Poliisi varoittaa: Alaikäiset jakaneet sosiaalisessa mediassa intiimejä kuvia, jotka ovat lähteneet leviämään laajemmalle joukolle

Hämeen poliisi kertoo, että sen tietoon tulee viikoittain tapauksia, joissa alaikäinen lapsi tai nuori on laittanut sosiaalisen median palveluun kuvia tai videoita itsestään vähäpukeisena tai alastomana.

Kuvat ovat lähteneet leviämään esimerkiksi Snapchatin välityksellä kaveripiirissä tai laajemminkin.

Poliisin mukaan ilmiö on huolta herättävä ja siitä voi aiheutua monenlaista harmia sekä kauaskantoisiakin ikäviä seurauksia.

Pääsääntöisesti lähetetyt kuvat ovat lapsen tai nuoren itse ottamia. Kuvia lähetetään tavallisesti jonkun pyynnöstä tai vastauksena toisen lähettämään intiimiin kuvaan.

Lähtökohtaisesti kuvat ovat kuitenkin tarkoitettu henkilökohtaisesti vain kuvan vastaanottajalle.

– Intiimien kuvien leviäminen laajemman joukon katseltaviksi on kuvissa esiintyvälle nuorelle erittäin kiusallista. Siitä aiheutuu häpeän tunteita ja voi pahimmillaan aiheuttaa kauaskantoisiakin haitallisia seurauksia, poliisi muistuttaa tiedotteessa.

Nuoret eivät välttämättä tiedosta, että kerran verkkoon laitettuja kuvia ei saa sieltä enää pois.

Mikäli taas levittää toisen luottamuksella lähettämän intiimin kuvan, pettää toisen luottamuksen ja saattaa samalla syyllistyä tapauksesta riippuen rikokseen.

Mahdollisia rikoksia intiimien kuvien levittämiseen liittyen voivat olla esimerkiksi kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittämien ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen.

– Huoltajien vastuuta ja kasvatusta on tässä asiassa syytä korostaa. Olisi erittäin tärkeää, että huoltajat kävisivät näistä asioista nuorten kanssa keskustelua ja opastaisivat heitä toimimaan järkevästi sekä vastuullisesti. Keskusteluissa olisi hyvä pohtia asiaa sekä intiimin kuvan lähettäjän, että niitä edelleen levittävän näkökulmasta, poliisi neuvoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut