Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VNK: Marinin käyttämät ateriapalvelut Kesärannassa ovat maksaneet yhteensä reilut 14 300 euroa

Valtioneuvoston kanslia (VNK) ilmoitti maanantaina, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on viime vuoden tammikuusta lähtien käyttänyt Kesärannan virka-asunnossa asumiseen liittyviä ravitsemispalveluja yhteensä 14 363,20 euron edestä eli keskimäärin 845 euroa kuukaudessa. Summa sisältää sekä aamiaistarvikkeita että kylmänä toimitetut ateriat.

Kanslia ilmoitti myös lähettäneensä Verohallinnolle lausuntopyynnön pääministerin virka-asunnon palveluiden veronalaisuudesta. Marin on pyytänyt keskeyttämään hankinnat menettelyn selvittämisen ajaksi. Marin on myös kertonut maksavansa ateriaetuunsa liittyvät kustannukset itse, koska etuun liittyy epäselvyyksiä.

Palveluihin on sisältynyt aamiaisia keskimäärin 270 euron edestä kuukaudessa. Kylmänä toimitettavien aterioiden keskimääräinen kuukausikustannus on ollut 575 euroa.

Nykyinen käytäntö on kanslian mukaan ollut voimassa siitä lähtien kun ministeripalkkiolaki astui voimaan vuonna 2007. Käytäntö on kanslian mukaan vakiintunut.

Ateriat on toimittanut Compass Group , joka hoitaa ateriapalveluja myös esimerkiksi Säätytalolla pidettäviin valtioneuvoston kokouksiin ja tilaisuuksiin. Kanslia huomauttaa, että edun kuukausikohtaisia kustannuksia selittää ennen kaikkea palveluntarjoajan hinnasto, joka koostuu raaka-aineiden lisäksi ruuan valmistuksesta ja toimituksesta. Palvelun hinta ei ole siten verrattavissa tavanomaisiin ruoka- ja elintarvikeostoksiin.

Marin kumosi huhuja Twitterissä: Olemme maksaneet kaikki hääkulumme itse

Marin joutui maanantaina korjaamaan sosiaalisessa mediassa leviäviä huhuja, joiden mukaan hän olisi laskuttanut häidensä kuluja valtiolta. Marin kertoi Twitterissä maksaneensa kaikki hääkulut itse puolisonsa Markus Räikkösen kanssa.

Hän luetteli kuluiksi ruuat, juomat, henkilökunnan, kukat, koristeet, valokuvaajat ja musiikin. Hän sanoo myös laittaneensa itse hiukset ja meikin, "kuten joka päivä".

Marin meni Räikkösen kanssa naimisiin viime kesänä. Häät järjestettiin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Kanslia vahvistaa tiedon ja toteaa, että huhupuheita nostattaneet 23 000 euron ostokset eivät liity pääministerin häihin. Ostokset on kirjattu 1. elokuuta, mutta se ei ole sama kuin ostojen tapahtumapäivä. Tapahtumat ovat olleet koko valtioneuvoston kansliaa koskevia kokouksia ja tilauksia kesä-heinäkuulta.

– Mainitut ostot eivät liity pääministerin häihin. Pääministeri ja hänen puolisonsa ovat vastanneet kaikista hääkuluistaan itse. Laskut on osoitettu pääministerille, ja hän on ne maksanut, kanslia ilmoittaa.

Verotonta vai ei?

Iltalehti kertoi viime viikolla, että Marin on saanut noin 300 euron arvosta aamiaisetuja valtion piikkiin. Viikonloppuna selvisi, että alustavan arvion mukaan ateriaedut ovatkin olleet noin 850 euroa kuukaudessa.

Valtioneuvoston kanslian pitkäaikaisen tulkinnan mukaan pääministerin virka-asunnolle hankittavat ateriat ovat verottomia etuja, vaikka yleensä ateriaedut ovat verollisia.

Valtioneuvoston kanslia on linjannut pääministerin virka-asuntoon ja Kesärannan edustustiloihin liittyvistä palveluista viimeksi kesäkuussa 2019. Ohjeessa todetaan, että tuloverolain mukaan pääministerin tehtävään liittyvä asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen ei ole veronalaista tuloa.

