Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | STT:n lukiovertailun kärjessä jälleen Turun Katedralskolan, uutena Taavetin lukio, Lämpimänä alkanut kesäviikonloppu sai ihmiset liikkeelle ja poliisin tehtävämäärät kasvuun

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

STT:n lukiovertailun kärjessä jälleen Turun Katedralskolan, uutena Taavetin lukio

STT:n lukiovertailussa parhaiten pärjäsivät tänä keväänä suurista lukioista Turun Katedralskolan ja pienistä Taavetin lukio Etelä-Karjalan Luumäeltä.

Katedralskolan on ollut suurten lukioiden kolmen kärjessä joka keväänä vuodesta 2015, ja paalupaikan se on ottanut yhtäjaksoisesti nyt neljä kertaa. Taavetin lukio taas on kärkikymmenikössä ensimmäistä kertaa.

STT:n lukiovertailussa verrataan ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden arvosanoja lukionsa kolme vuotta sitten aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvoihin. Tämä kertoo enemmän siitä, miten lukio on vaikuttanut opiskelijoidensa oppimistuloksiin kuin pelkkien yo-tulosten vertailu.

Kansainvälinen tutkimus: Koronasulut vähensivät osaa poliisin tietoon tulleista rikoksista - vähäksi aikaa

Viime vuoden keväänä eri puolilla maailmaa voimaan tulleet koronasulut vähensivät poliisin tietoon tullutta rikollisuutta keskimäärin 37 prosenttia, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus.

Tutkimuksessa oli mukana 27 kaupunkia eri puolilta maailmaa. Tarkasteltavina olivat henkirikokset, pahoinpitelyt, ryöstöt, varkaudet, murrot sekä ajoneuvovarkaudet.

Suomesta mukana oli Helsinki, missä tietoon tulleiden rikosten määrä laski keskimäärin 20 prosenttia.

Rajoitusten vaikutus vaikutti kuitenkin jäävän lyhytaikaiseksi. Suurin pudotus nähtiin yleensä muutaman viikon päästä sulkutoimien alusta, minkä jälkeen määrät alkoivat vähitellen palata sulkua edeltäneelle tasolle.

Tutkimus julkaistiin aiemmin tällä viikolla Nature Human Behaviour -tiedejulkaisussa.

Barometri: Korona-aika vaikutti myönteisesti työkykyyn etätyöläisillä

Korona-aika vaikutti myönteisesti työkykyyn niillä, joilla oli mahdollisuus tehdä etätyötä. Asia käy ilmi tuoreesta työolobarometristä.

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema barometri kertoo, että työn henkinen kuormittavuus ja stressi vähenivät viime vuonna ylemmillä toimihenkilöillä ja valtion palkansaajilla. Myönteinen muutos havaittiin siis heillä, jotka tekivät yleisimmin etätyötä.

Etätyön yleistyminen näkyy myös siinä, että aikaisempaa useammalla työntekijällä oli viime vuonna hyvät mahdollisuudet vaikuttaa työnteon paikkaan. Palkansaajista 36 prosenttia pystyi vaikuttamaan paljon tai melko paljon siihen, missä tekee työnsä.

Barometrin mukaan lyhyet sairauspoissaolot vähenivät selvästi vuodesta 2019.

Planetaarinen ruokavaliomalli vaikuttaa tuleviin ravitsemussuosituksiin myös Suomessa

Kansainvälinen planetaarinen ruokavaliomalli vaikuttaa tuleviin ravitsemussuosituksiin myös Suomessa. Tämä tarkoittaisi edelleen kasvisten käytön lisäämistä ja lihan vähentämistä suomalaisten ruokavalioissa.

Planetaarisessa ruokavaliosuosituksessa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet terveyden ja ympäristön kannalta, mutta myös taloudellisesti ja sosiaalisesti.

Tarve uudelle, kokonaisvaltaiselle suositukselle kasvaa, koska ihmisten määrä lisääntyy.

Kouluvuosi päätetään koronan vuoksi toista kertaa pienimuotoisesti

Jo toinen koronaviruksen varjostama kouluvuosi tulee tänään päätökseensä. Esikouluissa, peruskouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa siirrytään päätösjuhlallisuuksien myötä kesän viettoon, ja kouluihin palataan jälleen elokuun puolivälin paikkeilla.

Useilla paikkakunnilla kouluja on ohjeistettu pitämään päätösjuhlat normaalia pienimuotoisempina koronavirustilanteen vuoksi.

Kouluvuosi päätetään sääennusteiden mukaan poutaisessa ja lämpötilaltaan jopa helteisessä säässä suuressa osassa maata. Poliisi valvoo tehostetusti nuorten iltamenoja kaupungeissa ja nuorten suosimilla paikoilla ympäri maata.

Lämpimänä alkanut kesäviikonloppu sai ihmiset liikkeelle ja poliisin tehtävämäärät kasvuun

Kesän ensimmäinen viikonloppu on saanut ihmiset liikkeelle ja tehtävämäärät kasvuun usean poliisilaitoksen alueella.

Esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella oli ehtinyt tulla iltakuuden ja puolenyön välillä vajaat 180 tehtävää. Tilannekeskuksesta ennustettiin koko vuoron tehtävämäärän nousevan lähelle kolmeasataa.

Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella poliisilla oli puolestaan alkuillasta toistasataa tehtävää. Kuopion ja Joensuun keskustat rauhoittuivat kuitenkin ravintoloiden sulkeuduttua.

Koulujen päättyminen ei juuri näkynyt vielä perjantaina poliisitehtävissä. Päättäjäispäivä lauantaista odotetaan kuitenkin vilkkaampaa.

Leijonat pelaa paikasta MM-loppuotteluun, välierissä vastassa Saksa

Tänään ratkeaa, pääseekö Suomi taistelemaan toisesta peräkkäisestä jääkiekon MM-kullasta vai onko Leijonien tyytyminen pronssiotteluun.

Latviassa käytävien MM-kilpailujen välierässä Leijonia vastaan asettuu Saksa, jonka Suomi voitti alkusarjassa 2–1-lukemin.

Suomen ja Saksan ottelu alkaa kello 18.15.

Toisesta finaalipaikasta mittelevät Yhdysvallat ja Kanada, jotka kohtaavat iltapäiväottelussa kello 14.15 alkaen.