Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janne Yläjoen kolumni | Demokraattien hajaannus näkyy nyt Lähi-idässä – kongressin vaa'ankieliasemaa hallitseva vasemmisto syyttää Bideniä palestiinalaisten ”epäinhimillistämisestä” ja ”miehittäjien puolelle asettumisesta”

Yhdysvaltain ja Israelin liittolaissuhde on pysynyt läpi vuosikymmenten järkähtämättömän lujana ja lähes täysin riippumatta siitä, mikä hallinto Yhdysvalloissa on vallassa.

Tätä pitkää perinnettä edustaa ehdottomasti myös presidentti Joe Biden. Joka muuta epäilee, voi tutkia Bidenin vaalikampanjan suurimpia rahoittajatahoja.

Demokraattipuolueen sisällä paha olo näyttää kuitenkin kasvavan. Puolueen vasemmalta laidalta on haastettu viime päivinä aivan avoimesti Bidenin tuoreimpia Israel-lausuntoja.

Edustajainhuoneen demokraattien The Squad (”Partio”) -ryhmää johtava Alexandria Ocasio-Cortez, 31, syytti keskiviikkona presidenttiä twitterissä muun muassa palestiinalaisten ”epäinhimillistämisestä” ja ”miehittäjien puolelle asettumisesta”.

Biden oli hetkeä aiemmin puhunut puhelimessa pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa ja tokaissut sen jälkeen, että ”Israelilla on oikeus puolustaa itseään”.

Bideniä syytetään palestiinalaisten ”epäinhimillistämisestä” ja ”miehittäjien puolelle asettumisesta”.

– Tämän tyyppiset yleispätevät lausunnot, vailla laajempaa kontekstia tai ymmärrystä siitä, mikä aiheutti tämän väkivallan kierteen (...) epäinhimillistävät palestiinalaiset ja viittaavat siihen, että Yhdysvallat etsii eri tapaa katsoa (alueen) ihmisoikeusrikkomuksia. Se on väärin, Ocasio-Cortez kritisoi.

Edustajainhuoneen 219-jäsenisestä demokraattiryhmästä vain kuusi edustajaa kuuluu partioryhmään. Demokraattien enemmistöasema on kuitenkin kiinni tästä pienestä vähemmistöstä. Siksi Ocasio-Cortez on tosiasiassa yksi vaikutusvaltaisimmista hahmoista puolueen sisällä.

Iso kysymys on, tuleeko Ocasio-Cortezin linjasta lopulta koko demokraattipuolueen linja. Se on mahdollista, koska Yhdysvallat on isossa poliittisessa murroksessa, joka kumpuaa osittain demografisesta murroksesta. Viime kesän BLM-mielenosoitukset toivat pinnanalaiset paineet kaikkien nähtäville.

Värillisten kongressiedustajien muodostama partioryhmä näyttäytyy monille aidosti syrjinnän vastaisena äänenä. Siksi se saa paljon myös sellaisten ihmisten ääniä, jotka eivät muutoin välttämättä äänestäisi laitavasemmistoa.

Juuri tässä juuri piilee riski. Vaikka syrjinnän vastustaminen on yksinomaan hyvä asia, kaikki mitä sen rinnalla tulee, ei välttämättä ole.

Bidenin hallinnolle puolueen jakautuminen on jo nyt todellinen ongelma. Tämä koskee erityisesti Lähi-idän politiikkaa, missä partio on hyvin aktiivinen.

Twitter-viestit ovat vain twitter-viestejä, mutta ne ovat samalla viestejä myös Yhdysvaltain ulkopuolella oleville toimijoille, kuten vaikkapa Hamasille.

Se että heti Bidenin ja Netanjahun neuvottelujen jälkeen yksi Bidenin puolueeseen kuuluva kongressiedustaja kutsuu Netanjahua ”etnonationalistiksi” on viesti, joka kertoo Bidenin taustavoimien hajaannuksesta.

Sekin on viesti, että johtavat demokraattipoliitikot Ocasio-Cortez ja New Yorkin tulevien pormestarinvaalien ykkössuosikki Andrew Yang taistelevat julkisesti siitä, mitä Yang saa sanoa Lähi-idästä ja mitä ei.

Tämä johti tiistaina aika ennennäkemättömään johtavien republikaanipoliitikkojen tukivyöryyn Yangille.

Bidenin Lähi-idän politiikan voisi pelastaa enää varapresidentti Kamala Harrisin näkyvä väliintulo. Harris on kuitenkin ollut hiljaa.

Sitäkin enemmän äänessä on ollut Kamalan siskontyttö Meena Harris, 36-vuotias juristi, joka on tukenut vahvasti palestiinalaisia. Hän mukaansa ”puolueettomuus tässä asiassa on sama kuin menisit sortajan puolelle”.