Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsähakkuut supistuivat viime vuonna reippaasti – yksityismetsissä roima pudotus

Metsähakkuiden määrä supistui viime vuonna alle 70 miljoonaan kuutiometriin, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Kaikkiaan pudotus oli viisi prosenttia toissa vuodesta.

Yksityismetsissä hakkuut vähenivät kymmenen prosenttia ja jäivät reilusti alle 50 miljoonaan kuutioon. Valtion ja metsäteollisuusyhtiöiden omien metsien hakkuut kasvoivat kuitenkin viisi prosenttia.

– Viime vuonna olivat huonot korjuukelit, lakko ja korona. Siellä oli monia syitä, arvioi Luken yliaktuaari Tiina Sauvula-Seppälä.

Sellu- ja sahateollisuus alkoivat kuitenkin toipua viime vuoden loppua kohti.

Sauvula-Seppälä sanoo, että monelle sahurille oli varmaan yllätys, kuinka hyvin sahatavara alkoi mennä kaupaksi. Sahoilla käytettävässä tukkipuussa hakkuut vähenivät vain neljä prosenttia, kun sellutehtaille menevän kuitupuun määrä supistui yksitoista prosenttia.

Kaikkiaan tukkipuuta hakattiin lähes 25 miljoonaa ja kuitupuuta 34 miljoonaa kuutiometriä.

Luken mukaan suurin kestävä vuotuinen hakkuumäärä on vuosina 2016–2025 hieman yli 80 miljoonaa kuutiometriä. Suomen metsissä kasvaa uutta runkopuuta 108 miljoonaa kuutiota vuodessa.

– Hakkuita ja hakkuumahdollisuuslaskelmia on hyvä verrata usean vuoden ajalta, sillä hakkuumäärät vaihtelevat vuodesta toiseen, huomauttaa Luken yliaktuaari Jukka Torvelainen tiedotteessa.

Hänen mukaansa vuosina 2016–2020 koko maan hakkuut ovat olleet keskimäärin 90 prosenttia hakkuumahdollisuuksista.

Tukki- ja kuitupuuta hakattiin viime vuonna metsäteollisuuden käyttöön ja vientiin 58 miljoonaa kuutiometriä. Määrä oli viisi miljoonaa kuutiometriä edellisvuotista vähemmän.

– Vuoden 2020 hakkuumäärä vastasi edeltävän kymmenvuotisjakson hakkuiden keskimääräistä tasoa. Viimeksi teollisuuspuun hakkuut ovat jääneet alle 60 miljoonan kuutiometrin vuonna 2015, Sauvula-Seppälä kertoo.

Energiapuuta hakattiin ennätysmäärä

Energiapuuta lämpö- ja voimalaitosten käyttöön hakattiin ennätysmäärä eli yli kuusi miljoonaa kuutiometriä. Toissa vuoteen verrattuna määrä kasvoi viidenneksellä.

Luke tilastoi vuosittain myös, paljonko metsistä pois vietävä runkopuu ja metsiin jäävä kuollut runkopuu vähentävät yhteensä metsien elävän runkopuun määrää. Vähenemää kutsutaan puuston poistumaksi.

– Vuonna 2020 puuston poistuma oli 83,5 miljoonaa kuutiometriä, sillä metsiin jäi yhteensä 14,5 miljoonaa kuutiometriä hakkuutähteiden runkopuuta ja uutta luontaisesti kuollutta puuta, Torvelainen sanoo.

Hakkuiden suhde kestäviin hakkuumäärin vaihtelee

Hakkuiden suhde kestäviin hakkuumääriin vaihtelee kuitenkin suuresti maakunnittain. Torvelainen kertoo, että Pohjois-Suomessa eli kolmen pohjoisimman maakunnan alueella hakattiin 75 prosenttia ja muiden maakuntien muodostamassa Etelä-Suomessa 95 prosenttia hakkuumahdollisuuksista vuosina 2016–2020.

– Hakkuumäärät ovat pienentyneet vuoden 2018 jälkeen selvästi, ja vuoden 2020 hakkuut ylittivät arvioidut hakkuumahdollisuudet ainoastaan Ahvenanmaalla. Satakunnan, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnissa hakattiin vuonna 2020 yli 95 prosenttia hakkuumahdollisuuksista, Torvelainen kertoo.