jo aika monelle sääasemalle melkoisesti uutta lunta. Suurimmat kertymät aamuneljään mennessä olivat Pohjois-Karjalan alueella, mutta lunta on satanut myös Kainuun puolella.

Usealle asemalle on kertynyt yli kymmenen senttiä lunta. Ilomantsissa on puolestaan mitattu 15 ja 18 sentin lumikertymät, ja sade jatkuu vielä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka arvioi STT:lle varhaisaamusta, että lumen määrä voi yltää paikoin 20 senttiin ja ehkä sen ylikin.

Maan itäosissa on voimassa varoituksia erittäin huonosta ajokelistä. Perjantaina sadealue liikkuu Koillismaan kautta Lappiin.

Pikkuleijonat hävisivät pronssiottelun Ruotsia vastaan luvuin 8-0

Suomi on hävinnyt jääkiekon alle 18-vuotiaiden poikien MM-pronssiottelun Ruotsia vastaan. Ruotsi rökitti Pikkuleijonat selvin luvuin 8–0.

Ruotsi johti peliä jo ensimmäisen erän jälkeen 2–0. Johto kasvoi vielä kahdella maalilla toisen erän aikana. Ruotsi päätteli ottelun viimeisen erän aikana neljällä maalilla.

Ruotsi teki maaleistaan kaksi ylivoimalla ja kaksi alivoimalla.

Alle 18-vuotiaiden poikien MM-kilpailut järjestetään Yhdysvalloissa. Kultaottelussa toisensa kohtaavat Venäjä ja Kanada.

Uutissuomalainen: Harva suomalainen on varannut tai suunnittelee ulkomaanmatkaa kesälle

Valtaosa suomalaisista aikoo viettää tulevan kesän kotimaassa, ilmenee Uutissuomalaisen kyselytutkimuksesta. Tutkimukseen vastanneista ainoastaan kolme prosenttia on varannut ja kuusi prosenttia suunnittelee ulkomaanmatkaa.

Vastaajista 43 prosenttia kertoi, ettei ole suunnitellut kesän ulkomaanmatkoja pandemian takia.

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fräntin mukaan normaalitilanteessa matkan varanneiden tai matkaa suunnittelevien osuus olisi tähän aikaan vuodesta noin 30–40 prosenttia.

Tutkimuksen teki Tietoykkönen, ja siihen vastasi tuhat suomalaista. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Maaseudun Tulevaisuuden kysely: EU:n elpymispaketti saa eniten kannatusta pääkaupunkiseudulla, vähiten maalla

Vajaa puolet suomalaisista pitää Suomen osallistumista EU:n elvytysrahastoon viisaana, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä.

Kyselyssä ratkaisun arvioi viisaaksi 44 prosenttia vastaajista, ja kielteisesti suhtautui 32 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla myönteisesti suhtautuvien osuus oli korkein eli 53 prosenttia vastaajista, kaupunkimaisissa kunnissa 44 prosenttia vastaajista ja taajaan asutuissa kunnissa 36 prosenttia.

Vähiten kannatusta elvytyspaketti sai maaseutumaisten kuntien vastaajilta, joista vain 29 prosenttia pitää ratkaisua viisaana. Kielteisesti suhtautui yli puolet.

EU-johtajat keskustelevat Portossa työ- ja sosiaalikysymyksistä

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään keskustelemaan Euroopan unionin sosiaalisesta ulottuvuudesta Portugaliin, Porton kaupunkiin.

Keskustelunaiheina ovat muun muassa työllisyys, koulutus ja innovaatiot. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

EU-johtajien odotetaan keskustelevan tänään myös korona-aiheista työillallisellaan. Ajankohtainen kysymys on, pitäisikö koronarokotteiden patenteista luopua.

Yhdysvaltain asevoimat ei ole aikeissa ampua maata kohti kieppuvaa kiinalaista kantorakettia taivaalta

Yhdysvaltain asevoimilla ei ole tällä hetkellä suunnitelmia ampua maata kohti hallitsemattomasti kieppuvaa kiinalaista kantorakettia taivaalta, kertoo maan puolustusministeri Lloyd Austin.

Puolustusministeriön asiantuntijat odottavat Pitkä marssi 5B -raketin putoavan maan kamaralle lauantain tai sunnuntain aikana.

Raketin poikkeuksellinen lentorata on tehnyt tarkan laskeutumisajan ja -paikan ennustamisen vähintäänkin vaikeaksi. Austinin mukaan raketin toivotaan laskeutuvan paikkaan, jossa se ei vahingoita ketään, esimerkiksi valtamereen.

Austin antoi ymmärtää, että kiinalaiset ovat olleet huolimattomia antaessaan raketin pudota kiertoradalta. (Lähde: AFP)

Kolme rivitaloasuntoa tuhoutui tulipalossa Kemissä - asukkaat joutuivat lähtemään sijaismajoitukseen

Etelä-Lapissa Kemissä syttyi myöhään torstai-iltana kuuden asunnon rivitalopalo, kertoo Lapin pelastuslaitos. Asunnoista kolme tuhoutui.

Pelastuslaitoksen alkuyöstä tulleen tiedotteen mukaan rivitalon asukkaat on sijoitettu palon vuoksi sijaismajoitukseen. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Perjantaina alkuyöstä palopaikalla olivat käynnissä jälkiraivaustyöt.

Hälytys rakennuspalosta Kivisentiellä tuli torstai-iltana puoli kymmenen aikoihin. Pelastuslaitoksen tuntia myöhemmin antamassa tiedotteessa Hepolan kaupunginosan asukkaita pyydettiin sulkemaan ikkunat ja ilmanvaihto savuhaitan vuoksi.

Kapanen pääsi mukaan Pittsburghin maalijuhlaan

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburgh Penguins on vienyt voiton kotikaukalossaan Buffalo Sabresia vastaan. Runsasmaalinen ottelu päättyi lukemiin 8–2.

Pittsburghin Kasperi Kapanen ylsi tehopisteille 1+1. Kapasen maali kolmannessa erässä jäi ottelun viimeiseksi.

Buffalon suomalaisedustuksesta pisteitä kerrytti Rasmus Ristolainen, joka sai ottelusta kaksi syöttöpistettä.

Toronto Maple Leafs otti niin ikään kotivoiton, kun joukkue kukisti Montreal Canadiensin maalein 5–2. Suomalaisista maalinteossa onnistui Montrealin Artturi Lehkonen.

Chicago vei NBA:ssa vierasvoiton Charlottesta - Markkanen upotti 10 pistettä

Koripalloliiga NBA:ssa Lauri Markkasen edustama Chicago Bulls on ottanut vierasvoiton Charlotte Hornetsista. Peli ratkesi Chicagon hyväksi pistein 120–99.

Vajaat 21 minuuttia parketilla viettänyt Markkanen upotti ottelun aikana yhteensä 10 pistettä. Kaikkiaan kolmesta kolmosyrityksestä meni sisään lopulta kaksi. Levypalloja suomalainen puolestaan otti seitsemän, minkä lisäksi hän teki yhden koriin johtaneen syötön.

Chicagon ja koko pelin kovin pistemies oli Nikola Vucevic. Montenegrolainen teki puolessa tunnissa yhteensä 29 pistettä ja upotti muun muassa viisi kolmosta. Levypalloja Vucevic otti 14.