Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinimusta liike joutui karsimaan ohjelmaansa kovalla kädellä, jotta se sai oikeusministeriön hyväksynnän

Etnisesti yhtenäistä Suomea ajava Sinimusta liike joutui karsimaan yleisohjelmaansa kovalla kädellä, ennen kuin se sai oikeusministeriön hyväksynnän huhtikuun lopussa.

Liike karsi yli kaksi kuukautta kestäneen hyväksymisprosessin aikana alun perin yli 50-sivuisen ohjelmansa vajaaseen kahdeksaan sivuun.

Sinimusta liike poisti ohjelmastaan muun muassa ajatuksen etnisestä rekisteristä, josta olisi käynyt ilmi Suomessa asuvien ihmisten etniset, kielelliset ja uskonnolliset taustat. Oikeusministeriössä arvioitiin, että liikkeen ajamaa etnistä rekisteriä käytettäisiin syrjivään tarkoitukseen eli tiettyjen henkilöryhmien seuraamiseen, eristämiseen ja jopa laillisesti saadun kansalaisuuden oikeudettomaan pois viemiseen.

Samoin Sinimusta liike karsi ohjelmastaan sen mediapoliittisen osuuden, joka oikeusministeriön mukaan tähtäsi suomalaisten sananvapauden rajoittamiseen. Mediaohjelmallaan Sinimusta liike pyrki säätämään laittomaksi esimerkiksi sen viestittämisen, että isän, äidin ja lasten muodostama ydinperhe olisi korvattavissa oleva asia.

Sinimusta liike karsi ohjelmastaan myös liikkeen ajaman kaikkien vuodesta 1990 alkaen myönnettyjen Suomen kansalaisuuksien uudelleenkäsittelyn, mitä oikeusministeriössä niin ikään pidettiin ongelmallisena.

Tavoitteena eduskuntavaalit

Sinimusta liike kertoi keskiviikkona aloittaneensa kannatuskorttien keräämisen sen jälkeen, kun oikeusministeriö oli huhtikuun lopussa hyväksynyt liikkeen yleisohjelman.

Puoluerekisteriin pääsyä varten tarvitaan vähintään 5 000 äänioikeutetun henkilön allekirjoittamaa kannattajakorttia, joissa nämä ilmoittavat kannattavansa yhdistyksen merkitsemistä puoluerekisteriin.

Sinimustan liikkeen mukaan sen tavoitteena on kerätä tarvittavat kannattajakortit tämän ja ensi vuoden aikana ja osallistua seuraaviin eduskuntavaaleihin rekisteröityneenä puolueena.

Ministeriö pyysi tiivistelmää?

Sinimustan liikkeen lyhennetty ohjelma on esillä oikeusministeriön puoluerekisteri.fi -sivustolla, jonka avulla liike voi kerätä kannatusilmoituksia.

Sinimustan liikkeen puheenjohtajan Tuukka Kurun mukaan yleisohjelman roima lyheneminen johtuu siitä, että oikeusministeriöstä pyydettiin tiivistelmää alkuperäisestä, yli 50-sivuisesta ohjelmasta.

– He totesivat, että puolueen yleisohjelma olisi mielellään lyhyempi ja että he eivät ottaisi yli 50-sivuista ohjelmaa käsittelyyn, että saisiko siitä mahdollisesti tiivistelmän. Me lähetimme tiivistyspyynnön perusteella tämän meidän 50 sivun ohjelman sisällöllisesti muuttumattomana, mutta lyhyemmin ilmaistuna ja sen verran karsittuna, että se pienempään sivumäärään menee, Kuru sanoi STT:lle.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kiistää, että ministeriöstä olisi pyydetty tiivistelmää Sinimustan liikkeen yli 50-sivuisesta ohjelmasta.

– Emme me ole pyytäneet mitään tiivistelmää, mutta kiinnitimme edellä mainittujen ongelmakohtien lisäksi huomiota siihen, että nämä yleisohjelmat eivät yleensä ole näin pitkiä, Jääskeläinen sanoi.

Sinimustan liikkeen oikeusministeriölle alun perin toimittama ohjelma on edelleen esillä liikkeen nettisivuilla ilman, että oikeusministeriön ongelmalliseksi toteamia kohtia olisi mitenkään editoitu.

Jääskeläisen mukaan ei ole korrektia, että liike pitää nettisivuillaan esillä ongelmalliseksi todettua ohjelmaa, vaikka kyseessä ei olekaan puoluelain tarkoittama yleisohjelma.

– Onhan se mahdollista, että heille on jäänyt vahingossa vanha ohjelma roikkumaan heidän sivuilleen, Jääskeläinen sanoo.