Liki 400 000 ihmistä paennut Kongon demokraattisessa tasavallassa tulivuorenpurkauksen pelossa

Satojatuhansia on paennut Gomasta mahdollisen uuden tulivuorenpurkauksen alta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Keskiafrikkalaisessa Kongon demokraattisessa tasavallassa Goman kaupunki oli perjantaina aavemaisen autio. Maan itäosassa sijaitsevan Goman asukkaista lähes 400 000 oli paennut sen jälkeen, kun olivat kuulleet varoituksia läheisen tulivuoren mahdollisesta uudesta purkauksesta.

Gomassa on noin 600 000 asukasta, arvioi YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikkö OCHA. Laajemman Goman alueen väkiluku on noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Viranomaiset olivat valmistautuneet suureen humanitaariseen hankkeeseen Saken kaupungissa, joka on noin 25 kilometrin päässä Gomasta. Saken alueelle on kerääntynyt kymmeniätuhansia ihmisiä.

Ihmisiä on paennut myös Ruandan rajalle maan koillisosassa, ja jotkut ovat matkanneet veneillä Kivujärven yli. Goma sijaitsee Kivun rannalla.

Afrikan aktiivisin tulivuori Nyiragongo alkoi purkautua myöhään lauantaina. Kolmisenkymmentä ihmistä kuoli ja noin 20 000 ihmisen kodit tuhoutuivat ennen kuin purkaus loppui.

Goman kaupunki sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä lähes 3 500 metriä korkeasta Nyiragongo-tulivuoresta.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut