Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hamas uhkasi uusilla väkivaltaisuuksilla – siirtokuntia tukevat järjestöt peruivat marssinsa vedoten erimielisyyksiin poliisin kanssa

Israelissa siirtokuntia tukevat järjestöt ovat peruneet torstaille suunnitellut marssinsa. Aiemmin tänään palestiinalaisten äärijärjestö Hamas uhkasi uusilla väkivaltaisuuksilla, jos marssi toteutuu.

Niin kutsutun Lippujen marssin oli tarkoitus kulkea levottomien alueiden läpi Israelin miehittämässä Itä-Jerusalemissa.

Hamasin johtoon kuuluva Khalil al-Hayya varoitti, ettei torstain marssi saa lähestyä Itä-Jerusalemia ja al-Aqsan moskeijaa. Al-Hayaan mukaan torstaista voisi tulla uusi toukokuun 10. päivä, millä se viittasi viime kuun 11 päivää kestäneisiin väkivaltaisuuksiin.

Marssin järjestäjät perustelivat perumista erimielisyyksillä poliisin kanssa marssin reitistä. Ei ole selvää, liittyykö peruminen Hamasin kommenttiin.

Israelin poliisi ilmoitti lausunnossaan, että marssin suunniteltua reittiä ei ole hyväksytty. Poliisi ei kuitenkaan maininnut marssin peruuntumista.

Marssin oikeistolaiset järjestäjät kutsuivat marssia tavanomaiseksi ilmaisunvapauteen perustuvaksi mielenosoitukseksi. Monet marssin järjestämistä vastustaneet kuitenkin pelkäsivät sen lietsovan jo valmiiksi tulenarkaa tilannetta.

Israelin puolustusministeri Benny Gantz oli pyytänyt poliisia perumaan marssin, jotta uusia taisteluja ei syntyisi.

Toukokuun väkivaltaisuuksissa Israelin iskut tappoivat Gazan terveysministeriön mukaan 260 palestiinalaista, joista yli 60 oli lapsia. Lisäksi lähes 2 000 ihmistä haavoittui. Israelin armeijan mukaan Gazasta ammuttuihin raketteihin kuoli Israelissa 13 ihmistä ja reilut 350 ihmistä haavoittui.