Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pidennetty ennakkoäänestys on sujunut hyvin – vaalijohtaja odottaa äänestysprosentin asettuvan viime kuntavaalien tasolle

Kuntavaalien ennakkoäänestyksessä annetaan tänä vuonna enemmän ääniä kuin neljä vuotta sitten. Viikolla pidennetty ennakkoäänestys on oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan otettu tehokkaasti käyttöön. Äänestäjät ovat jakautuneet eri päiville ja ruuhkia ei ole syntynyt.

Maanantaina ennakkoon äänestäneiden osuus nousi 27 prosenttiin ja ylitti siten viime kuntavaalien lukeman.

– Veikkaan kokonaisuuden olevan samaa tasoa kuin viime kuntavaaleissa, eli 58,9 prosenttia. Olisi myönteinen yllätys, jos päästäisiin selvästi sen yli, Jääskeläinen sanoi STT:lle.

Loppusuoralla pari viimeistä päivää ovat perinteisesti suosittuja ja niin näyttää käyvän tälläkin kertaa. Maanantaina äänestäjiä oli lähes 170 000. Jääskeläinen ennakoi tiistaista kaikkein vilkkainta ennakkoäänestyspäivää

– Kuntavaalien ennakkoäänestysmääriksi määrät ovat suuria. Ne eivät valitettavasti ole suoraan verrannollisia siihen, että koko prosentti nousisi. Monet jotka yleensä äänestävät vaalipäivänä ovat äänestäneet ennakkoon. Toisaalta moni panttaa äänestyspäätöstään loppumetreille, koska suuresta joukosta ehdokkaita voi olla vaikea valita sopivinta.

Pahempia ongelmia ei kuntavaalien ennakkoäänestyksessä ole ilmennyt, Jääskeläinen arvioi.

– Joitain tapauksia on ollut, joissa vaalimainokset ovat olleet liian lähellä äänestyspaikkoja. Nekin ovat olleet yksittäistapauksia, jotka on sitten saatu ratkaistua.

– Vaalimainosten tuhoamista on ollut aina, mutta nyt tuntuu siltä, että sitä on ollut tavallista enemmän.

Ulkona äänestäminen on ollut suosittu vaihtoehto

Uusi ilmiö korona-ajan kuntavaaleissa on ollut mahdollisuus äänestää ulkoilmassa. Sääkin on suosinut tätä vaihtoehtoa.

– Ulkoilmapaikat olleet suosittuja ja herättäneet suurta kiinnostusta. Moni on käyttänyt ihan uutuudenviehätyksen takia. Äänestys niissä on sujunut käsittääkseni sujuvasti, Jääskeläinen kertoo.

Ulkoilmaäänestyspaikkoja on mahdollista järjestää tulevissakin vaaleissa, mutta Jääskeläinen arvioi vaalien ajankohdan vaikuttavan ratkaisuihin.

– Seuraavat vaalit ovat jo mahdollisesti ensi tammikuussa, jolloin säätila on hyvin erilainen.

Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää 23. tammikuuta, jos sote-uudistus etenee eduskunnassa suunnitellusti.