Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Eduskunnan pitkäksi venynyt täysistunto keskeytettiin - istuntoa jatketaan tänään iltapäivällä, HS-gallup: Perussuomalaiset yhä suosituin puolue

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Eduskunnan pitkäksi venynyt täysistunto keskeytettiin - istuntoa jatketaan tänään iltapäivällä

Eduskunnan pikkutunneille venynyt täysistunto keskeytettiin alkuyöstä, ja istuntoa jatketaan tänään iltapäivällä kello 13.30. Syynä keskeytykseen oli perussuomalaisten tekemä esitys siitä, että eduskunnan puhemiehen menettely lähetettäisiin perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov (sd.) oli aiemmin evännyt perussuomalaisten pöytäysesityksen perustellen tätä sillä, että asia oli jo kertaalleen pöydätty eikä sitä voida tehdä uudelleen.

Perussuomalaiset haluaa nyt perustuslakivaliokunnan mielipiteen siihen, voiko asian panna pöydälle useamman kerran. Filatov kertoo Twitterissä, että eduskunta äänestää tänään iltapäivällä siitä, lähetetäänkö asia valiokuntaan.

HS-gallup: Perussuomalaiset yhä suosituin puolue

Perussuomalaiset on pysynyt suosituimpana puolueena Helsingin Sanomien HS-gallup-kannatuskyselyssä. Puolueen 21,6 prosentin kannatus ei muuttunut lainkaan edellisestä mittauksesta huhtikuussa. Puolueiden järjestys pysyi samana.

Toiseksi suosituin on pääministeripuolue SDP, jota kertoi äänestävänsä 19 prosenttia vastaajista. Kannatus laski edellismittauksesta 0,7 prosenttiyksikköä, mikä oli suurin lasku. Kolmantena on kokoomus 17 prosentin kannatuksella. Kokoomuksen kannatus nousi 0,8 prosenttiyksikköä, mikä oli suurin yksittäinen nousu.

Tutkimuksessa kysyttiin, mitä puoluetta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Kantar TNS haastatteli noin 2 460 ihmistä.

Virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Kittilän kuntapäättäjien uusien virkarikossyytteiden käsittely alkaa käräjillä - syyttäjän mukaan laittomuuksiin puuttunut hallintojohtaja syrjäytettiin

Lapin käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti Kittilän kuntapäättäjien uusista virkarikossyytteistä. Yhteensä 35:tä Kittilän entistä ja nykyistä kuntapäättäjää syytetään kunnan hallintojohtajan syrjäyttämisestä.

Syytteet kytkeytyvät Kittilän kuntakriisin niin kutsuttuun lakipalveluhaaraan, josta neljä kunnan johtoon kuulunutta sai käräjätuomion maaliskuussa. Syyttäjän mukaan hallintojohtaja yritti puuttua lakipalvelujen laskutukseen liittyneisiin laittomuuksiin, minkä takia hänestä haluttiin eroon.

Syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Uusi tutkimus: Pääesikunta ulkoisti sotien jälkeen kommunistitiedustelun SDP:lle

Sotien jälkeen Pääesikunta ulkoisti maan alta päivänvaloon nousseiden kommunistien vakoilun SDP:n ja etenkin sen järjestösihteerin Veikko Puskalan harteille. Puskalan, SDP:n ja Pääesikunnan salaisen valvontamiehistön yhteydestä kertoo valtiotieteen tohtori Risto Reuna uudessa kirjassaan Puskalan putiikki (Docendo).

Reunan mukaan asiasta päättivät SDP:n vähemmistöhallituksen puolustusministeri Emil Skog ja puolustusvoimain komentaja Aarne Sihvo vuonna 1949.

Kommunistien vakoilun lisäsi Puskalan putiikki välitti välillisesti SKP:n kautta myös Neuvostoliiton Suomea koskevia suunnitelmia.

