Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi haluaa edelleen nimittää osa-aikaisia syyttäjiä Euroopan syyttäjänvirastoon – töitä ei uskota riittävän täysiaikaisille

Suomi pitää edelleen kiinni siitä, että se haluaa nimittää Euroopan syyttäjänvirastoon (Eppo) osa-aikaisia syyttäjiä, vaikka viraston tuleva pääsyyttäjä on tähän suunnitelmaan tyytymätön ja arvostelee haastattelussa Suomea yhteistyökyvyttömäksi.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Lauri Rautio toteaa, että syyttäjänvirastoa koskevan asetuksen mukaan syyttäjänvirastossa voi olla osa-aikaisia syyttäjiä, joita Suomi on nyt ehdottanut.

– Pääasiallinen syy on se, että meillä arvioidaan niitä juttuja olevan niin vähän, Rautio sanoi STT:lle.

Eppon tuleva pääsyyttäjä Laura Codruta Kövesi moittii Financial Timesin haastattelussa Suomea ja Sloveniaa yhteistyökyvyttömyydestä, koska ne eivät ole nimittäneet täysiaikaisia syyttäjiä. Pääsyyttäjän mukaan osa-aikaisuus ei ehkä ole Suomen kannalta ongelma, mutta se voi antaa muille maille huonon mallin. Osa-aikaisilla syyttäjillä olisi esimiehet sekä kotimaassa että Luxemburgiin perustettavassa virastossa. Kövesi moittii

– Meillä ei uskota, että se olisi meillä esimerkiksi kokeneille talousrikossyyttäjille kovin houkuttelevaa lähteä työhön, jossa ei ole tietoa onko heillä edes niitä oikeita syyttäjän töitä riittävästi. Tämä ei olisi hyvä asia myöskään näiden syyttäjien ammattitaidon ylläpitämisen kannalta, millä luulisi olevan merkitystä myös Eppolle, Rautio huomautti.

Kövesi ilmaisi huolensa myös osa-aikaisten syyttäjien itsenäisyydestä, mutta Suomessa tässä ei nähdä ongelmaa, koska syyttäjien itsenäisestä asemasta on säädetty laissa.

– Syyttäjien pitäisi olla riippumattomia, muutoin toimintamme ei ole tehokasta, Kövesi sanoo Financial Timesille.

Oikeuskomissaarikin patistelee

Neuvottelut Eppon ja pääsyyttäjä Kövesin kanssa jatkuvat ja kompromissia haetaan, Rautio kertoi. Syyttäjien haku käynnistyi jo viime syksynä, mutta nimityksiä ei ole voitu vielä tehdä, kun osa-aikaisuuskysymys on vielä ratkaisematta. Tiedossa ei ole vielä sekään, miten suuri osuus syyttäjien työstä kuuluisi Eppon asioihin.

– Prosenttimääristä ei ole vielä sovittu. Olennaisinta meille on periaate, että he voisivat tehdä myös kansallisia töitä, Rautio sanoi.

Kövesin mukaan Suomen ja Slovenian hidastelu ei vaikuta Eppon toiminnan käynnistämiseen, mutta syyttäjien nimeämättä jättäminen voi rajoittaa viraston tutkintatoimintaa Suomessa ja Sloveniassa.

STT:n tietojen mukaan myös EU:n oikeuskomissaari Didier Reynders on lähestynyt Suomea kirjeellä ja kehottanut Suomea kiirehtimään syyttäjien nimeämisessä.

Eppo on talousrikoksia, kuten petoksia ja korruptiota tutkiva virasto. Viraston on myös määrä tarkastella muun muassa EU:n elpymispaketin varojen käyttöä jäsenmaissa.

Syyttäjänviraston toimintaan osallistuvat EU-jäsenmaat lukuun ottamatta Irlantia, Puolaa, Ruotsia, Tanskaa ja Unkaria..

- - - - - -

Juttua on korjattu klo 13.53. Pääsyyttäjän sukunimen kirjoitusasu on Kövesi (ei Kovesi).