Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viking Sallyn murhasta syytetyltä kysyttiin, onko hän sanonut ihmisille tappaneensa jonkun – mies pyysi asianajajansa ulos puhumaan ja lopulta osa vastauksesta käsiteltiin suljetuin ovin

Matkustajalaiva Viking Sallyn kesän 1987 henkirikoksesta syytetyn viisikymppisen tanskalaismiehen kuulemista jatkettiin tänään iltapäivällä. Miehen suomalainen asianajaja Martina Kronström kysyi häneltä, onko hän kertonut jollekin tappaneensa ihmisen ja miksi hän on sanonut näin.

Mies sanoi ”kyllä”, ja oli pitkään hiljaa ja hämmentyneen oloinen. Sen jälkeen hän osoitti ovelle ja pyysi asianajajaansa salin ulkopuolelle keskustelemaan.

Jonkin ajan kuluttua he palasivat saliin, ja kävi ilmi, että osa miehen vastauksesta halutaan antaa myöhemmin suljetussa käsittelyssä. Kronström kertoi oikeudenkäynnin jälkeen, että syytetty halusi taustoittaa asiaa, mutta siihen liittyi yksityisasioita, joiden takia kaikkea ei voitu käydä läpi yleisön läsnä ollessa.

Mies myönsi julkisessa osuudessa sanoneensa ihmisille, että oli tappanut jonkun. Hän sanoi, että se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, eli hänen mukaansa kyseessä ei ollut tunnustus henkirikoksesta. Mies sanoi puhuneensa tappamisesta, sillä oli halunnut testata, voiko ihmisiin luottaa.

Kronströmin mukaan syytetyn tarkoituksena oli vankilassa parantaa asemaansa ja katsoa, kertovatko ihmiset eteenpäin asiasta.

– Se on jäänyt päälle ulkopuolella, mutta siinä on pitkälti ollut sama syy, eli voiko luottaa henkilöön, jolle kertoo tällaista.

Oikeudenkäynti Viking Sallyn yli 30 vuoden takaisesta veriteosta alkoi eilen. Viisikymppistä tanskalaismiestä syytetään länsisaksalaisten 20-vuotiaan miehen murhasta ja 22-vuotiaan naisen murhan yrityksestä. Mies kiistää syytteen kokonaisuudessaan.

Syytetty oli teon aikaan 18-vuotias ja matkasi laivalla partioryhmänsä kanssa leirille Suomeen. Uhrit taas olivat matkalla Tukholmasta Turkuun osana interrail-matkaansa.

Syyttäjän mukaan syytetty hyökkäsi helikopterikannella makuupusseissa nukkuneiden uhrien kimppuun laivan tiloista ottamallaan kuonavasaralla. Syytteen mukaan uhreja lyötiin useita kertoja pään alueelle. Mies kuoli ja nainen loukkaantui vakavasti.

Miehen aikanaan antama haastattelu oli poliisin mukaan poikkeuksellisen yksityiskohtainen

Syytettyä pidettiin tapahtuma-aikaan todistajana, ja hän esimerkiksi antoi haastatteluja suomalaismedioille. Iltapäivällä syyttäjä kysyi mieheltä tämän Seura -lehteen antamasta haastattelusta. Jutussa kirjoitetaan syytetyn sanoneen, että uhrien vammat eivät olleet sellaisia, että ne olisi aiheutettu veitsellä, vaan pikemminkin vasaran kaltaisella esineellä.

Syytetty kiisti sanoneensa toimittajalle näin. Hän turhautui silminnähden syyttäjän kysymyksestä ja huitaisi kädessään olevan paperin pöydälle. Hän alkoi puhua syyttäjän päälle, jolloin tuomari pyysi kaikkia olemaan hiljaa.

Kronström sanoi oikeudenkäynnin jälkeen, ettei syytetyn mukaan voi luottaa siihen, mitä suomenkielisessä artikkelissa sanotaan. Haastattelua ei Kronströmin mukaan ollut annettu ainakaan suomeksi tai tanskaksi.

Poliisin esitutkintamateriaalissa sanotaan poliisin kiinnittäneen huomiota lehdessä siteeratun lausunnon yksityiskohtaisuuteen.

– On pidettävä täysin poikkeuksellisena, että 18-vuotias tavallinen nuori mies pystyisi päättelemään lyhyellä kohtaamisella, ulkopuolisesti henkilöitä tarkastelemalla, vammojen syntymekanismia ja tekovälinettä niin yksityiskohtaisesti, ettei siihen pysty edes koulutettu henkilöstö, esitutkintapöytäkirjassa sanotaan.

Poliisin mukaan tällaisten havaintojen tekeminen on käytännössä lähes mahdotonta muulta kuin tekijältä.

