Iran petaa presidenttipolkua äärikonservatiiville – tunnetuimpia ehdokkaita estettiin astumasta ehdolle

Ruhani ei voi enää Iranin perustuslain mukaan asettua ehdolle. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Iran on julkistanut ensi kuun presidentinvaalien ehdokaslistan. Poissaolollaan loistavat etukäteen varteenotettavimmat nimet kuten entinen parlamentin puhemies Ali Larijani, entinen presidentti Mahmud Ahmadinejad ja nykyisen presidentin Hasan Ruhanin varapresidentti Eshaq Jahangiri.

Ehdokkaiden esikarsinnan teki konservatiivienemmistöinen valvojien neuvosto. Sen tulkitaan ajavan presidentiksi äärikonservatiivista Ebrahim Raisia, joka hävisi neljän vuoden takaiset vaalit Ruhanille, vaikka saikin lähes 40 prosenttia äänistä. Ruhani ei voi enää Iranin perustuslain mukaan asettua ehdolle.

Ennen karsintaa vaaleista odotettiin tiukkaa kamppailua Raisin ja maltillisena konservatiivina pidetyn Larijanin välillä. Uudistusmieliset olivat asettaneet toivonsa Jahangiriin, kun taas Ahmadinejad olisi voinut viedä äärilaidan ääniä.

Valvojien neuvoston toiminta on tällä kertaa nostattanut Iranissa tavallistakin enemmän arvostelua niin oikealla kuin vasemmallakin.

Ehdokkaat voivat vielä valittaa päätöksestä puoleenyöhön mennessä, mutta mahdollisilla valituksilla ei uskota olevan vaikutusta valvojien neuvoston päätökseen.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut