Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Skotlannissa kansallispuolue SNP:stä jälleen suurin puolue – jäi yhden paikan päähän enemmistöstä

Skotlannissa kansallispuolue SNP on ottanut jo neljännen peräkkäisen voittonsa alueparlamenttivaaleissa. Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin luotsaama SNP sai kaikkiaan 64 paikkaa ja jäi vain yhden paikan päähän enemmistöstä. Yhteensä paikkoja oli jaossa 129, eli enemmistö parlamentissa olisi edellyttänyt 65:tä paikkaa.

Britanniassa käytiin torstaina useita vaaleja. Suurin kiinnostus on kohdistunut kuitenkin Skotlantiin, jossa alueparlamenttivaaleissa on mitattu myös kansan suosiota SNP:n suunnitelmalle uudesta itsenäisyyskansanäänestyksestä.

Ääniä laskettiin lauantaina jo toista päivää, ja tulos varmistui Suomen aikaa loppuillasta.

BBC :n mukaan toiseksi eniten paikkoja sai konservatiivipuolue, jonka saaliiksi jäi 31 paikkaa. Kolmanneksi eniten paikkoja haali työväenpuolue Labour, kaikkiaan 22. Skotlannin vihreille puolestaan meni kahdeksan paikkaa, ja liberaalidemokraattien haaviin jäi neljä.

Parlamenttiin enemmistö itsenäisyyttä kannattavia

Pääministeri Sturgeon arvioi ennen lopullisia tuloksia, että alueparlamenttiin vaikuttaa kaikesta huolimatta tulevan enemmistö Skotlannin itsenäisyyttä kannattavia.

– Näyttää siltä, että Skotlannin parlamenttiin on ilman epäilystä tulossa itsenäisyyttä kannattava enemmistö, Sturgeon sanoi Sky Newsille.

SNP:n johtoon kuuluva John Sweeney kertoi lauantaiaamuna BBC:n Radio 4 -kanavalle uskovansa niin ikään, että skottiparlamenttiin syntyy enemmistö ihmisistä, jotka ovat sitoutuneet itsenäisyyskansanäänestykseen.

SNP:n lisäksi uutta äänestystä kannattavat Skotlannin vihreät.

Sturgeon: Kansanäänestyksen estämiselle ei perusteita

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi Daily Telegraphin haastattelussa, että hän ei nykytilanteessa sallisi kansanäänestystä, vaikka SNP saisikin enemmistön paikoista. Pääministerin mukaan kansanäänestyksen järjestäminen olisi vastuutonta eikä sille ole tällä hetkellä perusteita.

Lauantaina SNP:n Sturgeon sanoi, ettei itsenäisyyttä käsittelevän kansanäänestyksen estämiselle ole perusteita.

– Sille ei ole yksinkertaisesti minkäänlaista demokraattista oikeutusta, että Boris Johnson tai kukaan muukaan pyrkisi estämään skotlantilaisten oikeutta valita oma tulevaisuutensa, Sturgeon sanoi.

Sturgeon on aiemmin painottanut, että hän järjestää vain laillisen kansanäänestyksen, joka pidettäisiin koronaviruspandemiakriisin päätyttyä aikaisintaan vuonna 2024.

SNP haluaa myös liittää itsenäisen Skotlannin Euroopan unioniin. Skotit äänestivät EU:ssa pysymisen puolesta vuoden 2016 kansanäänestyksessä.

Edellinen kansanäänestys Skotlannin itsenäistymisestä järjestettiin vuonna 2014, ja tuolloin 55 prosenttia oli kielteisellä kannalla. Viimeaikaisten kyselyiden perusteella vastustajat olisivat jälleen enemmistössä, jos kansanäänestys järjestettäisiin heti.

Labour pitää kiinni valta-asemastaan Walesissa

Brittimediassa "supertorstaiksi" nimettynä vaalipäivänä äänestettiin Skotlannin lisäksi alueparlamentista myös Walesissa.

Walesin alueparlamenttivaalien lopulliset tulokset julkistettiin lauantaina, ja työväenpuolue Labour pysyy BBC :n mukaan vallassa seuraavat viisi vuotta. Labour sai tasan puolet kaikista 60:stä jaossa olleesta paikasta.

Puolue on ollut BBC:n mukaan vallassa aina vuodesta 1999, jolloin Walesin parlamentti perustettiin. Labour on vienyt aiemminkin puolet parlamenttipaikoista, mutta sen ei ole onnistunut kertaakaan saada enemmistöä.

Seuraavaksi eniten paikkoja saivat konservatiivit, joille herkesi 16 paikkaa, ja Walesin itsenäisyyttä ajava Plaid Cymru, joka sai kaikkiaan 13 paikkaa. Kolmen suurimman jälkeen paikkoja oli jäljellä enää yksi ja se meni liberaalidemokraateille.