Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-elpymispakettia käsitellään eduskunnassa tänä iltana – eduskunta päätti asiasta äänin 92–34

EU-elpymispaketin käsittelyä jatketaan tänään eduskunnassa SDP:n esityksen mukaisesti, eikä sitä lykätä ensi viikon perjantaihin, kuten perussuomalaiset ehdottivat. Eduskunta päätti asiasta äänin 92–34.

SDP:n Matias Mäkynen (sd.) kertoi STT:lle ennen äänestystä, että tänään jatkamisen tavoitteena on varmistaa, ettei elpymispakettiasiaa voida oppositiopuolueiden voimin päättää lykätä yllättäen huomattavasti kauemmas tulevaisuuteen. Tällainen voisi olla mahdollista esimerkiksi keskustelun venyessä aamuyön pikkutunneille silloin, jos paketin vastustajilla olisi salissa hetkellinen enemmistö.

Kun esitys on kerran pantu pöydälle seuraavaan täysistuntoon, niin ei voida tehdä enää uudelleen.

– Meidän mielestämme on tärkeää, että keskustelu jatkuu ja sitä käydään niin kauan kuin on tarpeen, mutta sitä ei ruveta lykkäämään enää sen enempää. Kyllä nyt kaikki asiat on pöydällä ja eduskunnalla on mahdollisuus käydä keskustelua tässä ja nyt niin kauan kuin tarvitaan, Mäkynen sanoi.

– (SDP:n esitys) varmistaa, että eduskunta muodostaa kantansa tämän kevään aikana, kun tämä käsittely loppuu, Mäkynen sanoi.

Myös ministerit saapuivat hallituksen koronaneuvotteluista äänestämään asiasta.

Mäkynen myös viittasi varapuhemies Juho Eerolan (ps.) kommentteihin aiemmin päivällä siitä, että jos mahdollisuus elpymispakettiasian lykkäämiselle esimerkiksi ensi syksyyn olisi tullut, Eerola olisi siihen todennäköisesti tarttunut.

– Minun olisi ollut vaikea olla käyttämättä sellaista tilannetta hyväkseni, että olisin saanut estettyä tuon tukipaketin toteutumisen. Jos salissa olisi ollut selkeä enemmistö perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja ja tällainen pöydällepanoesitys olisi tullut, olisin todennäköisesti hyvin nopeasti onnistunut sen mahdollisesti pöytäämään, Eerola sanoi iltapäivällä STT:lle.

Tänään tehdyn pöydällepanopäätöksen jälkeen tällaista käsittelyn lykkäämisen manööveriä ei voi enää tehdä. MTV kertoo, että samalla hallituspuolueiden edustajilta poistuu tarve päivystää eduskunnassa keskustelun ajan tällaisten toimien estämiseksi.

Vehviläinen keskeytti keskustelun aamuyöllä

Tiistailta venyneen keskustelun loppuvaiheessa aamuneljän aikoihin puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) oli kysynyt Eerolalta, voisiko Vehviläinen jatkaa istunnon johtamista, vaikka Eerolan vuoro oli alkamassa. Eerolan mukaan hänellä ei ollut mitään sitä vastaan, ja pian tauon päätyttyä Vehviläinen keskeytti elpymispakettikeskustelun.

Vehviläinen kertoi aamulla Twitterissä keskeyttäneensä asian käsittelyn, koska halusi välttää mahdollisen pöydälle panoa koskevan äänestyksen aamuyöllä.

– Ymmärrän hyvin, että puhemies Vehviläiselle heräsi siinä kohtaa huoli, että perussuomalaiset olisivat käyttäneet omaa puhemiestään siinä tilanteessa niin, että tällaisen pöytäämisäänestyksen sallittaisiin tapahtua niin nopeasti, että muut eivät kenties pallolle ehdi, Eerola sanoi.

Eerola korostaa, että hän ja Vehviläinen sopivat vuoromuutoksesta täydessä yhteisymmärryksessä.

– Sanoin, että teet, mitä sinun pitää tehdä. Meillä ei ole mitään vihaa tässä.

Tällaisen varalta salissa oli koko ajan myös hallituspuolueiden ja pakettia kannattavien puolueiden edustajia, Eerola kertoo. Hän kuitenkin sanoo, ettei hänellä ole tietoa siitä, oliko perussuomalaisilla suunnitteilla tällainen esitys.

– Täysin pesen käteni siitä, mutta olin tietyllä tapaa varautunut siihen, että sellainen saattaa tulla, kuten pyrin varautumaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin täysistunnon aikana. Olin etukäteen selvittänyt, miten pitää toimia, jos tällainen esitys tulee.

