Marin MTV:lle: En aio jatkaa ateriaedun käyttöä, vaikka se todettaisiin asianmukaiseksi

Pääministeri Sanna Marin sanoi MTV:lle pitävänsä kohtuuttomana sitä, että lain tulkintaan asiasta ei edelleenkään ole aukottomia vastauksia. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen / STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo MTV:n Uutisaamun haastattelussa, että hän ei aio jatkaa kohua nostattaneen ateriaedun käyttöä, vaikka menettely lopulta todettaisiin asianmukaiseksi.

Marin sanoo syyksi asiasta nousseen kohun ja sen, että hän haluaa keskittyä muihin asioihin.

– Minulla on muitakin työtehtäviä kuin selvitellä tämänkaltaisia asioita, perheeni ruokailuja päivätolkulla. Kyllä mielelläni keskittyisin niihin työtehtäviin ja näihin asioihin. Meillä on nyt viikko mennyt esikuntani kanssa työaikaa siihen, että olemme selvittäneet esimerkiksi näitä kuluja ja pyrkineet etsimään medialle ja kansalaisille vastauksia tähän liittyen, Marin sanoi.

Hän sanoo pitävänsä itsekin tärkeänä asian selvittämistä.

– On kohtuutonta, että meillä ei ole vieläkään täysin aukottomia vastauksia siihen, että miten tätä lakia pitäisi tulkita.

Marin: Myös muita järjestelyjä tarkastellaan

Kohun ytimessä on kysymys siitä, onko ateriaetu veroton, kuten valtioneuvoston kanslia on tulkinnut. Nyt asiassa odotetaan kantaa verottajalta.

Kysyttäessä verovapaan edun vastaanottamisesta Marin korosti, ettei hän itse ole tehnyt asiaa koskevia tulkintoja.

– Meillä on myös tuloverolain pykälä 70 jossa kerrotaan, että pääministerin tehtävän hoitoon liittyvät palvelut ovat verottomia. Esimerkiksi tähän tehtävään kuuluu, haluan tai en, turvallisuuspalveluita ja se, että minulla on virka-auto ja minua kuljetetaan eri paikkoihin. Ja siellä tuloverolaissa todeta, että nämä palvelut ovat verovapaita.

Marin sanoo, että ateriaedun ohella nyt tarkastellaan myös muita käytäntöjä. Hän ei eritellyt, mitä nämä ovat.

– Ylipäätänsä sitä, miten asioita on järjestetty.

Marin sanoo toimineensa sen ohjeistuksen mukaan, jonka hän sai aloittaessaan pääministerinä joulukuussa 2019.

– Silloin minulle on kerrottu, mikä Kesäranta on ja miten siellä toimitaan, mitä siihen kuuluu ja miten aikaisemmat pääministerit ovat toimineet.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut