Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin: Maksan ateriaetuun liittyvät kustannukset itse

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo maksavansa ateriaetuunsa liittyvät kustannukset itse. Marin sanoo Twitterissä maksavansa kustannukset, koska ateriaetuun liittyy avoimia kysymyksiä.

Marin sanoo myös varmistavansa, että pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan ja pääministerin palveluihin liittyvien ohjeiden asianmukaisuus tarkistetaan ja tarvittaessa ohjeet päivitetään.

– Pääministerin tehtäviin liittyvät palvelut ovat olleet vakiintuneita, mutta tästä huolimatta on ilmennyt, että asiaan liittyy epäselvyyttä. On hyvä, että asia selvitetään kunnolla, Marin tviittaa.

Marin kertoi lauantai-iltana myös hieman lisätietoja ateriaedustaan, kun Iltalehden toimittaja kysyi pääministeriltä Twitterissä, onko edulla ostettu Marinille muutakin kuin aamupalaa.

– Ateriaetuun on sisältynyt VNK:n ohjeen mukaisesti aamiaistarvikkeita ja kylmänä toimitettavia aterioita eli vastaus on kyllä, Marin tviittasi .

Marin sanoi myös voivansa toimittaa tiedon kokonaiskustannuksista tammikuusta 2020 toukokuuhun 2021, kun hän saa kustannuksista tiedon laskutuksen yhteydessä.

Helsingin poliisi kertoi perjantaina tekevänsä esiselvityksen valtioneuvoston kanslian (VNK) myöntämästä pääministerin ateriakorvauksesta. Esiselvitys ei koske pääministeri Marinia tai tämän virkatoimia.

– Tässä vaiheessa arvioidaan ainoastaan valtioneuvoston kanslian muiden virkamiesten menettelyä, sanoi tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Teemu Jokinen tiedotteessa.

Esiselvityksessä arvioidaan, onko asiassa syytä epäillä virkarikosta tai jotakin muuta rikosta sen osalta, että pääministerille on korvattu aterioita.

Marin: En ole pyytänyt ateriaetua

Marin sanoi perjantaina Twitterissä , ettei hän ole pääministerinä pyytänyt ateriaetua tai osallistunut asiasta päättämiseen.

– Kun olen aloittanut tehtävässä, minulle on kerrottu, että tämä sisältyy Kesärannassa asumiseen ja yöpymiseen, ja että näin on toimittu myös aiempien pääministerien osalta, Marin tviittasi.

Marin on kertonut pyytäneensä, että kaikki ateriaetuun liittyvät hankinnat keskeytetään, kunnes asiaan saadaan selvyys.

Marinin käyttämä etu nousi julkisuuteen tiistaina, kun Iltalehti uutisoi Marinin perheelle verovaroista maksetuista elintarvikkeista. Lehden mukaan Marinin perheen käyttöön on hankittu elintarvikkeita noin 300 eurolla kuukaudessa.

Verottaja ja VNK eri linjoilla

Verottajan mukaan asunto- ja ravintoetu ovat erillisiä etuja, eikä asuntoetu sisällä ruokailuja. VNK kuitenkin tulkitsee, että kyse on kiinteästi Kesärannassa asumiseen ja asuntoetuun liittyvästä ravitsemispalvelusta, ei yleisestä ateriaedusta.

Tuloverolain mukaan pääministerin tehtävään liittyvä asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen ei ole veronalaista tuloa. Laissa ei ole tarkemmin määritelty, mitä näihin palveluihin voi kuulua.

Kesärannan aamiaisedusta löytyy maininta VNK:n ohjeesta vuodelta 2019. Ravitsemuspalveluihin liittyvät kohtuulliset kulut maksetaan ohjeen mukaan valtion varoista ja laskutetaan pääministerille osoitetuista määrärahoista.

– Pääministerin asuessa virka-asunnossa, sisältäen myös lyhyet yöpymiset, voi edustustilojen myyntipalvelusta tai suoraan palvelukoordinaattorilta tilata etukäteen kylmiöön aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, jotka on mahdollista lämmittää itse Kesärannassa, STT:n näkemässä ohjeessa sanotaan.

Rinne: "Ollaan nyt armollisia"

Entinen pääministeri Antti Rinne (sd.) asettui painokkaasti Marinin tueksi viikonlopun Facebook-päivityksessään .

Rinteen mukaan Marinille on kerrottu tämän ottaessa pääministerin tehtävät vastaan, että "kun asuu Kesärannassa, palveluihin kuuluu aamiainen". Rinteen mukaan Marinille ilmoittivat näin valtioneuvoston kanslian virkamiehet.

– Sanna Marinilla ei varmasti ole ollut aikaa eikä mahdollisuutta perehtyä, hänellä on ollut oikeus luottaa virkamiesten ilmoitukseen Rinne kirjoitti.

Rinne jatkoi kirjoituksessaan, että "pienituloiselle suomalaiselle useamman sadan euron aamiainen kuukaudessa on iso raha ja omaan talouteen mahdoton".

– Tämän ihan varmasti myös Sanna Marin tietää.

Rinteen mukaan Marin kyllä korjaa mahdolliset virheet.

– Ollaan nyt armollisia aamiaisten suhteen, Rinne vetosi.

VNK tarkastaa Lipposen ajan tietoja

VNK kertoi torstaina, että se tarkastaa pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ajan taloushistoriatietoja ja haastattelee aikalaisia osana pääministerin virka-asunnon aamiaisrahoista kehkeytynyttä vyyhtiä. Samalla kanslia tviittasi olevansa pahoillaan asiasta aiheutuneesta mielipahasta.

VNK:sta oli aiemmin kerrottu Ilta-Sanomille ja Iltalehdelle , että Marinin käyttämä aamiaisetu olisi ollut käytössä myös Lipposen pääministerikaudella.

Paavo Lipposen puoliso Päivi Lipponen arvosteli valtioneuvoston kansliaa kovin sanoin ja vaati oikaisua.

– Minä maksoin perheemme ruuat. Siivosin, kokkasin ja pyykkäsin – ihan itse. Maksoimme jopa vuokraa asunnosta, jota ei ole kukaan jälkeemme tehnyt, Lipponen kirjoitti Facebook-päivityksessään.

VNK:n mukaan mahdollinen väärinkäsitys oikaistaan selvityksen jälkeen.