Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suostumus Haagin välitystuomioistuimeen pääsystä peruttiin poliittisesta paineesta, katsoo Kouri-kauppojen bulvaanina toimineen Peter Fryckmanin lakimies

Helsingin käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä riita-asiaa, jossa on kyse Kouri-kauppojen bulvaanina toimineen liikemies Peter Fryckmanin vaatimuksesta saada asiansa Haagin välitystuomioistuimen käsiteltäväksi.

Fryckmanin mukaan hänen ja Suomen valtion välillä on sitova sopimus siitä, että Kouri-kauppojen veroseuraamuksia koskevat erimielisyydet voidaan ratkaista välimiesmenettelyssä Haagissa. Suostumuksen antoi Fryckmanin mukaan entinen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (sin.).

Aamupäivällä Fryckmanin lakimies Kari Uoti kertasi, miten asiassa alun perin päädyttiin kääntymään ministeri Lindströmin puoleen. Taustalla oli Lindströmin puolueen poliittinen tavoite selvittää "90-luvulla tapahtuneet epäoikeudenmukaisuudet", minkä johdosta Fryckman lähestyi ministerin esikuntaa ja ehdotti omaa tapaustaan selvitettäväksi, Uoti sanoi.

Fryckman lähetti ministerin erityisavustajalle suuren määrän aineistoa ja Uotin mukaan asiaa alettiin valmistella. Erityisavustaja muun muassa etsi juristin, joka voisi kirjoittaa suostumustekstin.

– Valtio oli aktiivinen siinä suhteessa, Uoti sanoi.

Huhtikuun lopulla 2017 asiakirja allekirjoitettiin, ja toinen kopio jäi valtiolle ja toisen sai Fryckman.

– Katson, että tämä asiakirja osoittaa osapuolten välisen yhteisymmärryksen, että asia pitää saattaa Haagin kansainvälisen tuomioistuimen tutkittavaksi.

Uotin mukaan Lindström alkoi perääntyä asiassa vuonna 2018. Syynä oli hänen mukaansa poliittinen paine.

– Tämä ei tavallaan ole lähtenyt omasta käännöksestä, vaan häneen on kohdistunut eriasteista poliittista painetta, ettei tämä koskaan herää Haagissa henkiin.

Valtion edustaja: Asiaa edistetty kokonaan väärässä ministeriössä

Suomen valtio tyrmää Fryckmanin vaatimuksen ja katsoo, ettei sitovaa suostumusta Haagiin pääsystä ole annettu. Valtio katsoo, että Lindströmin allekirjoittama asiakirja on enemmänkin vapaamuotoinen tahdonilmaisu, jolla ei ole sellaisia oikeusvaikutuksia, joita Fryckman esittää.

Toisekseen valtio vetoaa oikeuskanslerin lausuntoon siitä, että Suomen edustaminen kansainvälisissä lainkäyttöelimissä kuuluu ulkoministeriön, ei oikeusministeriön toimialaan, ja näin oikeusministerillä ei ole ollut kelpoisuutta antaa suostumusta asiaan.

– Kun ministerillä ei ole ollut kelpoisuutta suostumuksen antamiseen, se on valtiota kohtaan sitomaton, sanoi valtiota edustava asianajaja Tuomas Lehtinen.

Valtio katsoo, että siinäkin tilanteessa, että oikeusministeriö olisi ollut toimivaltainen asiassa, ministerin "vapaamuotoinen tahdonilmaisu" olisi saattanut johtaa vasta siihen, että asia olisi tullut ministeriössä vireille ja siitä olisi tehty hallintopäätös.

Valtio katsoo lisäksi, ettei Fryckman toiminut asiassa niin sanotusti vilpittömässä mielessä, vaan tietoisena siitä, ettei Lindströmillä ole asiassa toimivaltaa pyrkiä painostamaan allekirjoitukseen.

Lehtinen huomautti, että Lindström jätti oikeusministerin tehtävän noin viikko allekirjoituksen jälkeen.

Lindström itse kertoi helmikuussa 2019 STT:lle tehneensä allekirjoituksen antamisessa virheen. Lindströmin mukaan asiassa painostettiin hänen erityisavustajaansa. Lisäksi Lindström sanoi työuupumuksen vaikuttaneen päätöksentekokykyynsä.

Ulkoministeriö ja Lindström näkivät vaivaa, jotta suostumus saatiin peruutettua. Joulun alla 2018 Haagin välitystuomioistuimen pääsihteeri päätti, ettei oikeus käsittele juttua.

Fryckman sai talousrikostuomion ja määrättiin maksamaan verot

Fryckman toimi Kansallis-Osake-Pankin (KOP) välikätenä 1980-luvun lopun Kouri-kaupoissa, joissa suomalaisyhtiöiden omistuksia siirreltiin lähinnä KOP:n rahoituksella. Fryckmanin määräysvallassa olleet yhtiöt nettosivat Suomen Yhdyspankin "nurkanvaltaukseksi" kutsutussa operaatiossa euroissakin laskettuna miljoonia.

Fryckman sai tuomion talousrikoksista, ja hänet määrättiin maksamaan veroja saamastaan myyntivoitosta. Fryckmanin mukaan veroja perittiin liikaa ja perusteettomasti.

Fryckmania edustavan Uotin mukaan Fryckman on vaatinut Suomen valtiolta kymmeniä miljoonia euroja.