Verohallinnosta on arvioitu STT:lle, että asunto- ja ravintoetu ovat erillisiä etuja, eikä asuntoetu sisällä ruokailuja. Ruokailuun liittyvän työsuhde-edun ilmoittaminen on verottajan mukaan työnantajan tehtävä.

VNK:n virasto- ja toimitilapalvelujen päällikön Heikki Hovin mukaan taas kyse on kiinteästi Kesärannassa asumiseen ja asuntoetuun liittyvästä ravitsemispalvelusta, ei yleisestä ateriaedusta.

Uusi tulkinta Rinteen aikana

– Pääministerin asuessa virka-asunnossa, sisältäen myös lyhyet yöpymiset, voi edustustilojen myyntipalvelusta tai suoraan palvelukoordinaattorilta tilata etukäteen kylmiöön aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, jotka on mahdollista lämmittää itse Kesärannassa, ohjeessa sanotaan.

Sen mukaan kohtuulliset kulut maksetaan valtion varoista ja laskutetaan valtioneuvoston kanslialta pääministerille osoitetuista määrärahoista.

Valtioneuvoston aiemmassa ohjeessa vuodelta 2010 todetaan, että "pääministerin virka-asuntoon kuuluvia muita palveluita ovat muun ohella ruokailuun liittyvät palvelut". Vuonna 2019 tätä kohtaa täsmennettiin.

– Silloin täsmennettiin, että siihen kuuluvat aamiaistarvikkeet ja kylmänä toimitettavat tarvikkeet. Tätä siis silloin täsmennettiin niukemmaksi, alivaltiosihteeri Timo Lankinen sanoi Helsingin Sanomille aiemmin.

Pääministeri oli tuolloin Antti Rinne (sd.).

Lankinen lisäsi, että kansliasta aiemmin kerrottu tieto Paavo Lipposen (sd.) pääministeriaikoina käytetyistä ateriaeduista oli virheellinen. Päivi Lipponen torjui väitteen tiukin sanoin.

– Se oli virhe, koska ei tämä tällaisessa muodossa ole ollut voimassa missään tapauksessa silloin Lipposen kaudella, koska ministeripalkkiolaki oli erilainen ja he maksoivat vuokraa asunnosta, Lankinen kertoi.

Helsingin poliisi kertoi perjantaina tekevänsä esiselvityksen VNK:n myöntämästä pääministerin ateriakorvauksesta. Esiselvityksessä arvioidaan VNK:n virkamiesten menettelyä, eikä se koske Marinia.

Alivaltiosihteeri Lankinen: Ruokailupalveluiden verovapaudesta ei kysytty verottajalta täsmennyksen yhteydessä

Pääministerin virka-asuntoon liittyvien ruokailupalveluiden verovapaudesta ei kysytty verottajalta, kun asiaa koskevaa ohjetta täsmennettiin vuonna 2019, sillä kyseessä oli vakiintunut tulkinta, Lankinen sanoi Ylen A-studiossa maanantaina.

Lankinen teki ohjeen täsmennyksen vuonna 2019 itse.

– Nyt jälkeenpäin voi sanoa, että voi olla, että olisi pitänyt kysyä sitä, Lankinen sanoi Ylellä.

Lankinen sanoo STT:lle, ettei täsmennystä tehdessä tarkistettu myöskään, oliko verottajalta kysytty lainvalmistelussa kantaa ruokailupalveluiden verovapauteen. Lankinen sanoo kuulleensa ministeripalkkiolain valmistelijoilta, että verottajaan olisi tuolloin oltu yhteydessä.

– Kyllä minulla se tieto on, että tätä asiaa on käyty läpi silloin jo ministeripalkkiolain valmistelun yhteydessä, mutta ei mitään paperilla olevaa, Lankinen sanoo STT:lle.

Ateriaedun verovapaudesta ei Lankisen mukaan ole yksityiskohtaisesti kirjattu lain esitöissä.

Pääministeri Marinin kanssa ateriaetu ei ole Lankisen mukaan noussut aiemmin millään tavalla keskusteluun.

– Hän on toiminut ihan niiden VNK:n ohjeiden mukaisesti, Lankinen sanoo STT:lle.