EU-tuomioistuin hylkäsi Unkarin kanteen oikeusvaltiomenettelyn aloittamisesta

EU-tuomioistuin on hylännyt Unkarin kanteen oikeusvaltiomenettelyn käynnistämisestä maata vastaan. Kuvassa Unkarin pääministeri Viktor Orban. AFP / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

EU:n tuomioistuin on hylännyt Unkarin kanteen siitä, etteikö EU-parlamentti olisi voinut aktivoida oikeusvaltiomenettelyä sitä vastaan.

EU-parlamentti pyysi syyskuussa 2018 jäsenmaita arvioimaan, onko olemassa riski, että Unkari loukkaa EU:n perustana olevia arvoja. Parlamentti siis vaati EU-maita käynnistämään artikla 7:n mukaisen menettelyn.

Unkarin mukaan kyseinen päätöslauselma olisi pitänyt kumota, koska se katsoo, että parlamentin olisi pitänyt ottaa ääntenlaskennassa huomioon myös äänestämästä pidättäytyneet. Päätös syntyi äänin 448 puolesta, 197 vastaan ja 48 tyhjää. Esityksen hyväksymiseen vaadittiin äänten määräenemmistö ja kaksi kolmasosaa kaikista äänistä, pois lukien tyhjät äänet.

Tuomioistuin katsoo, että parlamentaarikkojen äänestämästä pidättäytymisiä ei ole otettava huomioon määritettäessä, onko kahden kolmasosan enemmistö annetuista äänistä saavutettu. Tuomioistuimen mukaan sääntöä, joka edellyttää annettujen äänten enemmistöä, on tulkittava siten, että säännön mukaan äänestämästä pidättäytymisiä ei oteta huomioon.

EU:n arvoihin kuluvat parlamentin mukaan kunnioitus demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia kohtaan. Vuonna 2018 parlamentin pyytämän arvion taustalla olivat huolenaiheet siitä, kuinka esimerkiksi oikeuslaitoksen riippumattomuus, sananvapaus ja vähemmistöjen oikeudet toteutuvat Unkarissa.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut