IL: Suurin osa ajokorteista vanhenee ennen korttiin painettua päivämäärää

Kaikki ennen vuotta 2013 myönnetyt suomalaiset ajokortit vanhenevat vuoden 2033 alkupäivinä. Anton Soinne

Markus Mattlar

Suurin osa suomalaisten ajokorteista vanhenee aikaisemmin kuin mitä kortissa lukee, kertoo Iltalehti. Lehden tiedot perustuvat Traficomin äskettäin päivitettyyn Ajokortti-infoon.

Käytännössä kaikki ennen vuotta 2013 myönnetyt ajokortit vanhenevat viimeistään 18.1.2033, vaikka korttiin olisi painettu myöhäisempi ajankohta.

Iltalehden mukan tilanteen syy on vuonna 2013 uudistettu ajokorttilaki, jonka taustalla puolestaan on EU:n ajokorttidirektiivi. Direktiivin myötä ajokorttien ulkomuoto ja voimassaoloaika on muutettu samanlaisiksi kaikissa EU-maissa. Yhtenäistämistä on perusteltu liikenneturvallisuuden parantamisella.

Vuoden 2033 jälkeen henkilöauton ajokortti myönnetään 15 tai 5 vuodeksi kerrallaan riippuen kortin haltijan iästä. Ennen vuoden 2013 lakimuutosta ajokortin uusimista vaadittiin vain ikääntyneiltä kuljettajilta, joten nuorena hankitut kortit ovat saattaneet olla voimassa kerralla jopa 50 vuotta.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut