Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Skotlannin alueparlamentti on entistä itsenäisyysmielisempi – Lontoon päässä ajatus kansanäänestyksestä ei kutkuta

Skotlannissa kansallispuolue SNP uskoo voittonsa alueparlamenttivaaleissa tarjoavan tilaisuuden uudelle kansanäänestykselle itsenäistymisestä. Lontoossa asiasta ei olla samaa mieltä.

Vaikka SNP:n kampanjan keskiössä oli uusi äänestys, sen järjestämiseen tarvitaan virallinen lupa Britannian hallitukselta. Koska Lontoo vastustaa ajatusta, Britanniassa pelätään nyt pitkittyvää poliittista oikeustaistelua.

SNP jäi yhden paikan päähän enemmistöstä alueparlamentissa, minkä puolue kokee antavan sille mandaatin niin kutsuttuun indyref2:een. Ensimmäisessä indyrefissä eli itsenäisyyskansanäänestyksessä skotit kallistuivat kuningaskunnassa pysymisen puoleen.

Skotlannissa media on painottanut SNP:n menestystä, kun taas koko maan mediassa asiaa lähestyttiin eri tavalla: esimerkiksi Sunday Telegraph otsikoi juttunsa kertomalla, että Skotlannin pääministeri, SNP:n Nicola Sturgeon ei onnistunut saamaan enemmistöä.

Sturgeon itse sanoi voittopuheessaan, että nyt Westminsterillä eli brittihallituksella ei ole demokraattista perustetta kieltää toista äänestystä. Hänen mielestään olisi absurdia ja pöyristyttävää, jos kansanäänestys aiheuttaisi lainopillista kiistelyä korkeimmassa oikeudessa. Näin voisi käydä, jos brittihallitus estää äänestyksen ja skottihallitus taas hyväksyy omanlaisensa lainsäädännön.

– Toivon voivani johtaa Skotlannin itsenäisyyteen, hän sanoi BBC:lle sunnuntaina.

Sturgeon painottaa skottien "demokraattisia toiveita"

Konservatiivipääministeri Boris Johnsonin mielestä vuonna 2014 järjestetyn kansanäänestyksen pitäisi olla kerran sukupolvessa tapahtuva asia. Tuolloin 55 prosenttia äänestäjistä vastusti itsenäistymistä.

Lauantaina Johnson kutsui SNP:n suunnitelmia vastuuttomiksi. Hän myös kirjoitti Sturgeonille julkisen kirjeen, jossa hän pyysi tätä tekemään yhdessä töitä.

Sturgeon totesi BBC:lle, ettei hän usko Britannian hallituksen estävän kansanäänestystä, koska hänen mielestään se vaikuttaisi epäkunnioittavalta skottien demokraattisia oikeuksia kohtaan.

– Se tarkoittaisi, että konservatiivihallitus kieltäytyy kunnioittamasta skotlantilaisten demokraattisia toiveita, hän sanoi.

Sunnuntaina brittiministeri Michael Gove pyrki liennyttämään kiistaa. Hän painotti BBC:lle antamissaan kommenteissa, että kaikkien Britannian johtajien, myös Sturgeonin, prioriteetti on koronaviruspandemiasta toipuminen.

Goven mielestä se, että SNP:llä ei ole ehdotonta enemmistöä alueparlamentissa, tekee tilanteesta huomattavasti erilaisen kuin vuoden 2014 äänestyksessä, jonka alla SNP:llä oli enemmistö.

Koska myös Skotlannin vihreät kannattavat kansanäänestyksen järjestämistä, alueparlamentissa on nyt enemmän itsenäisyyttä tukevia politiikoita kuin aiemmin. Politiikan tutkija Lynn Bennie Aberdeenin yliopistosta pitää ongelmallisena sitä, että lyhyellä tähtäimellä konservatiivihallitus aikoo kieltää äänestyksen – ja sillä on tähän oikeus.

– Käytännössä kaksi hallitusta törmää toisiinsa demokraattisessa ruuhkassa. On vaikea nähdä, miten tilanne ratkaistaan, hän arvioi.

Sadiq Khan jatkaa Lontoon pormestarina

Britanniassa työväenpuolue Labourin Sadiq Khan jatkaa Lontoon pormestarina. Khan jatkaa toiselle kaudelleen 55,2 prosentin ääniosuudella, kertoo yleisradioyhtiö BBC .

Khan sai torstain vaaleissa hieman yli 1,2 miljoonaa ääntä. Hänen vastaehdokkaansa, konservatiivien Shaun Bailey keräsi noin 978 000 ääntä.

Yhteensä pormestarin paikkaa tavoitteli BBC:n mukaan ennätykselliset 20 ehdokasta. Kukaan ehdokkaista ei saanut enemmistöä äänistä ensimmäisellä ääntenlaskukierroksella. Äänestäjät voivat äänestää ykkösehdokkaansa lisäksi toiseksi parhaaksi katsomaansa kandidaattia. Nämä kakkosvalintaäänet ratkaisivat kisan Khanin hyväksi.

Khan oli ensimmäinen muslimitaustainen pormestari länsimaan pääkaupungissa, kun hänet valittiin ensimmäiselle kaudelleen vuonna 2016, uutistoimisto AFP kertoo.