Kun Puskalan poliittinen ura karahti SDP:ssä kiville, hän jatkoi kommunistien vakoilua yksityisesti peiteyrityksenä toimineen kirjapainon puitteissa. Kauniaisten vakoilutalossa vieraili myös Yhdysvaltain lähetystön virkailijoita.

Pääsykokeiden järjestäminen pandemian aikaan vaatii erityisjärjestelyitä yliopistoissa

Yliopistojen pääsykokeiden järjestäminen koronarajoitukset huomioiden vaatii lisätiloja ja enemmän valvojia.

Kokeet tulee järjestää siten, että kahden metrin turvavälit säilyvät. Kaikissa tilanteissa kampusten tilat eivät yliopistojen rehtorineuvoston (Unifi) vararehtorikokousten puheenjohtajan Petri Suomalan mukaan riitä ja esimerkiksi Turussa on turvauduttu isoihin tapahtumatelttoihin.

Lisääntyneen tilamäärän vuoksi myös valvojia tarvitaan enemmän.

Valvonta- ja toimitsijatehtäviin on rekrytoitu henkilökunnan lisäksi opiskelijoita, jotka esimerkiksi saattavat hakijoita ulko-ovelta koetilaan. Näin taataan se, etteivät hakijaryhmät kohtaa toisiaan yliopiston tiloissa.

Lämmin sää jatkuu vielä perjantaina maan etelä- ja keskiosissa, viikonloppuna epävakaisempaa

Lämmin kesäinen sää jatkuu vielä perjantaina, mutta sää viilenee hieman viime päivien hellelukemista. Samalla kasvaa sade- ja ukkoskuurojen riski varsinkin maan keskiosissa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Perjantain jälkeen sää on muuttumassa epävakaisemmaksi lauantain ja sunnuntain ajaksi. Lisäksi lämpötilat laskevat 20 asteen tietämille.

Ruohikkopalovaara on voimassa Pohjanmaan ja Etelä-Karjalan maakuntien väliseltä linjalta pohjoiseen aina Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan asti. Lisäksi myös Pirkanmaalla on ruohikkopalovaroitus voimassa.

Israelin mukaan sen joukot eivät ole edenneet Gazaan - käynnissä on kuitenkin laaja pommitus

Israelin asevoimien mukaan sen joukot eivät ole edenneet Gazaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Asevoimat kertoi puolenyön jälkeen Twitterissä, että sen ilma- ja maavoimat ovat hyökkäämässä palestiinalaisten asuttamalle Gazan kaistalle. Israelin asevoimien tiedottaja vahvisti tuolloin AFP:n mukaan, että Israelin sotilaat ovat edenneet palestiinalaisten alueelle.

Uudessa lausunnossaan asevoimat syytti aiemmista tiedoista ongelmaa sisäisessä kommunikaatiossa.

Israel suuntasi kuitenkin Gazaan mittavia pommituksia, joita tekevät sekä ilma- että maavoimat. (Lähde: AFP)

Dortmund vei Saksan cupin mestaruuden murjomalla Leipzigin jo ensimmäisessä erässä

Saksan cupin mestaruus ratkesi tällä kaudella yksipuolisesti, kun Dortmund kaatoi Leipzigin selkein luvuin 4–1. Voiton selvät sävelet soitettiin jo ensimmäisellä puoliajalla Dortmundin takoessa kolme maalia.

Ottelun maalikoneita olivat Dortmundin englantilaishyökkääjä Jadon Sancho sekä norjalaishyökkääjä Erling Haaland, jotka molemmat tekivät kaksi maalia. Sancho myös syötti Haalandin toisen maalin.

Leipzigin ainoan lohdutusmaalin teki espanjalainen keskikentän pelaaja Dani Olmo, jonka onnistuminen toisen puoliajan loppupuolella ei riittänyt kääntämään laivan suuntaa. Viimeisenä veitsenä haavassa Haaland teki toisen maalinsa Olmon perästä ja sinetöi Leipzigin täystyrmäyksen 87. peliminuutilla.