Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järjestö: Ehdotus yritysverominimistä on liian matala

G7-maiden tuore ehdotus yritysverominimistä on kaukana reilusta, kritisoi kansalaisjärjestö Oxfam. Järjestön mukaan ehdotettu, vähintään 15 prosentin yritysvero on liian matala.

– Se ei tee juurikaan mitään lopettaakseen vahingollisen yritysverokilpailun eikä hillitse veroparatiisien laajaa käyttöä, Oxfam Internationalin johtaja Gabriela Bucher sanoi viikonloppuna julkaistussa tiedotteessa.

G7-maiden valtiovarainministerit kertoivat lauantaina päässeensä sopuun maailmanlaajuisesta yritysverominimistä. Ministerien lausunnon mukaan maat sitoutuvat vähintään 15 prosentin minimiyritysveroon.

Minimiverokannan asettaminen vaatii kuitenkin vielä G20-maiden hyväksynnän. Ryhmään kuuluvat maailman 19 rikkainta maata ja EU, jonka mailla on verosuvereniteetti, eli minimiverokannan luominen vaatii kaikkien EU-maiden hyväksynnän.

EU:n sisällä 15 prosentin vero voi herättää myös vastustusta, sillä EU-maista esimerkiksi Irlanti ja Kypros ovat houkutelleet yrityksiä tätä matalammalla yritysverotuksella. Alhainen yritysvero on tuonut Irlantiin suurten it-jättien pääkonttoreita.

Irlanti voisi menettää kaksi miljardia vuodessa

Mikäli ehdotus toteutuu, voisi Irlanti sen myötä menettää jopa viidenneksen yritysverotuloistaan eli noin kaksi miljardia euroa vuodessa, Irish Times uutisoi maan valtiovarainministeri Paschal Donohoen varoittaneen. Donohoen mukaan veromenetys on kuitenkin jo huomioitu hallituksen taloudellisissa arvioissa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi lauantaina STT:lle, että vielä ei voida sanoa, mikä yritysverominimin verotuottovaikutus olisi Suomelle. Hänen mukaansa Suomen verotuottojen kannalta lopputulos riippuu kokonaisuudesta.

– Minimiverokanta sinällään voisi maltillisesti lisätä verotuloja, mutta kokonaisuus sisältää myös osia, jotka tehtyjen arvioiden mukaan vähentävät Suomen verotuottoja, Saarikko kommentoi STT:lle tekstiviestitse.

Valtiovarainministeriö on aiemmin laskenut teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n työkalun perusteella, että 15 prosentin globaali minimiverotus voisi tuoda Suomen kassaan suoraan vähintään 113 miljoonan euron verran lisätuloja.

Yritysveroa kutsutaan Suomessa yhteisöveroksi. Se on osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen maksama tulovero, jonka määrä on Suomessa 20 prosenttia yhteisön verotettavasta tulosta.