Syytetyn ja todistajien muistikuvat osittain hataria

Vaikka miestä ei tapahtuma-aikaan pidetty epäiltynä tekijänä, poliisi kiinnitti tuolloin huomiota hänen liikkumiseensa laivalla. Nyt mies kertoi kävelleensä yöaikaan laivalla, koska ei saanut unta ja koska hän halusi tupakoida rauhassa. Tupakointi oli hänen mukaansa kielletty, ja hän ei halunnut muiden partiolaisten kiinnittävän huomiota asiaan.

Mies kertoi sattuneensa helikopterikannelle kolmen ruotsalaisen partiopojan kanssa. Hän sanoo puhuneensa heidän kanssaan ruotsia, sillä osasi kieltä hyvin tuolloin.

Helikopterikannella mies sanoo nähneensä uhrit ja verta. Asiasta kysyttiin häneltä monta kertaa, mutta hän sanoi, ettei muista tarkasti. Ruotsalaisten kanssa päätettiin hakea apua, ja mies sanoi jääneensä uhrien kanssa. Hän sanoo, ettei muista kuinka kauan kesti, että apua saatiin paikalle, mutta odottaminen tuntui todella pitkältä.

Iltapäivällä oikeudessa kuultiin todistajina ruotsalaismiehiä, jotka aikanaan sattuivat paikalle syytetyn kanssa. Ensimmäisenä kuultu kertoi olleensa kannella tupakalla. Häneltä kysyttiin tanskalaismiehen kohtaamisesta paikalla. Mies sanoi, ettei muista tämän vaatteita eikä sitä, että tämän vaatteissa olisi ollut verta kohtaamishetkellä.

Tanskalaisen ja ruotsalaisten muistikuvat kohtaamisesta helikopterikannella ja tapahtumista sen jälkeen olivat osin epävarmoja ja poikkesivat paikoin toisistaan. Osaan kysymyksistä he eivät pystyneet vastaamaan, koska aikaa oli kulunut niin paljon. Kertomukset erosivat osittain myös siitä, mitä he olivat aikanaan ensimmäisessä esitutkinnassa kertoneet.

Kronström sanoi istunnon jälkeen, että on täysin ymmärrettävää, etteivät syytetty tai todistajat muista 34 vuoden takaisia asioita.

– Se on ihan selvää, että kertomus vuodelta 1987 on selvästi luotettavin. Eiväthän he oikeastaan muistaneet oikeastaan mitään samalla tavalla kuin silloin aikanaan.

Suomalaispoliisin kertomus määrättiin pääosin hyödyntämiskieltoon

Viking Sallyn veritekoa alettiin tutkia Suomessa uudelleen 2010-luvulla. Vuonna 2015 Suomen poliisi sai Tanskan poliisilta tietoa toisen rikostutkinnan yhteydessä ilmi tulleista asioista. Syytetyn kerrottiin puhuneen ihmisille siitä, että hän olisi tehnyt henkirikoksen Tukholmasta Turkuun menneellä laivalla.

Elokuussa 2016 suomalaispoliisi tapasi miehen Kööpenhaminassa vankilassa, ja kuulustelupöytäkirjan allekirjoituksen jälkeen mies sanoi haluavansa kertoa vankilan ulkotiloissa, mitä laivalla oikeasti tapahtui.

Pihalla mies ja suomalaispoliisi istuivat kaksin pöytään. Tapahtuneesta on esitutkinnassa näyttönä vain poliisin kertoma.

Poliisin mukaan syytetty kertoi hyökänneensä vasaralla uhrien kimppuun viedäkseen heiltä rahat. Mies kertoi nähneensä pian iskujen jälkeen ruotsalaispoikien lähestyvän ja menneensä piiloon, poliisi kertoi.

– Hän ehti kertomansa mukaan ennen ruotsalaisten partiopoikien helikopterikannelle tuloa mennä helikopterikannen toiselle laidalle heittämään kuonavasaran mereen. Hän palasi uhrien luokse samaan aikaan kuin nämä ruotsalaiset partiopojat tulivat paikalle, kuulusteluraportissa sanotaan.

Poliisin mukaan syytetty sanoi, ettei hänellä ollut mitään uhreja vastaan, vaan nämä vain olivat sattuneet väärään aikaan väärään paikkaan.

Syytetyn puolustus vaati maanantaina oikeudenkäynnin aluksi hyödyntämiskieltoa suomalaispoliisin kertomukselle sillä perusteella, että syytetyllä ei ollut kuulustelussa avustajaa ja lisäksi kuulustelu tehtiin englanniksi.

– Siinä on sen verran paha oikeudenloukkaus, että me emme voi hyväksyä, että sellaista täällä hyödynnetään. Hänellä ei ollut avustajaa, hän oli sellaisessa tilassa, että ei silloin olisi voinut mitenkään käydä keskustelua ilman avustajaa, ja sen lisäksi häntä on kuultu kielellä, jota hän ei hallitse, asianajaja Kronström sanoi.

Hänen mukaansa käräjäoikeus sallii, että poliisia kuullaan todistajana ainoastaan epäiltyyn tekoaseeseen liittyen. Muilta osin poliisin kertomukseen ei voida vedota.