Seura: Venäläiset yrittivät suojella Fennovoima-hanketta laajalla vaikuttamisoperaatiolla

Fennovoima joutui kesällä 2015 kohun keskelle jätettyään Pyhäjoen ydinvoimalan rakennuslupahakemuksen. JARMO STENMARK / LEHTIKUVA

STT

Ydinvoimayhtiö Fennovoiman venäläiset taustatahot yrittivät suojata voimalahanketta laajalla vaikuttamisoperaatiolla vuonna 2015, kun Fennovoima oli joutunut kohun keskelle hämäräperäiseksi katsotun kroatialaisen osaomistajan takia, kertoo Seura .

Seuran mukaan DDoSecrets-tietovuotoryhmän vuotamista asiakirjoista käy ilmi, kuinka Fennovoiman taustatahot yrittivät muun muassa ohjailla tiedotusvälineitä ja lobata suomalaispoliitikkoja.

Ryhmä julkaisi touko-kesäkuun vaihteessa yli 13 500 viestin aineiston, jonka kerrotaan olevan peräisin venäläisen Sberbank -pankin käyttämästä käännöspalvelusta. Sberbank on Venäjän suurin pankki, ja se on ollut Yhdysvaltojen ja EU:n pakotelistalla vuodesta 2014 lähtien.

Fennovoima joutui kesällä 2015 kohun keskelle jätettyään Pyhäjoen voimalan rakennuslupahakemuksen. Lupaehtoihin kuului, että vähintään 60 prosenttia yhtiön omistuksesta piti olla EU- tai Eta-maista.

Omistajaksi ilmoitettu pieni kroatialainen Migrit Solarna Energija -yhtiö täytti nimelliset ehdot, mutta tuiki tuntemattoman kroatialaisyhtiön ilmaantuminen mukaan kuvioihin herätti epäilyksiä siitä, että kyseessä olisi venäläisten bulvaaniyhtiö.

Venäläiset pyrkivät sammuttamaan Migrit-kohua Sveitsiin rekisteröidyn viestintä- ja konsulttitoimisto SASS Consulting AG:n avulla. Toimiston omistaja on demaritaustainen Sebastian Sass, joka on toiminut muun muassa ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd.) avustajana ja Nord Stream -kaasuputkihankkeen yhteiskuntasuhteiden johtajana.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut