Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israel teki jälleen rajuja yöllisiä ilmaiskuja Gazaan ja kertoo surmanneensa äärijärjestön komentajan – Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikka vaurioitui iskuissa

Israelin sunnuntaina Gazan kaistalle tekemissä ilmaiskuissa vaurioitui Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) klinikka, jossa oli hoidettu trauma- ja palovammapotilaita. Klinikan sterilointihuone ja odotustila tuhoutuivat, mutta kukaan ei haavoittunut klinikalla, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Klinikan lähelle tehdyissä iskuissa kuoli palestiinalaisviranomaisten mukaan yhteensä ainakin 42 ihmistä, joista 10 oli lapsia. Kaikkiaan Israelin ja palestiinalaisjärjestöjen viime päivien konfliktissa on saanut surmansa yli 200 ihmistä, joista lähes kaikki ovat Gazan palestiinalaisia.

MSF:n klinikan lähellä tapahtuneissa ilmaiskuissa kuolleiden joukossa oli kaksi lääkäriä, järjestö kertoo.

Blinken kehotti suojelemaan siviilejä, etenkin lapsia

Israel teki jälleen yöllä laajoja ilmaiskuja palestiinalaisten asuttamalle Gazan kaistalle. Israelin asevoimat kertoi varhain maanantaina, että sen hävittäjät olivat parhaillaan iskemässä terrorikohteisiin Gazassa.

Mahdollisista kuolonuhreista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Israelin asevoimien mukaan yksi äärijärjestö Islamilaisen jihadin komentajista sai surmansa maanantain iskuissa. Sunnuntaina Israelin tekemissä ilmaiskuissa kuoli ainakin 42 ihmistä, mikä on suurin päivittäinen määrä viikon aikana.

Diplomaattinen paine Israelia kohtaan kasvoi maanantaina, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vaatii Israelia esittämään oikeutuksen mediayhtiöiden käyttämän rakennuksen tuhoamiselle Gazassa lauantaina.

Israelin hävittäjien tuhoamassa tornitalossa sijaitsi muun muassa qatarilaisen al-Jazeera-televisiokanavan sekä yhdysvaltalaisen uutistoimisto AP:n tiloja.

Blinken myös kehotti Israelia ja palestiinalaisia suojelemaan siviilejä, etenkin lapsia.

– Demokratiana Israelilla on tässä erityinen vastuu, Blinken sanoi lehdistötilaisuudessa Kööpenhaminassa.

Ulkoministeri sanoi Yhdysvaltojen toimivan aktiivisesti katkaistakseen viikko sitten alkaneen väkivallan kierteen. Blinkenin mukaan Yhdysvallat on valmis auttamaan, jos osapuolet haluavat pyrkiä tulitaukoon.

Yhdysvallat esti silti jo kolmatta kertaa viikon sisään veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuman, jossa vaadittiin loppua väkivallalle.

Israel ja Hamas ovat tehneet iskuja nyt jo viikon ajan jälleen viime aikoina kärjistyneessä konfliktissa. Taisteluissa on kuollut lähes 200 palestiinalaista Gazassa sekä kymmenen israelilaista.

Toimittajat ilman rajoja epäilee sotarikosta

Tiedotusvälineiden käyttämän tornitalon tuhoaminen on saanut laajaa kritiikkiä. Toimittajat ilman rajoja -järjestö on pyytänyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) selvittämään, voidaanko Israelin iskua pitää sotarikoksena.

Israelin mukaan toimistotalossa oli Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin tiedustelutoimisto. Israel antoi iskusta ennakkovaroituksen.

Uutistoimisto AP vaatii iskusta puolueetonta selvitystä. AP:n toimituspäällikkö Sally Buzbee sanoo, ettei Israelin hallitus ole esittänyt todisteita väitteistään. Buzbeen mukaan AP:lla oli toimistoja talossa 15 vuoden ajan eikä tänä aikana tullut ilmi, että Hamas toimisi myös rakennuksessa.

Al-Jazeera on puolestaan syyttänyt Israelia median hiljentämisestä.

ICC päätti aiemmin tänä vuonna, että sillä on toimivalta tutkia mahdollisia Israelin tekemiä rikoksia palestiinalaisalueilla. Tämä mahdollistaa sen, että oikeusistuimen syyttäjä voi avata tarvittaessa tutkinnan näillä alueilla tapahtuneiksi epäillyistä sotarikoksista.

Israel pommitti Hamasin tunneleita

Israelin asevoimat kertoi Times of Israelin mukaan, että maanantain vastaisen yön iskut kohdistettiin Hamasin tunneliverkostoon sekä yhdeksään järjestön komentajan kotiin, kertoo. Asevoimat sanoo pommittaneensa Hamasin tunneleita 15 kilometrin matkalta.

Palestiinalaislähteiden mukaan pommitus oli erityisen rajua. Eri mediat kertovat, että iskut olivat rajumpia, laajemmalla alueella ja kestivät pidempään kuin tappavat iskut sunnuntaina.

Uutistoimisto AFP kertoo, että tiheästi asutulle alueelle tehtiin kymmeniä iskuja muutamien minuuttien ajan.

Paikallisten viranomaisten mukaan iskut vahingoittivat satoja rakennuksia ja aiheuttivat laajoja sähkökatkoja.

Israelin asevoimien mukaan Gazasta ammuttiin Israelia kohti noin 60 rakettia yön aikana. Kolme israelilaista haavoittui lievästi Ashdodin kaupungissa. Yhteensä Gazasta on ammuttu viikon aikana noin 3 100 rakettia, joista yli 400 on Israelin mukaan jäänyt Gazan puolelle.