Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Suurilla kaupungeilla ei ole suunniteltuna erityisiä koronatoimia mahdollisten kultajuhlien alkaessa – "Vetoamme terveen järjen käyttöön"

Suomi pelaa varmuudella mitalipeleissä jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa, mutta menestys Saksaa vastaan lauantai-iltana pelattavassa välierässä vasta ratkaisee sen, minkä värisestä mitalista Suomi käytännössä kamppailee. Jos Leijonat lopulta voittavat sunnuntaina kultaa, kansa tuskin malttaa olla juhlimatta sitä koronarajoituksista huolimatta.

Suurimmissa kaupungeissa ei kuitenkaan ole varauduttu erikoistoimin siihen riskiin, jonka mahdollinen kultajuhla synnyttämisi koronatilanteelle. Helsingissä, Turussa ja Tampereella tiedostetaan, ettei kansan juhlimista voi myöskään estää. Sen sijaan kaupunkien hallinnossa luotetaan ihmisten vastuulliseen käytökseen ja muistutetaan, ettei koronaepidemiaa ole vielä voitettu.

Lisäksi kaupungit luottavat poliisin rooliin yleisen järjestyksen turvaamisessa, jos ihmisillä on aihetta juhlaan kiekkofinaalin jälkeen.

Helsingissä esimerkiksi koronatilanteen sanelemat kokoontumisrajoitukset sallivat korkeintaan 50 hengen kokoontumiset ulkoilmassa ja kymmenen henkilön kokoontumiset sisätiloissa. Tästä syystä juhlijoita kannustetaan pysyttelemään pienissä porukoissa.

– Jos kisoissa käy hyvin, kannustamme ihmisiä juhlimaan nykyisten rajoitusten mukaisesti eli pääasiassa vain lähipiirissä, sanoo Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Turussa koronarajoituksia on höllennetty perjantaina 4. kesäkuuta, ja tämän myötä ovat poistuneet esimerkiksi erilaisten tilaisuuksien osallistujamäärien ylärajat. Tästä huolimatta Turussa ei ole ennakkoon tehty erityisiä varautumistoimia kaupunkilaisten mahdollisen kultajuhlinnan varalle.

– Kaupungilla on aika vähän mahdollisuuksia puuttua tällaiseen juhlintaan, kertoo Turun kaupungin riskienhallintapäällikkö Heikki Vähäkuopus.

Vaikka Turussa on lievennetty koronarajoituksia, neuvoo Vähäkuopus ihmisiä vastuulliseen käytökseen.

– Vetoamme terveen järjen käyttöön. Jos vaikka Suomi voittaisi maailmanmestaruuden, muistutan ettei koronaa ole vielä täysin voitettu, Vähäkuopus sanoo.

"Riskit ulkoilmassa pienemmät kuin sisätiloissa"

Myöskään Tampereella ei ole valmistauduttu erityistoimin mahdollisen maailmanmestaruuden herättämään karkelointiin, mutta kaupungin edustajat ovat keskustelleet poliisin kanssa. Pirkanmaalla yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajoitettu sisätiloissa kymmeneen henkilöön ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa 50 henkilöön kesäkuun viimeiselle viikolle asti.

– Jos se mestaruus sieltä tulee, kyllä ihmisiä varmasti lähtee kylille, toteaa Tampereen riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula.

Myös Perttula muistuttaa ihmisiä vastuullisesta käyttäytymisestä ja lisää, että poliisi omalta osaltaan varautuu yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitoon.

– Toki riskit ulkoilmassa on selvästi pienemmät kuin sisätiloissa. Kunhan muistettaisiin se perusasia, etteivät ihmiset olisi ihan toisissaan kiinni.

Perttulassa kuitenkin herättää huolta esimerkki Raumalla toukokuussa syntyneestä piikistä koronatartuntojen määrässä. Tämä johtui Lukon SM-liigan voittoon liittyneestä juhlinnasta, jossa Rauman keskustaan kerääntyi tuhatpäin juhlijoita. Kaupunki siirtyi kaksi viikkoa mestaruusjuhlien jälkeen kiihtymisvaiheeseen uusien tartuntojen ja joukkoaltistumisen myötä.

– En halua nähdä mahdollista voittoa pelkkänä mörkönä. Kyllä ihmiset kaipaavat positiivisia fiiliksiä, sanoo Perttula.

Kesän valmistujaiset ja jalkapallon EM-kisat saavat ihmisiä kokoontumaan yhteen

Erilaisia kokoontumisia on odotettavissa kesän aikana myös eri koulujen päättäjäisten sekä jalkapallon EM-kisojen myötä. Oman lisänsä tuo se, että Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-kisojen lopputurnaukseen. Ensi viikolla alkavan turnauksen kisakatsomot muun muassa ravintoloiden terasseilla tuovat omat haasteensa koronarajoitusten noudattamiseen.

Esimerkiksi Turun keskustaan avataan tuhannelle katsojalle tarkoitettu kisakatsomoterassi. Katsomosta vastaava Turku Live kuitenkin lupaa, että terassin ihmismäärää rajoitetaan viranomaisohjeistuksen mukaisesti ja koronatilanne huomioiden. Veikkaus puolestaan on avaamassa kaksi virallista kisakatsomoa ravintoloihinsa Helsingissä.

Laitio muistuttaa, että ravintolatoiminnan säännöksistä vastaa yrittäjä. Ravintolat ja tapahtumajärjestäjät ovat siis vastuussa siitä, että terasseilla ja kisakatsomoissa toimitaan voimassaolevien rajoitusten mukaisesti.

Perttulan mukaan terassien kisakatsomoista ei sinänsä pitäisi muodostua ongelmia, kunhan ne toteutetaan määräysten mukaan.