Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden peräänkuuluttaa tulitaukoa Etiopian Tigrayhin

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden peräänkuuluttaa tulitaukoa Etiopian Tigrayhin ja vaatii, että ihmisoikeusloukkausten alueella on loputtava. Asiaa Valkoisen talon tiedotteessa keskiviikkona kommentoinut Biden sanoo olevansa erittäin huolestunut lisääntyneestä väkivallasta ja etnisestä jakautumisesta.

– Laajamittaisia ihmisoikeusloukkauksia Tigrayssa, mukaan lukien laajamittaista seksuaalista väkivaltaa, ei voida hyväksyä, Biden jatkoi.

Taistelut Tigrayssa alkoivat viime marraskuussa, kun Etiopian pääministeri Abiy Ahmed määräsi hyökkäyksen Tigrayn kansan vapautusrintamaa vastaan. Ahmed syytti rintamaa hyökkäyksistä armeijan leireille.

Pääministeri julisti myöhemmin marraskuussa hallinnon joukkojen voittaneen, mutta taistelut ovat kuitenkin jatkuneet. Esimerkiksi YK on esittänyt huolensa siitä, että Tigrayn osavaltiossa tapahtuneet väkivaltaisuudet voivat olla rikoksiksi ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksiksi luokiteltavia tekoja.

Asiaa maaliskuussa kommentoineen YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bacheletin mukaan mahdollisia tekijöitä ovat konfliktin eri osapuolet, kuten Etiopian ja Eritrean joukot sekä Tigrayn kansan vapautusrintama.

Aiemmin tällä viikolla YK:n hätäavun koordinaattori Mark Lowcock puolestaan varoitti YK:n turvallisuusneuvostoa, että aluetta uhkaa vakava nälänhätä, jos sinne ei toimiteta lisäapua seuraavien kahden kuukauden aikana.

Eritrea kertoi vetävänsä joukkonsa

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed ilmoitti maaliskuussa, että Eritrea vetää joukkonsa pois Tigrayn alueelta. Sekä Eritrea että Etiopia olivat ennen tätä kuukausien ajan kieltäneet Eritrean joukkojen läsnäolon, vaikka paikalliset asukkaat, avustustyöntekijät ja jopa Etiopian valtion virkailijat olivat raportoineet päinvastaisia havaintoja.

Esimerkiksi uutiskanava CNN raportoi kuitenkin vielä aiemmin tässä kuussa, että Eritrean joukkoja on edelleen Etiopiassa.