Itsenäisyyspäivän mielenosoituskulkueen kärjessä 2018 kannettiin hakaristilippuja – syyttäjä vaatii useille miehille ehdollista tai sakkoja

Syyttäjä vaatii usealle miehelle ehdollista vankeutta tai tuntuvia sakkoja hakaristilippujen kantamisesta uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kulkueessa itsenäisyyspäivänä 2018.

Yhteensä viittä miestä syytetään Helsingin käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– (Syytetyt) ovat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL:n) edustajina yhdessä levittäneet yleisön keskuuteen mielipiteen tai viestin, jolla uhataan ja solvataan juutalaisia sekä eri maahanmuuttajaryhmiä heidän ihonvärinsä, syntyperänsä, kansallisen tai etnisen alkuperänsä, uskontonsa tai vakaumuksensa perusteella sekä mielipiteen tai viestin, jolla solvataan ihmisiä heidän seksuaalisen suuntautumisensa tai vammaisuutensa perusteella, haastehakemuksessa sanotaan.

Syytteen mukaan kolme miehistä kantoi kansallissosialistisen natsi-Saksan ideologiaa julistavia hakaristilippuja Kohti Vapautta! -nimisen mielenosoituskulkueen kärjessä. Neljäs mies marssi mukana lippukulkueessa, ja yksi viisikosta toimi mielenilmauksen järjestäjänä ja oli mukana siinä.

Syyttäjä katsoo, että hakaristilippujen kantaminen itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa erityisesti aikana, jolloin Suomeen on saapunut paljon eri maahanmuuttajaryhmien edustajia, on ollut paitsi juutalaisvastainen myös vahva maahanmuuton vastustamiseen liittyvä, uhkaava ja solvaava ideologinen viesti.

– Tekijöiden on täytynyt käsittää lipun kantamisen uhkaava ja solvaava luonne ja että se on omiaan aiheuttamaan edellä mainittuihin ihmisryhmiin kohdistuvaa suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa.

Neljää miehistä syytetään myös haitanteosta virkamiehelle, sillä lippuja ei luovutettu poliisille suosiolla.

– Poliisin päätettyä ottaa liput voimakeinoin pois he ovat pitäneet kiinni lipputangoista siten, että ne on pitänyt vääntää heiltä pois väkisin, syytteessä sanotaan.

Käräjäoikeudesta kerrottiin tiistaina, että kaikki syytetyt kiistivät salissa syytteet.

Korkein oikeus määräsi viime syyskuussa PVL:n lakkautettavaksi. Oikeuden mukaan yhdistys oli toiminut olennaisesti vastoin lakia.

Puhe koulun läheisyydessä

Samassa yhteydessä käräjillä yhtä miehistä sekä kuudetta henkilöä syytetään toisesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Siinä miestä syytetään hänen huhtikuussa 2018 Merilahden koulun lähellä Helsingissä pitämästään puheesta ja naista siitä, että tämä kuvasi puheen nettiin.

Syyttäjän mukaan puhe oli sisällöltään uhkaava, panetteleva ja solvaava ja kohdistui maahanmuuttajaryhmiin, joita kohtaan on pyritty lietsomaan halveksuntaa ja jopa vihaa. Syyttäjä vaatii puheen pitäjälle sekä sen kuvanneelle 3–6 kuukauden ehdollista vankeutta ja tuntuvia oheissakkoja.

Neljälle pelkästään itsenäisyyspäivän kulkueen tapahtumista syytetylle syyttäjä vaatii 30–60 päivän ehdollisia vankeustuomioita tai tuntuvia sakkoja.

Syytteet määräsi nostettavaksi valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Hän kertoi taannoin STT:lle, että tämä on hänen muistaakseen ensimmäinen kerta, kun hakaristilipun kantamisesta ajetaan syytettä Suomessa.

Juttua alettiin tiistaina käsitellä käräjäoikeuden turvasalissa. Käsittelylle on varattu myös keskiviikko.

----

Juttua on korjattu klo 15.21: 9. kappaleessa "käräjäoikeudesta kerrottiin tiistaina", ei maanantaina.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut