Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kissojen leikkauttamista ja tunnistusmerkintöjä vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Kissojen leikkauttamista ja tunnistusmerkintöjä ajava kansalaisaloite on kerännyt vaaditut 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn.

Maaliskuussa vireille pantu aloite vaatii kissojen hallitsemattoman lisäännyttämisen säädettäväksi lainvastaiseksi. Aloitteen mukaan kissan omistajan tulee leikkauttaa vapaana ulkoilevat kissat. Lisäksi aloitteessa vaaditaan, että kaikki kissat tulee tunnistusmerkitä ja rekisteröidä.

Aloitteen tekijöiden mukaan leikkaamattomat vapaasti ulkoilevat kissat synnyttävät hallitsemattomasti lisääntyviä kissapopulaatioita helposti. Populaatiokissat ovat monesti sisäsiittoisia ja kärsivät lukuisista terveysongelmista sekä ovat usein puolivillejä ja vaativat kesyttämisen, aloitteessa kerrotaan.

Aloitteen tekijöiden mukaan tunnistusmerkinnän säätäminen pakolliseksi edistäisi löytökissojen päätymistä takaisin omistajilleen. Kissojen tunnistusmerkintä säästäisi eläinsuojelun resursseja, sillä nykyisin suurin osa talteen otetuista kissoista ei palaudu takaisin omistajalleen, aloitteessa kerrotaan. Pakollinen tunnistusmerkintä vaikeuttaisi myös laitonta eläinkauppaa ja pentutehtailua sekä kissoihin liittyviä eläinsuojelurikoksia.

Suomen Eläinsuojelu ry:n (SEY) mukaan Suomessa hylätään arviolta ainakin 20 000 kissaa vuodessa. SEY luovutti viime vuoden lopulla maa- ja metsätalousministeriölle vetoomuksen, jossa vaadittiin kissaongelmaan puuttumista lainsäädännön avulla. Vetoomuksen allekirjoitti lähes 60 000 ihmistä.