OP: Suomen talous kasvuryöpsähdyksen kynnyksellä – tänä vuonna 3,3 ja ensi vuonna 3 prosenttia

OP:n ekonomistit arvioivat, että Suomen talouden kasvuryöpsähdys johtuu kotitalouksista. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Suomen talous lähtee voimakkaaseen nousuun tänä ja ensi vuonna, ennustaa OP . Pankin ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 3,3 prosenttia ja ensi vuonna 3 prosenttia.

OP:n ekonomistit arvioivat, että kasvuryöpsähdys johtuu kotitalouksista, joiden kuluttamat palvelut elpyvät nopeasti. Palvelut toipuvat ennusteen mukaan aiemmalle kasvutrendilleen ensi talvena.

Toipumisen tuoma kasvupyrähdys alkaa laantua ensi vuonna jolloin palataan koronaa edeltäneelle verkkaisemmalle kasvu-uralle.

– Lähiaikojen vahvat kasvuluvut kertovat rivakasta palautumisesta kohti koronakriisiä edeltänyttä tilannetta. Kasvulukuja tulkitessa on kuitenkin syytä pitää jäitä hatussa. Ripeä toipuminen voi aiheuttaa pullonkauloja, mutta ylikuumenemisesta voidaan alkaa puhua vasta silloin, jos vahva kasvujakso pitkittyisi. Se on kuitenkin epätodennäköistä, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Kotitalouksien säästämisaste nousi viime vuonna 5,7 prosenttiin ja säästöjä kertyi kuusi miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2019. Jo viime vuonna nähtiin, että koronapandemian laantuessa säästämisaste laskee nopeasti. Säästöt kanavoituvat OP:n ekonomistien arvion mukaan moniin kohteisiin, kuten pitkäaikaisiin sijoituksiin, asuntoihin ja mökkeihin. Vain pieni osa menee lähivuosina kulutukseen.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut