Euroopan yleisradiounioni aikoo jäädyttää Valko-Venäjän yleisradioyhtiön jäsenyyden – Valko-Venäjä suljettiin jo aiemmin EBU:n järjestämistä Euroviisuista liian poliittisen kappaleen takia

EBU:n jäsenyys on edellytys Eurovision laulukilpailuun eli Euroviisuihin osallistumiselle. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Euroopan yleisradiounioni EBU aikoo jäädyttää Valko-Venäjän yleisradioyhtiön BTRC:n jäsenyyden. EBU:n hallitus päätti ehdottaa jäsenyyden jäädyttämistä perjantaina, ja BTRC:llä on kaksi viikkoa aikaa antaa vastauksensa ennen kuin hyllytys astuu voimaan.

EBU kertoo seuranneensa tarkasti vapaan median toiminnan rajoittamista Valko-Venäjällä, ja kehottaneensa toistuvasti BTRC:tä pitämään kiinni riippumattomuudesta ja ilmaisunvapaudesta. EBU on myös tukenut julkisesti niitä BTRC:n toimittajia, jotka ovat kritisoineet valtion puuttumista median toimintaan.

EBU kertoo olleensa viime aikoina erityisen järkyttynyt Valko-Venäjän television näyttämistä haastatteluista, jotka vaikuttavat pakon alaisena tehdyiltä. Tämä saattaa viitata esimerkiksi sunnuntaina kiinni otetun oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin alkuviikosta julkaistuun haastatteluun.

Tilanne huonontunut entisestään

Vapaan lehdistön toimintaa on Valko-Venäjällä rajoitettu jo pitkään, mutta tilanne on huonontunut entisestään viimevuotisten vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien ja niitä seuranneiden laajojen mielenosoitusten myötä. Valko-Venäjä on joutunut viime päivinä kansainvälisen paheksunnan kohteeksi, kun se määräsi sunnuntaina Ryanairin lennon Ateenasta Vilnaan laskeutumaan Minskiin perättömän pommiuhkauksen perusteella, ja pidätti lennolla olleen Pratasevitshin ja tämän naisystävän.

EBU:n jäsenyys on edellytys Eurovision laulukilpailuun eli Euroviisuihin osallistumiselle. Valko-Venäjä suljettiin ulos jo tämän vuoden laulukilpailusta, koska sen viisuihin tarjoama kappale oli EBU:n mielestä liian poliittinen.

Valko-Venäjällä ei järjestetty viisukappaleesta yleisöäänestystä, vaan BRTC ilmoitti Galasy ZMesta -yhtyeen edustavan maata Euroviisuissa. Galasy ZMesta on julkaissut lauluja, joissa arvostellaan Valko-Venäjän johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa vastustavia mielenosoituksia.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut