Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisihallitus antoi Helsingin poliisille moitteet romanien valvonnasta – ohjeen sanamuodot herättivät huolen etnisestä profiloinnista

Poliisihallitus (Poha) antoi Helsingin poliisilaitokselle moitteet romanien valvontaa koskevassa asiassa. Moitteet liittyvät Helsingin poliisilaitoksella 2010-luvun puolivälissä olleeseen, romaniväestöön keskittyneeseen ennaltaestämis- ja tiedonkeruuoperaatioon.

Poliisihallituksen mukaan operaation toimintaohjeen yleisluonteiset kirjaukset olivat ongelmallisia, eikä tiettyyn väestöryhmään kohdistuva menettely voi olla osa normaalia poliisitoimintaa. Poha pitää moitittavana jo sitä, että ohjeessa käytetyt sanavalinnat antavat aiheen pohtia, onko menettely ollut syrjivää tai etnisen profiloinnin kiellon vastaista.

– Voidaan perustellusti olettaa, että kohteiden valikoituminen tarkkailun ja valvonnan kohteiksi on ainakin osittain perustunut kenttäpartioiden arvioon siitä, ketkä partioinnin yhteydessä tavatut henkilöt vaikuttavat ulkonäkönsä perusteella romaneilta, päätöksessä sanotaan.

Pohan mukaan sanamuodon perusteella saa kuvan, että operatiiviseen toimintaan osallistuneet poliisimiehet ovat saattaneet kohdella ohjetta noudattaessaan valvonnan kohteeksi valikoituneita ihmisiä etnisyytensä perusteella epäsuotuisammin kuin esimerkiksi kantasuomalaisia.

Onko siis Poliisihallituksen mukaan mahdollista, että poliisi on syyllistynyt valvontaa toteuttaessaan etniseen profilointiin?

– Toimintaohjeessa olleet sanamuodot herättivät huolen siitä, että onhan etnistä profilointia koskeva kielto riittävästi huomioitu. Tähän kiinnitettiin huomiota, koska emme asian vanhuuden takia voineet sen konkreettisemmin selvittää sitä, onko se aiheuttanut etnistä profilointia ihan käytännössä, sanoo STT:lle poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen.

– Meillä ei ole tiedossa ihan näiden asioiden vanhuuden takia, että aiheettomia pysäytyksiä olisi tapahtunut massiivisissa määrissä. Se olisi tietenkin varsin iso ongelma.

Poliisihallituksen mukaan toiminnassa ei ollut kyse syrjinnästä etnisen taustan perusteella. Vaikka valvonnan kohteeksi valikoitumiseen on vaikuttanut ihmisen oletettu etninen alkuperä, se ei ole ollut ainoa tai määräävä peruste, päätöksessä sanotaan.

Poliisilaitoksen mukaan tarkoituksena oli estää ampumisia

Helsingin poliisin harjoittama romanien valvonta tuli julkisuuteen toukokuussa, kun Yle kertoi asiasta. Poliisihallitus pyysi asiasta selvitystä Helsingin poliisista. Selvityksen mukaan Helsingin poliisi aloitti lokakuussa 2013 ennaltaestämis- ja tiedonkeruuprojektin nimeltä KURI1, jonka tarkoituksena oli estää romanien välisiä ampumistapauksia sekä selvittää jo tutkinnassa olleita juttuja.

Syynä projektin aloittamiseen oli, että Helsingissä oli vuonna 2013 ilmennyt romanien keskuudessa poikkeuksellisen paljon levottomuutta ja tapahtunut yleisillä paikoilla useita ampumistapauksia, joissa oli osallisina nuoria romanimiehiä, selvityksessä kerrotaan.

Poliisi sanoi tehneensä projektin alusta asti yhteistyötä romaniyhteisöjen kanssa. Saatujen tietojen perusteella romanisukujen välit olivat erittäin tulehtuneet ja romanit olivat varustautuneet laajamittaisesti ampuma-aseilla ja muilla aseilla, koska he pelkäsivät muiden sukujen kostotoimia, selvityksessä sanotaan.

Projektin lopettamisesta päätettiin 2015, mutta kirjaaminen jatkui

Selvityksessä sanotaan, että poliisilaitoksen käsityksen mukaan tehostettua tarkkailua ja valvontaa ei kohdennettu yleisesti koko romaniväestöön, vaan niihin ajoneuvoihin ja henkilöihin, joiden voitiin olettaa liittyvän levottomuuksiin ja ampumistapauksiin. Tilannekuvan perusteella partioiden toimintaa kohdennettiin esimerkiksi Helsingin ydinkeskustaan sekä tiettyjen huoltoasemien ja ravintoloiden lähiympäristöön.

Selvityksen mukaan poliiseja ei ohjeistettu pysäyttämään henkilöitä tai ajoneuvoja pelkästään etnisyyteen perustuen, eikä näin myöskään poliisilaitoksen tietojen mukaan tapahtunut.

Selvityksen mukaan projektin lopettamisesta päätettiin vuonna 2015, mutta projektikoodilla kirjattiin vielä joitain tietoja myös vuosien 2016 ja 2017 aikana.

– Kirjaaminen johtui siitä, että projektikoodia ei ollut erikseen lakkautettu. Projektikoodi poistettiin kokonaan käytöstä marraskuussa 2017, selvityksessä sanotaan.