Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niko Ranta-aho myönsi 70 000:n huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin lähettämisen Suomeen – oma asianajajakin yllättyi

Katiska 2:n pääkäsittelyn toisena päivänä kuultiin yllätystunnustus, kun Niko Ranta-aho myönsi järjestäneensä yli 70 000:n huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin lähettämisen Slovakiasta Suomeen. Ranta-ahon mukaan tablettitilaus liittyy Katiska 1:een ja hänet on jo kyseisistä tableteista tuomittu.

– Ne ovat Katiska 1:n eristä jäljelle jääneet tabletit, jotka ovat jääneet silloin Slovakiaan. Kun olen vapautunut, olen toimittanut ne Suomeen, Ranta-aho sanoi tänään Katiska 2:n oikeudenkäynnissä.

Ranta-ahoa syytetään Katiska 2:ssa neljästä törkeästä huumausainerikoksesta. Tänään käsittely aloitettiin ensimmäisestä, tablettierää koskevasta syytteestä.

Tabletit jäivät Tullin haaviin viime vuoden marraskuussa. Ennen oikeuskäsittelyn alkua käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa Ranta-aho vielä kiisti osallistuneensa niiden maahantuontiin mitenkään.

Syyttäjä: Tabletit eivät kuulu ensimmäiseen Katiskaan

Ranta-ahon ilmoitus oikeussalissa tuli yllätyksenä myös hänen asianajajalleen Hannu Kaitaluomalle, joka loppulausunnossaan päivän päätteeksi sanoi joutuvansa myöhemmin ehkä vielä täydentämään lausuntoa hieman.

– Katiskan tuomiossa on hyvin paljon nimenomaan pillereitä kyseessä, ja niitä tuotiin satojatuhansia eri erissä Suomeen. Sinänsä on ihan uskottavaa, että tällainen erikoinen määrä – 71 450 – on voinut jäädä tuomatta Suomeen, Kaitaluoma sanoi.

Syyttäjä torjui Ranta-ahon väitteen siitä, että tableteissa olisi kyse Katiska 1:ssä jo tuomituista huumeista.

– Kyseessä oleva erä on ollut Slovakiassa, eikä syyttäjällä ole ollut toimivaltaa syyttää siitä Katiskan aikaan. Erä on tuotu maahan 13. marraskuuta 2020, kyseessä on selkeä maahantuonti, syyttäjä Heli Vesaaja sanoi.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho päätyi tunnustamaan tablettierän, koska näki asiassa esitetyn kirjallisen todistelun. Sen ytimen muodostavat salatuista SkyEcc-puheluista saadut keskustelut, joissa Ranta-aho syyttäjän mukaan keskustelee toisen syytetyn kanssa muun muassa tablettierän takavarikointiin liittyneistä käänteistä.

– Katson, että (Ranta-ahon tunnustamisen) tarkoituksena on pikemminkin saada tämä kyseinen asia sellaiseksi, että se olisi jo käsitelty Katiska 1:n aikana, että sitä ei enää välttämättä kannata kiistää, Vesaaja sanoi.

Aiemmin poliisille puhunut syytetty pyörsi puheensa

Samaan erään liittyen on syytteessä myös neljä muuta miestä. He kiistävät teon edelleen.

Ennen Ranta-ahon kuulemista yksi tablettierästä syytetyistä muutti täysin kertomustaan. Aiemmassa kirjallisessa vastauksessaan mies oli myöntänyt antaneensa toiselle syytetylle "erään naishenkilön" nimi- ja osoitetiedot tablettien toimittamista ja vastaanottamista varten. Esitutkinnassa mies oli kertonut, että nainen oli hänen tyttöystävänsä ja osoite sama, jossa mies myös itse tuolloin asui.

Kirjallisessa vastauksessaan mies myös kertoi saaneensa toiselta syytetyltä puhelimen ja prepaid-liittymän sitä varten, että siihen tulisi tiedot ja ohjeet postilähetyksen vastaanottamiseen ja edelleen välittämiseen. Mies sanoi, että hänelle kerrottiin lähetyksen sisältävän vain muutama sata levyä huumausaineeksi luokiteltavaa Ksalol-lääkeainetta.

Tänään miestä kuultiin videoyhteydellä vankilasta. Heti alkuun mies sanoi valehdelleensa kuulusteluissa, koska häntä oli painostettu. Mies sanoi, ettei tiedä käsiteltävästä syytteestä mitään, kiisti asuneensa kyseessä olevassa osoitteessa ja kieltäytyi kommentoimasta sitä, kuka asiassa nimetty nainen on.

– Minua on ulkopuolisten henkilöiden toimesta painostettu johdattelemaan poliiseja väärien henkilöiden jäljille. Kyseiset henkilöt, joista puhun, eivät ole tässä käsittelyssä mukana. Toimeksiantajani eivät ole ne, joita olen sanonut, vaan olen valehdellut kuulusteluissa, mies sanoi.

Oli pyytänyt videoyhteyttä turvallisuussyistä

Syyttäjä Heli Vesaaja kysyi, oliko miestä uhkailtu nyt käsiteltävän asian takia, johon mies vastasi kieltävästi. Sitten syyttäjä kysyi, onko tapauksessa nimettyä naista uhkailtu.

– En tiedä. Ei, mies vastasi.

Esitutkinnassa mies oli kertonut, että yksi muista syytetyistä oli yrittänyt "lähestyä" häntä hänen ollessaan Kylmäkosken vankilassa. Nyt mies kiisti näin tapahtuneen.

Syyttäjä toi esiin, että mies oli itse pyytänyt kuulemista videoyhteydellä, koska ei halunnut turvallisuussyistä tulla paikalle käräjäoikeuteen.

– Jos kukaan täällä salissa oleva henkilö ei liity teihin, miksi tällainen järjestely piti tehdä? syyttäjä kysyi.

Mies sanoi pelkäävänsä kostoa.

– He eivät varmaan katso hyvällä sitä, että olen nimennyt vääriä henkilöitä, hän sanoi.