Vaalilautakunnan puheenjohtaja: Turun Varissuolla on ollut ongelmia ainakin kaksissa aikaisemmissa kuntavaaleissa – vastaavaa ei tapahdu muissa vaaleissa

Turun Varissuolla on esiintynyt aiemminkin ongelmia kuntavaalien yhteydessä, kertoo Turun vaalilautakunnan puheenjohtaja. Lounais-Suomen poliisi kertoi eilen tutkivansa epäilyjä vaalirikoksista Varissuolla. Poliisin saaman ilmoituksen mukaan Varissuolla olisi painostettu äänestäjiä äänestämään tiettyjä ehdokkaita.

Poliisin saamien tietojen mukaan painostusta olisi tehty kolmen eri ehdokkaan hyväksi. Kaikki kolme ovat kuntavaaliehdokkaita Turussa.

Tuoreissa epäillyissä vaalirikoksissa on vaalilautakunnan puheenjohtajan Ilkka Sepposen (sd.) käsityksen mukaan kyse huutelusta vaalipaikan läheisyydessä. Hänen mukaansa ei ainakaan ole tiedossa, että painostamiseen olisi liittynyt väkivaltaa.

– Pelkästään suusanallista ja liian lähellä vaalipaikkaa, Sepponen tarkentaa.

Vaalilautakunnan puheenjohtajan mukaan tilannetta seurataan ja äänestyspaikalle täytyy järjestää vartiointia, jos vaalivirkailijoiden puhe ei auta. Hän painottaa vaalien häiritsemisen olevan rikos.

Varissuolla on ollut Sepposen mukaan samantyyppisiä epäilyjä ainakin kaksissa edellisissä kuntavaaleissa.

– Tässä on sellainen merkillinen ilmiö, että tätä ei tapahdu presidentinvaaleissa, ei eduskuntavaaleissa, EU-vaaleissa, vaan ainoastaan kuntavaaleissa, Sepponen sanoo STT:lle.

Yksi sosiaalidemokraattiehdokas kiistää osallisuutensa

Vaalilautakunnan puheenjohtajan käsityksen mukaan kyseessä ovat olleet kolmen eri ehdokkaan tukiryhmät. Kaikki huutelijat ovat olleet Sepposen mukaan ulkomaalaistaustaisia ja huutelu on tapahtunut muulla kuin Suomen kielellä, eivätkä vaalivirkailijat ole saaneet tämän vuoksi selvää, mistä on kyse.

Tarkempaa tietoa huutelijoista tai heidän määrästään ei kuitenkaan ole. Tiedossa ei ole myöskään, keiden ehdokkaiden hyväksi painostusta on tehty. Sepposen mukaan yhdeltä sosiaalidemokraattien ehdokkaalta on kuitenkin kysytty asiasta.

– Olen ymmärtänyt, että häneltä on kysytty sitä ja hän kiistää jyrkästi, että hän tai hänen tukiryhmänsä olisi ollut mukana, Sepponen kertoo.

Tarkkojen tietojen saamista vaikeuttaa Sepposen mukaan myös ehdokkaiden suuri määrä. Turussa on ehdolla lähes 700 ihmistä, eikä Sepponen tunne kaikkia niin, että osaisi sanoa, ketkä asuvat Varissuolla.

TS: Ulkomaalaistaustaisia pakotettu äänestämään

Turun Sanomat kertoi eilen saaneensa tietoja, että Varissuon kirjastossa sijaitsevassa ennakkoäänestyspaikassa on havaittu, että ulkomaalaistaustaisia henkilöitä on pakotettu äänestämään.

– TS:n tietojen mukaan näitä henkilöitä tuodaan äänestämään ja heitä ohjataan, jopa pakotetaan äänestämään tiettyä ehdokasta, lehti kirjoitti.

Tiedossa ei lehden mukaan ole, kuka ulkomaalaistaustaisia ohjailee ja ketä heidät pakotetaan äänestämään.

Lounais-Suomen poliisi kertoi eilen julkaisemassaan tiedotteessa, että asia tutkitaan alustavasti kolmena eri vaalirikoksena. Poliisin mukaan vaalitoimitsijoita ei epäillä rikoksesta. Keskiviikkona tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joachim Mattfolk vastasi STT:lle tekstiviestitse, ettei poliisi tiedota asiasta tässä vaiheessa enempää.

Poliisi toivoo yhteydenottoja

Poliisi muistutti tiedotteessaan äänestäjiä siitä, että jokaisella on oikeus käyttää tai olla käyttämättä äänioikeuttaan haluamallaan tavalla. Yritykset vaikuttaa toisten äänestämiseen uhkailemalla on kielletty rikoslaissa.

Vaalirikokseen syyllistyy henkilö, joka vaikuttaa tai yrittää vaikuttaa väkivallalla tai uhkauksella toisen äänestämiseen tai ehdokkaaksi asettamiseen. Vaalirikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Poliisi pyytää vihjeitä mahdollisesta painostamisesta sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai Whatsapp- ja tekstiviestillä numeroon 050 411 7655.

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Sanomat

Luetuimmat

Palvelut