Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Puolustus kyseenalaistaa syyttäjän avaintodisteet Katiska 2 -huumejutussa: "Puhelimet ovat kiertäneet kädestä käteen"

Puolustus kyseenalaistaa voimakkaasti syyttäjän avaintodisteet Katiska 2 -huumejutussa. Pääkäsittely asiassa alkoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjän näyttö jutussa perustuu isolta osin salatuista SkyEcc-puhelimista saatuihin viesteihin. Syyttäjän mukaan Niko Ranta-aho ja osa muista syytetyistä sopivat nimimerkkien takaa lähetetyissä viesteissä muun muassa huumeiden hankinnasta ja varastoinnista.

Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma sanoo, että kysymys siitä, kuka puhelimia oli käyttänyt, on oikeudenkäynnissä keskeinen.

– Puhelimet ovat nimimerkillä toimivia SkyEcc-puhelimia, ne eivät ole kenellekään henkilölle rekisteröityjä. Ne kiertävät kädestä käteen – tässä tullaan siihen kysymykseen, kuka näitä puhelimia mahdollisesti on käyttänyt, onko se ollut Ranta-aho vai joku muu, ja onko se ollut koko ajan samalla henkilöllä, Kaitaluoma sanoi.

Samaa sanoi Ranta-ahon ohella yhdeksi päätekijöistä katsotun 31-vuotiaan miehen edustaja Aaro Hämäläinen.

– Puhelimet kulkevat kädestä käteen ja samaa luuria voi käyttää useampi henkilö, saman nimimerkinkin takana voi olla useita henkilöitä, Hämäläinen sanoi.

Ranta-ahoa määrä kuulla ensi kertaa tiistaina

Neljästä törkeästä huumausainerikoksesta syytetty Niko Ranta-aho astui saliin rennonoloisena ja tervehti tullessaan osaa muista syytetyistä hymyssäsuin. Maanantaina salissa luettiin syyttäjän haastehakemus ja syytettyjen vastaukset. Tiistaina käsittely jatkuu yksittäisten syytekohtien läpikäynnillä.

Ranta-aho on kiistänyt kaikki syytteet. Vaikka hän ei esitutkinnassa halunnut vastata poliisin kysymyksiin, Kaitaluoman mukaan tällä tietoa hän haluaa kuitenkin tulla kuulluksi oikeussalissa. Kysymykseen siitä, missä määrin Ranta-aho aikoo vastata kysymyksiin, Kaitaluoma totesi, ettei hänellä ole asiasta vielä lopullista tietoa.

Ranta-aho tuomittiin viime kuussa ensimmäisestä Katiska-huumevyyhdestä 11 vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomio ei ole lainvoimainen. Nyt käsiteltävänä oleviin rikoksiin Ranta-ahon epäillään syyllistyneen sen jälkeen, kun hän kesken Katiska-oikeudenkäynnin pääsi vapaaksi tutkintavankeudesta viime vuonna.

Syyttäjä vaatii Ranta-aholle poikkeuksellista rangaistusta, eli uutta 13 vuoden tuomiota aiemmin tuomitun 11 vuoden päälle. Tällaista yli 20 vuoden huumerikostuomiota ei ole Suomessa koskaan langetettu.

Käsittelypäiviä on varattu ainakin 12, ja oikeudenkäynnin on määrä päättyä ennen juhannusta.

Syyttäjä: Ranta-aho johti järjestäytynyttä rikollisryhmää

Jutussa on yhteensä 15 syytettyä, joista osa tuomittiin Ranta-ahon tavoin jo ensimmäisessä Katiska-huumevyyhdissä. Ranta-ahon lisäksi syytetyistä kolmelle vaaditaan 13 vuoden vankeutta, muille lyhyempiä rangaistuksia.

Syytteiden mukaan Ranta-aho johti Espanjasta käsin rikollisryhmää, joka oli järjestäytynyt erityisesti huumausainerikosten laajamittaista tekemistä varten. Rikokset olivat suunnitelmallisia, ja niissä tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä, syyttäjä sanoo.

Uusi tutkinta sai alkunsa pian sen jälkeen, kun Ranta-aho pääsi tutkintavankeudesta viime vuoden kesäkuussa. Ranta-ahoon oli vapautumisen jälkeen kohdistettu salaisia pakkokeinoja, joilla yritettiin jäljittää Katiska-vyyhdin yhden haaran rikoshyötyä. Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan pakkokeinojen myötä tuli ilmi seikkoja, joiden perusteella Ranta-ahon epäiltiin jatkavan huumeiden maahantuontia ja levittämistä. SkyEcc-keskustelujen perusteella poliisi alkoi epäillä suurien huumemäärien salakuljetusta.

Ranta-ahon puolustus: Keskustelut olivat täyttä fantasiointia

Esitutkinnassa Ranta-aho ja muut raskaimmista rikoksista epäillyt olivat enimmäkseen vaitonaisia. Ranta-aho ei halunnut kertoa omaa käsitystään asioista ollenkaan, vaan vastasi kaikkiin kysymyksiin "Käytän oikeuttani olla kommentoimatta".

Ranta-ahon puolustuksen mukaan laite-etsinnöissä löytyneet keskustelut ovat pelkkiä keskusteluja, jotka eivät ole miltään osin edenneet yrityksen tai edes valmistelun tasolle.

– Keskustelut ovat jääneet täydeksi fantasiaksi, eikä niillä ole ollut todellisuuspohjaa tai vastinetta reaalimaailmassa. Keskustelut ovat täyttä fantasiointia ja yhdenlainen illanviettotapa, vastauksessa sanotaan.

Aiemmassa Katiska-oikeudenkäynnissä Ranta-aho tunnusti yllättäen melkein kaikki syytteet, kun juttua oli istuttu käräjillä pari kuukautta. Lisäksi Ranta-aho johdatti poliisit isolle maastokätkölle. Tunnustuksensa takia hän sai hieman lievemmän tuomion kuin toisena päätekijänä tuomittu liivijengi Cannonballin ex-johtaja Janne Tranberg, joka tuomittiin 13 vuoden vankeuteen.