Marin torjui perussuomalaisten väitteet uhasta itsenäisyydelle

Aiemmin tänään pääministeri Sanna Marin (sd.) puolusti neuvottelemaansa ratkaisua EU:n elpymispaketista ja rahoituskehyksestä, kun eduskunta on jatkanut keskusteluaan paketista. Eduskunta ei pääse vielä tänään ottamaan kantaa EU:n elpymispakettiin, koska kaikkia pyydettyjä puheenvuoroja ei ole ehditty vielä pitämään.

Marin ei osallistunut keskusteluun tiistaina, koska oli karanteenissa oltuaan viime viikolla Porton huippukokouksessa. Hän torjui perussuomalaisten Mika Niikon arvostelun siitä, että olisi voinut järjestellä kokousaikataulujaan siten, että pääsisi osallistumaan eduskunnan keskusteluun.

– Kuten edustaja Niikko ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana varmasti hyvin tietää, pääministerillä ei voi olla sijaista. Jos olisin ollut estynyt, Suomella ei olisi ollut näissä kokouksissa edustajaa, Marin perusteli.

Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Arja Juvonen sanoo, ettei perussuomalaisten tavoitteena ole eduskunnassa missään nimessä tarkoituksellisesti venyttää keskustelua.

– Tämä on niin iso paketti, että kyllä tästä varmaan käydään vielä kunnon keskustelu, ja olisi toivottavaa, että myös hallituspuolueiden edustajat osallistuisivat keskusteluun. Viime yönähän me kävimme lähinnä keskinäistä keskustelua, Juvonen sanoi STT:lle.

Hänen mielestään suomalaiset kaipaavat vielä selkeyttä elpymispakettiin.

"Suomi onnistui neuvotteluissa"

Marinin mukaan käsittelyssä olevalla elpymispaketilla elvytetään ennen kaikkea yhteistä eurooppalaista sisämarkkinaa, ei yksittäisiä jäsenmaita.

Suomi onnistui hänen mukaansa keskeisissä tavoitteissaan, joita eduskunta hallitukselta edellytti. Marin muistutti, että neuvotteluissa rahoituskehyksestä Suomi sai 500 miljoonan erillisrahoituksen, joka pitää sisällään rahaa muun muassa Itä- ja Pohjois-Suomen harvaan asutuille alueille ja maaseudun kehittämiseen.

Elpymisvälineen osalta Marin mainitsi menestykseksi muun muassa sen, että Suomi neuvotteli avustusmuotoisuuden osuuden 110 miljardia pienemmäksi, mikä vähensi Suomen maksuosuutta.

Yhteensä 750 miljardin euron paketti koostuu lainamuotoisesta tuesta ja suorista avustuksista, joita jäsenmaiden ei tarvitse maksaa takaisin.

– Onnistuimme yhdessä samanmielisten maiden kanssa neuvottelemaan Suomen kannalta hyvän kokonaisuuden. Mutta on myös nähtävä, ettei Suomi eikä mikään muukaan jäsenmaa voi yksin sanella lopputulosta. Lopputulos on aina kompromissi.

"Huolestuttavaa, että EU rikkoo omia sääntöjään"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mielestä EU on rikkomassa omia sääntöjään. Hän kysyi pääministeriltä, "ovatko taloudelliset perusteet riittävät itsenäisyyden luovutukseen".

– Suomen itsenäisyys ei ole uhattuna. Ei tämän päätöksen myötä eikä minun tietojeni mukaan muutoinkaan, joten keskustellaan tästä asiasta, mutta itsenäisyytemme ei ole uhattuna, Marin vastasi.

Keskustan Jouni Ovaska arvioi, että paketti tulee menemään läpi ennemmin tai myöhemmin.

– Me käymme ehkä vähän jälkijättöistä keskustelua siitä, mitä olisi vuosi sitten pitänyt tehdä. Kun nyt pitäisi katsoa, miten palataan niihin yhteisiin sääntöihin, miten palautetaan talous- ja rahaliitto siihen, mitä se on ollut ja korjataan rakenteellisia ongelmia.

Mistä paketissa on kyse?

EU-johtajat sopivat viime kesänä poikkeuksellisen suuresta kokonaisuudesta, joka pitää sisällään elpymispaketin ja seitsenvuotisen budjetin.

Elpymispaketti on suuruudeltaan 750 miljardia euroa ja se koostuu lainoista ja suorista avustuksista.

Suomen kokonaissaanto EU:n tämänhetkisen arvion mukaan on 2,9 miljardia euroa, kun maksuosuus avustusmuotoisesta tuesta on noin 6,6 miljardia euroa. Lopullinen saanto on selviämässä sitten, kun talouskasvuluvut viime ja tältä vuodelta ovat selvillä.

Budjettikehykset vuosille 2021–2027 ovat suuruudeltaan noin 1 074 miljardia euroa.