EU:ssa syntyi sopu koronatodistuksesta – todistuksella on määrä päästä matkustamaan jäsenmaissa

EU-maat ja Euroopan parlamentti ovat neuvotteluissa päässeet sopuun eurooppalaisesta koronarokotetodistuksesta, kertoo uutistoimisto AFP.

Todistuksella on määrä avata matkustamista EU-maiden välillä. Sillä voi osoittaa, että todistuksen haltija on rokotettu koronaa vastaan, saanut negatiivisen testituloksen tai jo toipunut koronaviruksen aiheuttamasta covid-19-taudista.

Todistus on määrä tuoda tarjolle sekä kännykkäsovelluksena QR-koodilla että paperiversiona. Sen myöntämisestä vastaavat kansalliset viranomaiset. Edellytys on, että saatu rokote on yksi Euroopan lääkevirasto EMA:n hyväksymistä.

EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides tviittasi kiitoksensa jäsenmaiden ja parlamentin neuvottelijoille, jotka sovittelivat yhteen osapuolten kannat.

– Tämä on tärkeä askel kohti vapaan liikkuvuuden palauttamista mahdollisimman turvallisella tavalla, komissaari kirjoitti.

Monissa EU-maissa, joissa matkailu on kansantaloudelle tärkeä elinkeino, on odotettu koronarokotetodistusta kuin kuuta nousevaa. Sen toivotaan mahdollistavan matkailun paluun lähelle normaaleja, koronaa edeltäviä tasoja.

Todistusta suunnitellut EU-komissio on asettanut tavoitteeksi, että todistus ja sen vaatimat järjestelmät saataisiin toimintaan heinäkuun alkuun mennessä. Komissio neuvottelee Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa EU:n todistusten tunnustamisesta myös muualla maailmassa. Lisäksi neuvottelut ovat käynnissä Yhdysvaltojen kanssa.

Neuvottelut parlamentin ja jäsenmaiden välillä venähtivät, kun osapuolet hioivat sopua tarkemmista ehdoista.

Koronatodistuksesta on määrä keskustella EU-maiden johtajien huippukokouksessa ensi viikolla. Torstaina syntynyt sopu täytyy vielä vahvistaa seuraavassa EU-parlamentin täysistunnossa, joka pidetään 7.–10. kesäkuuta Strasbourgissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut