Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus ja perussuomalaiset suunnittelevat välikysymystä sote-uudistuksesta

Kokoomus ja perussuomalaiset suunnittelevat yhteistä välikysymystä sote-uudistuksesta. Oppositiopuolueet kertovat tiedotteessaan, ettei sote-uudistus niiden mielestä vastaa tavoitteisiin parantaa ihmisten hoitoonpääsyä ja hillitä palvelujen kustannusten kasvua.

Oppositiopuolueet ovat huolissaan myös siitä, millaiset vaikutukset hallituksen maakuntamallilla on kaupungeille ja kunnille.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten ryhmänjohtajat Kai Mykkänen ja Ville Tavio kutsuvat välikysymykseen mukaan muutkin oppositioryhmät.

– Emme voi hyväksyä sitä, että hallitus runnoo uudistusta, joka jäykistää palveluiden tuottamistapoja siten, että nopeaa hoitoon pääsyä on entistä vaikeampi järjestää, Mykkänen moitti tiedotteessa.

Mykkäsen mukaan hallitus väittää luottavansa asiantuntijoihin ja tutkittuun tietoon, mutta samalla se sivuuttaa asiantuntijoiden viestin siitä, ettei Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-uudistus näytä hillitsevän kustannuksia vaan pikemminkin pahentaa kestävyysvajetta ja johtaa veronkorotuksiin.

Myös Tavio arvioi, ettei nyt tekeillä oleva uudistus auta kuntia hoitamaan alueidensa elinvoimaa ja investointeja.

– Olemassa oleva kestävyysvaje ei katoa mihinkään vaikka hallitus loisi uuden raskaan hallintohimmelin. Verotus uhkaa pikemminkin kasvaa ja lähipalvelut heikentyä, kun pieniltä kunnilta katoaa päätösvalta sote-palveluihin, kun sote-valtuustojen yksinkertainen enemmistö keskittyy kullakin alueella yhden tai kahden kaupungin käsiin, Tavio arvosteli.

Koko oppositio kutsutaan mukaan

Mykkäsen ja Tavion mukaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä on tullut selväksi, että hallitusenemmistö ummistaa silmänsä kritiikiltä ja vie uudistusta läpi valuvioista välittämättä.

– Perussuomalaiset ja kokoomus katsovat, että soten lähtökohdat on nostettava ajoissa koko eduskunnan arvioitavaksi. Siksi suunnittelemme yhteistä välikysymystä sote-uudistuksen valuvioista ja kutsumme siihen koko opposition mukaan, Mykkänen ja Tavio summaavat.

Kahden suurimman oppositioryhmän yhteistyökuvioista kertoi perjantaina myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa sanoi kokoomuksen olevan valmis keskustelemaan hallituksen muodostamisesta perussuomalaisten kanssa eduskuntavaalien jälkeen. Tämä kuitenkin edellyttää perussuomalaisilta yhteistyöhalua ja kykyä kompromisseihin esimerkiksi EU-politiikassa, Orpo lisäsi.